14 april 2010

Brevet från Parkskolans lärare i sin helhet

Med anledning av skolpolitikern Patric Vadmans (C) uttalande om att lärarna vid Parkskolan är för hårda vid betygsättningen, så har lärarna vid Parkskolan skrivit ett brev till Barn- och utbildningsnämnden (för kännedom även till Göran Pettersson och Roland Åkesson). Jag publicerar här brevet, som är offentlig handling, i sin helhet. Kursiveringen har jag gjort. Läs även här.

Till Barn och utbildningsnämndens ledamöter
För kännedom: Kommunalrådet Roland Åkesson
Skolchef Göran Pettersson


Hej!

Med stor förvåning läste vi tidningen Östran torsdagen den 8 april samt Barometern lördagen den 10 april . I tidningarna deklarerar nämndens ordförande Patric Vadman att han tycker vi lärare är för hårda och sätter för låga betyg.

Till grund för all betygsättning finns kursplaner med betygskriterier som har sin grund i riktlinjer från Skolverket. Vi vill mot bakgrund av Patric Vadmans uttalande ha svar på följande frågor:

1.Är det nämndens uppfattning att vi inte ska följa de riktlinjer som gäller för landets övriga skolor gällande betygssättning?
2.Är det nämndens uppfattning att man som politiker ska lägga sig i betygsättningen av enskilda elever?
3.Är det nämndens uppfattning att personalen på Parkskolan har dåliga kunskaper i betygssättning och vad vill politikerna göra åt detta i så fall?

Naturligtvis så rättar vi oss efter politiskt fattade beslut och är det nämndens uppfattning att vi, för att snygga till statistiken, ska sätta godkänt eller väl godkänt på alla elever så gör vi naturligtvis det men då vill vi ha ett beslut i ryggen. Vill man istället ha en utveckling där eleverna bedöms på samma sätt som övriga landet och en utveckling där Mönsterås inte ska behöva skämmas för att ligga dåligt till, ja då kan ni istället satsa de resurser på skolan som faktiskt krävs.

Med vänliga hälsningar

Personalen på Parkskolan


Mönsterås 20100413



Min kommentar
Ett mycket bra formulerat brev som fokuserar på viktiga principiella frågor, samtidigt som det har en skarp udd. Visserligen är politiker på kommunal nivå inga proffs, men han har ju ändå hängt med några år och uttalanden av det här slaget är på en mycket hög klantnivå. Om en skolminister hade sagt detta hade statsministern tagit honom i örat och så hade han fått göra en pudel av det mer avancerade slaget. Vi får väl se vad som händer. Roland Åkesson vill förmodligen inte förknippas med den här historien, men givetvis agerar han nu bakom kulisserna. Centerpartiet kan bara hoppas på att historien är glömd när medborgarna röstar i september.

Inga kommentarer: