4 november 2009

Mönsterås skolchef i nytt blåsväder

Skolchefen i nytt blåsväder
Mönsterås skolchef Göran Pettersson har hamnat i blåsväder igen och JO-anmälts av en journalist. Journalisten, som fick bege sig till skolkontoret sedan skolchefen vägrat faxa över dokumentet, menar att handläggningen inte gjordes skyndsamt nog då det tog 4 timmar att sekretessbehandla ett enkelt brev. Allt enligt Barometern/OT. Jag erkänner att jag är lite nyfiken vem journalisten kan vara. Är det offentligt månne?

Besynnerligt
Att tjänstemän krånglar med journalister är säkert inte ovanligt, men ack så klantigt. Den här gången var det så uppenbart drulligt att man kan undra om det finns en medveten agenda bakom. Jag tycker det är högst besynnerligt att en så erfaren chef agerar så bisarrt.

Inte första gången
Nu är det ju inte första gången som Mönsterås högst betalde tjänsteman hamnar i blåsväder. När skolutredningen skulle presenteras och diskuteras med allmänheten i våras, uppträdde han mer som politiker än tjänsteman, drev tjänstemannaförslaget för hårt och argumenterade till och med emot sina uppdragsgivare politikerna.

Vidare agerade han mycket underligt och bristfälligt i samband med att BUN beslutade om vilka partier som skulle få informera i skolorna, något som också resulterade i en JO-anmälan, se här, här och här. Jag skulle kunna ge fler exempel där skolchefen har gått utanför de ramar som är gängse för tjänstemän, men av vissa hänsyn går jag inte in mer på det.

Vidare har vi den senaste skolundersökningen där Mönsterås Kommuns skolor tillhör de sämsta i landet. Och nästan varje månad kan vi läsa om konflikter och barn som inte får det stöd de behöver, ibland med anmälan till Skolinspektionen som följd. Det yttersta ansvaret ligger förstås hos politikerna, men det är självklart att en del av ansvaret också kan tilldelas skolchefen som skall göra det bästa utifrån de ramar och resurser han har fått.

Hur länge?
Jag påstår inte att skolchefen är inkompetent. Men kanske vill han för mycket som tjänsteman. Så hur länge har skolchefen politikernas förtroende? Att köpa ut honom lär bli en dyr affär. Känns som om kommunen har bakbundna händer här.

Inga kommentarer: