4 augusti 2011

Boken är slutsåld

Nu är det klart
Försäljningen av min bok påbörjades den 23 februari. Idag beställde jag hem den sista från förlaget och den tänkte jag ha som extra referensex. Därmed är hela upplagan på 400 böcker slutsåld (de tre sista reserverade delas ut på lördag). Men nu är det alltså klart. Den som inte har läst boken återfinner den på biblioteket i Mönsterås, på stadsbiblioteket i Kalmar och kanske ytterligare ett par bibliotek.

Tack för visat intresse
Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla som har visat intresse för boken och Mönsteråsbygdens historia. Det har blivit många intressanta samtal de senaste månaderna. Särskilt roligt hade jag föreläsningskvällen på Hembygdsgården och på vårmarknaden. Ett samarbete med trevliga elever från Parkskolan var också mycket givande. Sponsorer har varit Vävboden, Ankarstens Efterträdare, BIM Byggentreprenad och Johanssons rörfirma. Tack även till Mönsterås Bokhandel som har haft ett visningsex och förmedlat intressenter. Häradssparbanken i Mönsterås var också tillmötesgående och lät mig med en dags varsel få ett lån som nu alltså kan betalas tillbaka.
Försäljningskanaler
Hur har då böckerna blivit sålda?

Från författaren ca 360
Hos Ankarstens efterträdare  – ca 30.

Via förlaget, nätbokhandlare etc – ca 8.
Hos Vävboden – 2.

Internet har varit den enskilt viktigaste marknadsföringskanalen. Mer än halva upplagan har blivit såld via Internetkontakter. Därefter kommer den stora föreläsningskvällen på hembygdsgården med mer än 30 sålda böcker och sedan vårmarknaden med ungefär lika många. Men notera att även mina sponsorer på Storgatan har sålt en hel del böcker. Ett särskilt samarbete har jag haft med Mats Granström i Ankarstens efterträdare. Vävboden har också sålt böcker och Mönsterås bokhandel har varit vänliga att ha ett visningsexemplar av boken samtidigt som de hänvisat till mig. Vidare har förstås rekommendationer från läsare betytt mycket.
Någon ny upplaga är inte planerad. I så fall krävs 200 nya förhandsbeställningar och förskottsbetalningar för att slippa ta nytt banklån.

Mina erfarenheter av bokutgivningens andra aspekter finns här.

Inga kommentarer: