24 november 2009

Problemen i Mönsterås skolor - olyckliga undantag eller symptom på kris?

Lokaltidningarna uppmärksammar ofta problem i skolorna
Lokaltidningarna Barometern/OT och Östran synes tävla om att rapportera om problem i Mönsterås skolor. Nästan varje vecka kan vi läsa om anmälningar, elever som inte får den hjälp de behöver, mobbning, disciplinproblem och bottenplaceringar i riksundersökningar.

Olyckliga undantag eller krissymptom?
Skolan är ju inget lättskött pastorat och någon perfekt skola kommer vi aldrig att få hur mycket resurser och kompetens vi än får. Men frågan man ändå ställer sig är om det ändå inte har varit lite väl mycket just i Mönsterås de senaste åren. Med all respekt för det fenomenala vardagsarbete som sker varje dag, så har jag gjort en sammanställning av en del av det som hänt bara det senaste året. Det blev en diger lista. Är detta olyckliga undantag i en i övrigt sund skola, eller är det allvarliga symptom på en skola i kris?

2008 – Mönsterås kommun anmäls till Skolverket sedan en flicka mobbats svårt under sju månader. Föräldrarna anser skolans insatser varit otillräckliga.

2008-2009 – Några sexualrelaterade fall (sexdömd fick anställning, annat fall av sexuellt ofredande av elev där mannen sedermera döms till 2 månaders fängelse, tonårspojke har under Prao ofredat barn mm)

2008 – En lärare slår larm att vissa elever i årskurs sju är på en nivå som motsvarar årskurs 3-4. Barn- och utbildningsnämndens ordförande anser inte att problemet är en fråga för politikerna.

Vinter/vår 2009 – Skolutredning med förslag om att lägga ner högstadiet på Krungård, samt att göra om Mölstadskolan till en F2-skola. Får hård kritik från allmänheten. Politikerna kastar efter allmänhetens protester skolutredningen i papperskorgen.

Våren 2009 – Stökiga elever på Parkskolan. Lärare känner sig hotade och kommunikationsproblem mellan lärare och rektor.

Våren 2009 – Stora disciplinproblem på Ljungnässkolan. Förbättring sker efter åtgärder från skolledningen.

Maj 2009 – En elev håller på att strypas av annan elev. Det dröjer innan rastvakt dyker upp. ”Det var inte så allvarligt”, sa rektorn.

Vår/sommar 2009 – Vinterskolskjutsar dras in för flera elever på Jönsö, Fridhem, Nydala mfl platser. Även andra drabbas. Föräldraprotester följer.

Försommaren 2009 – Strul och oklarheter kring vilka partier som skall få informera på skolorna. Kommunen JO-anmäls.

Juli 2009 – Mönsterås kommun anmäls till skolinspektionen då en elev inte har fått det stöd han behöver för en meningsfull skolgång.

Sommaren 2009 – Mönsterås kommun har inte lyckats ordna skolgång åt åttaårig elev under en hel termin.

Sep 2009 – En tjej som just börjat skolan utsätts för strypgrepp av äldre killar.

Okt 2009 – Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet – plats 253 av 290.

Hösten 2009 – Skola anklagas för passivitet och oförmåga att lösa ett problem med en stökig elev. Föräldrar håller sina barn hemma i fyra dagar.

Oktober 2009 – Slagsmål på skola trots att skolan lovat att det inte skall bli problem. Polisanmälan sker.

Nov 2009 – Skolchefen JO-anmäls av journalist sedan han vägrat faxa dokument och då journalisten anser att det dröjde för länge innan hon fick dokumentet. JO anser inte att skolchefen gjort formellt fel, men anser ändå att det ingår i god service att faxa, även om det kan finnas känsliga ämnen där det inte passar.

Nov 2009 – En manlig kock och hemlagad mat försvinner från en förskola.

Nov 2009 – Elever som äter långsamt hinner inte äta färdigt innan nästa klass kommer och skall äta. Långsamma elever utsätts för stress när andra får stå och vänta.

Nov 2009 – Elev slår sig så illa i skolan att han får tillbringa natt på sjukhus. Elevens pappa får ingen informatio0n från skolan.

Nov 2009 – Lärare och elever framför kritik mot brister på Mölstadskolan – äckliga toaletter och avsaknad av brandlarm. Ansvariga säger att skolan snart skall renoveras och att man inte behöver ha brandlarm på skolor som är i ett plan. Dessutom brinner skolor oftast på natten! Eh…!

Nov 2009 – Vandalisering av fönsterrutor och lärares bilar på Alsteråskolan.

Nov 2009 – Två skolor anmäls av kvinna eftersom hon anser att eleverna inte får den hjälp de har rätt till. Vissa lektioner är inte lärarledda vilket drabbar elever med dyslexi och adhd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har själv ADHD ensam m 4 barn fr 3-16 år, som antagligen alla har samma.
Drog igenom utredning på 14 åringen på enbart 4 veckor...man jag agerade kanske helt enligt normen, men inte otrevligt.
Lösningar utanför ramarna kan man säga.

Är så olika från skolor till skolor.
http://bejbi39.wordpress.com/2009/11/23/det-finns-en-gud-for-adhd-barnungdomar/

Sen kan man möta följande, som står att läsa längre ner i mitt inlägg.
http://bejbi39.wordpress.com/2009/11/24/vinst-igen-sonens-utredning-klar-pa-4-veckor/

Intressant läsning du gett!

/
Lina

Jonny sa...

Tack för din kommentar och intressanta länkar!

bloggare på icedaniel.se sa...

Skolan är ett svårt område.