21 juni 2010

Mönsterås som tingsplats


Det nuvarande biblioteket i Mönsterås var tingshus 1797-1968. Vykortet från 1900. Fler bilder på tingshuset senare i artikeln.

Mönsterås som tingsplats
Första gången som Mönsterås omnämns som tingsplats var den 30 juli 1543. Bönderna i våra bygder hade uppenbarligen spelat en aktiv roll i Dackeupproret och nu lät hövitsmannen på Kalmar slott, Germund Svensson Somme, på order av Gustav Vasa, kalla till ting i Mönsterås. Allmogen från Stranda, Handbörds, Aspelands och Tunaläns härader var kallade och nu var det kungen som hade övertaget. Bönderna fick ett fribrev mot löfte att vara kungen trogen. Det här var förstås inget mindre än utpressning från kungens sida.

Troligen ting sedan medeltiden
Sannolikt hade Mönsterås varit centrum för mer sedvanliga ting redan under medeltiden då Stranda och Handbörds härader gick under benämningen Norrabygd. Först vid 1400-talets mitt framträder Stranda som ett eget kusthärad. Eventuellt var det endast kustbygden som kallades Norrabygd redan tidigare.

Den äldsta domboken
Den äldsta bevarade domboken för Stranda härad är från 1560, och den får jag anledning att återkomma till i en senare artikel eftersom det första fallet handlade om en flicka som berövat ett barn livet. Flickan dömdes till elden, men blev enligt domboken ”benådad” till svärdet. Varje man i häradet lovade att betala ett halvt öre om flickan blev benådad till den mildare avrättningsmetoden.

Det äldsta tingshuset
Under 1500-talet började man samlas i särskilda tingshus. Det äldsta tingshuset som vi känner till i Mönsterås är från 1600-talets första hälft då det omtalas en tingsstuga på kyrkans tomt ”sunnan om” kyrkan. Stugan bör ha tillkommit efter 1612 då danskarna brände ner hela Mönsterås.

Tingshus på Krögaregården
1667 fick kronofogden i uppgift av landshövdingen att bygga ett tingshus på ”krögaregården” i Mönsterås. Harry Molin tror i en artikel i Stranda 1983-1984 att det nya huset byggdes på kyrkans tomt där den gamla tingsstugan legat. Personligen är jag mer benägen att tro att den låg strax söder om kyrkans tomt, där ju krögare- och gästgivarehuset låg. Det var mycket vanligt att man kombinerade just gästgiveri och ting i samma hus.


På den här äldsta mönsteråskartan från 1726 har jag markerat var det äldsta kända tingshuset låg (1), samt var det andra vid gästgivargården låg (2).

Herrstorps gästgivaregård
Under 1600-talets senare del hölls ting på Herrstorps gästgivaregård istället för Krögaregården. Kanske hade Krögaregården bränts ned av danskarna 1677.

Häradskistan simmade i vatten
Någon gång under 1700-talets första hälft förefaller man dock återgå till gästgivarhuset strax söder om kyrktomten. 1747 var det dags att bygga nytt tingshus på den platsen. Möjligtvis handlade det bara om en renovering av det gamla huset. Det som talar för det senare är att huset redan 19 år senare betraktades som så trångt och bristfälligt att ett annat hus var av nöden.

Bland annat konstaterades att ”häradskistan måste inhysas hos uppsyningsman Eckhoff, emedan den simmade i vatten så snart det regnade.” Tingshuset fick nu flytta till handelsman Nils Bruhns fastighet som köpingen hade köpt. Detta hus låg längre norrut på Storgatan där dagens hotell ligger.
























1766 flyttade tinget in i Nils Bruhns fastighet. På kartan från 1765 markerad med ett rött kryss.

Nytt tingshus i Mönsterås 1797
På 1700-talet alternerade tingen mellan Mönsterås och Ålem - vintertingen i Ålem och sommartingen i Mönsterås - men nämndemännen från Döderhult tyckte det var för långt att bege sig ända ner till Ålem. Mönsterås låg mer centralt och 1795 lades Ålems tingshus ner. När tingshusfrågan nu återigen aktualiserades så bestämde man att bygga ett helt nytt tingshus i Mönsterås som förefaller ha stått färdigt 1797. Här skulle tingen komma att hållas ända fram till 1968 då Mönsterås upphörde som tingsplats.

Bortglömt arrestrum
Om jag inte helt missminner mig så hittade man ett bortglömt rum i tingshusets källarplan när huset skulle renoveras för några årtionden sedan – sannolikt en gammal arrest där de riktiga förbrytarna förvarades i väntan på rättegång. Jag hittade ingen artikel om det nu, men vill minnas att det skrevs en del om det när det begav sig. Jag har själv varit nere i det lilla rummet som nu är panncentral.

Förövrigt har jag själv befunnit mig ensam i huset flera gånger när jag jobbade på biblioteket, och tveklöst infann det sig ofta en kuslig stämning, förmodligen en kvarleva av de anklagades ångest.

Nästa artikel skall behandla avrättningsplatsen på Kuggås. Därefter ska vi titta lite på vad det egentligen var som behandlades på tinget och gå igenom en del fall.


Mönsterås tingshus 1935. Notera vedboden med klocktornet.


Hemlighuset vid tomthörnet.


Tingshuset den snörika vintern 1900.

Tidigare artiklar på Mönsteråsbloggen med anknytning till ting och rättsfall.

”Ge den djäfvulen Hultman ett rapp!” - om ett dråp i Fliseryds socken 1839.

Ohyggligt morddrama i Mönsterås 1916

En spricka i idyllen – mord i Mönsterås

Ung flicka riskerade hamna i stocken pga olydnad mot styvmodern

Den franske löjtnanten stack kniven i handlare Grenmans bröst – Mönsterås marknad 1745

Mönsteråspastorn fick sju månaders straffarbete

Mönsteråsaffären, del 3.

”Var väl beredd och gick med ovanlig sinnesstyrka och kristelig frimodighet döden tillmötes.”


Alla bilderna ovan, utom kartorna, återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

3 kommentarer:

Bor ICKE i Skrufshult! sa...

Hej! Din utlovade/kommande artikel om avrättningsplatsen på Kuggås är förmodligen av intresse för många. Numera är det ont om avrättningsplatser ; varför vet jag inte, men kanske det inom en snar framtid kommer att nyetableras ett antal just med tanke vad straffsatserna är för exempelvis rovdjurselimination. (vargskytte) Hör med Åkesson, på det att förslag om VAR det kan tänkas bli aktuellt med nytt område skall inströmma! Människomördare hsr intet att göra på galgbackar i Sverige ; där kommer samhällstjänt snart att ta över helt, men det vet vi ju redan.
"Glad midsommar!" inkluderas i inlägget! Hälsningar!

Bert sa...

Synd att inte vedboden och skithuset finns kvar.
Varför inte bygga nya dito på de gamlas plats, det skulle onekligen tillföra tingsparken estetiska och kulturella värden.

Jonny sa...

Artikeln om avrättningsplatsen kommer inom några dagar, mest sannolikt på söndag eller måndag.

I övrigt tackar jag för synpunkterna som läses och begrundas. Instämmer helt med Berts synpunkt om de små husen.