22 januari 2012

Söndagsledaren v3 - Satsa på Fliseryd och kommunala grundkvaliteter

Befolkningsutvecklingen och byggandet
Mönsterås kommun har en något vikande befolkningsutveckling. En strategi för att locka hit nya invånare, gärna höginkomsttagare, är att bygga bostäder eller upplåta tomtmark i exklusiva kustnära lägen. De senaste åren har det också byggts en hel del lägenheter och villor i hamnområdet samtidigt som privatiseringen av Oknö har fortsatt. Nu fortskrider kommunens planer på nya bostäder i känsliga områden – fina naturområden på Oknö, kulturhistoriskt värdefull mark på Kuggås och i naturfina områden nära annan bebyggelse i Timmernabben. Protester från allmänheten, som annars är ganska ovanliga i kommunen, har nu börjat komma. Uppenbarligen finns det krafter som inte vill offra kultur- eller naturvärden, eller som är rädda om värdet på sin villa.
Och självklart kan man argumentera emot den planerade bebyggelsen genom att lyfta fram kultur- och naturvärden. Genom att offra dessa förlorar ju faktiskt kommunen en del av sin attraktionskraft. Byggandet kan alltså få rakt motsatt effekt än man tänkt sig. Det är tunga argument. Men det finns även ett annat argument som sällan kommer fram.

Det är inlandet som krisar, inte kusten
Nästan all byggnation de senaste åren liksom den planerade är kopplad till Mönsterås och Timmernabben. Men nu är det inte dessa orter som har tappat invånare. Tvärtom så har både Mönsterås och Timmernabben ökat sin befolkning både på kort och lång sikt. Kommunens befolkningsminskning sker till största del i inlandet, särskilt i Fliseryds del av kommunen. (Se diagram nedan)
Kommunen satsar i tillväxtregioner
Därför kan det te sig något underligt att kommunen satsar på områden som redan är tillväxtregioner, medan det område som borde få en rejäl satsning, Fliseryd, behandlas ytterst styvmoderligt. Mönsterås Kommun borde byta fokus från känsliga kustnära lägen till en rejäl satsning på inlandet. Fliseryd har försummats ända sedan 1974 – i alla fall är det ganska många i Fliseryd som upplever det så, vilket förstås är ytterst olyckligt för kommunens sammanhållning. Detta faktum är förstås extra pinsamt för ett parti, Centerpartiet, som har som kärnfråga att hela Sverige ska leva. I Mönsterås får man vackert börja med att försöka få hela kommunen att leva.

Kommunala grundkvaliteter
För att få en positiv befolkningsutveckling bör man förstås inte enbart fokusera på exklusivt boende, utan på kommunala grundkvaliteter. Om kommunen lyckas skapa en skola av toppklass så sprider sig snabbt ryktet och chanserna att få barnfamiljer att flytta hit ökar. Och det är barnfamiljer som ger framtiden, inte några få höginkomsttagare som bygger villor i flermiljonersklass på känsliga naturområden på Oknö och i Timmernabben.
Juholt för yvig i detta bleka lagomland
Avslutningsvis ett par rader om Håkan Juholts avgång. Juholt gjorde förvisso en del misstag, men inte av den kalibern att han i ett normalt funtat samhälle skulle ha behövt avgå. Sanningen är att Sveriges eliter inte orkade med en yvig, färgstark och något klantig människa. I detta bleka lagomland så vann lantisen inte storstadselitens gunst. De som hånat Juholt har förstås betett sig värre än Juholt.

Pär Nuder den enda med riktigt hög kompetens
Nu återstår att se vem som blir ny partiledare. Se nu till att han eller hon pratar stockholmska och är perfekt in i minsta gen. Personligen har jag bara förtroende för en socialdemokrat och det är Pär Nuder. Där har dom en riktigt kompetent politiker och en normal människa. Men han är så grå och okarismatisk i elitens ögon att han inte lär komma ifråga. Dessutom har han gjort bort sig ett par gånger, bland annat genom att kalla 40-talisterna för ett köttberg, och det tål dom ju inte. Jag tror inte S hinner repa sig särskilt mycket till nästa val. Däremot lär både MP och V skjuta fram sina positioner. MP lyfter fram viktiga frågor och V, som ju annars kan framstå som något sekteristiskt, har i Jonas Sjöstedt fått en mycket duktig och vettig partiledare.

Mönsterås Kommun vill främst satsa på nya bostäder i känsliga kustnära områden i hamnen, på Oknö och i Timmernabben. Detta trots att det är Fliserydsdelen av kommunen som förlorar befolkning och som skulle behöva en satsning.

Befolkningsutvecklingen för Mönsterås tätort med omgivande landsbygd är som vi ser positiv.

Även Ålemsdelen, inklusive Timmernabben, har en positiv befolkningsutveckling.

5 kommentarer:

D . S Ernst. sa...

Hej!
Det är beklagligt att Håkan Juholt avgick, och visserligen gjorde det förbannade ”drevet” sitt till, men det inre sveket är enastående! ”Dessvärre” är jag inte medlem i det socialdemokratiska partiet ; om så varit fallet skulle det varit ett nöje att lämna det! Bland så mycken svekfullhet hos de så kallade ”kamraterna” hade jag inte trivts! ( och inte heller DE med mig, givetvis!)Nu blir det gissningsvis en dödperiod innan
Jytte Guteland blir partiledare. Till G.Perssons förtret blev inte Margot Wallström hans efterträdare : i henne hade partiet inte rasat så mycket, i varje fall inte mera än övriga socialistpartier!
Hälsningar! D.S Ernst

D S Ernst sa...

Igen! Det blev litet fel, och jag vill att sista meningen i mitt "budskap" skall vara : ...efterträdare ; med henne hade partiet inte rasat så mycket, i varje fall inte mera än övriga socialistpartier i Europa!

Hälsningar! D.S Ernst

Eje sa...

Det är en kärnfråga var centern har satsat på under alla dessa år. Inte är det på landsbygden i kommunen utan som sagt på Oknö och hamnområdet.Det har vi konstaterat i en rad olika sammanhang dels genom gruppen Mönsteråsguiderna som vid möten tagit upp samverkan mellan besöksnäringarna och mera direkt med ett förslag till kommunfullmäktige. Vid mötena med näringarna, de flesta på landsbygden fanns ett stort intresse att samverka och gå vidare.Redan 2007 hade vi ett möte näringarna i Fliseryd. Centerledning har hela tiden motverkat detta. Varför kan man undra? Likaså har turismen från kommunen sköts mycket dåligt
som kan hänföras till bristande kunskaper inom området. Men det börjar faktiskt hända saker med upplägget med en ny turistsamodnare. Vidare ser vi i det nya förslag på översiktsplan hur man ändrat allt från tidigare till där bl.a. våra förslag att utveckla inlandet med de fina försutsättningar finns med. Förtjänsten till förändringar kan till stor ses med den nya kommunchefen som har kommmit in med nya friska ögon.

Jonny sa...

Miljöpartiet har ju varit bättre på att driva inlandsfrågorna än C. Det är ju bra om inlandet omnämns i senaste planen. Återstår att se om det bara är ord för C. Man har ju inte gjort särskilt mycket på 26 år.

Anonym sa...

Glöm inte att en hel del gråsossar går över till SD.

Vad Fliseryd anbelangar så har samtliga partier, inte bara Centern, för länge sedan tagit sin hand från orten. Hade inte Algots funnits hade det inte kunnat fungera som en sovstad till Oskarshamn. Det finns ett mentalt avstånd mellan de styrande i Mönsterås och Fliseryd som gör att Fliseryd upplevs ligga längre upp i skogen än vad det rent faktiskt gör.