14 september 2010

Är en röst på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti en bortkastad röst?

Snacket om bortkastade röster - de etablerade partiernas retorik
Snacket om bortkastade röster är något som jag aldrig har begripit mig på och är en retorik som de etablerade partierna ibland använder sig av för att avskräcka medborgare från att rösta efter eget huvud. Men det är lika bra att ta upp frågan så här inför valet, eftersom några kanske funderar.

Tio år efter USA
Lek med, den i och för sig olyckliga, tanken att Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti bara får 10 röster i kommunalvalet och därmed är 110 röster från att komma in i fullmäktige. Ett scenario som i och för sig inte är helt osannolikt, med tanke på att sociala medier (bloggar, Facebook, Twitter etc) inte verkar få den betydelse i valet som många har förutspått. Vi ligger som vanligt 10 år efter USA.

Ett seriöst parti tar tillvara på det förtroende man har fått
Om MDT inte kommer in i fullmäktige - har då valrörelsen varit förgäves och de röster vi fick varit bortkastade? Inte alls. Att säga så är förakt för demokratin och medborgarna. I så fall ska de röster vi ändå fick förvaltas på bästa sätt utanför fullmäktige i form av debatter, artiklar, insändare, medborgarförslag mm. På det sättet tar ett seriöst parti tillvara på det lilla förtroende man ändå fick. Det kan till och med bli så att vi kan utöva ett större inflytande än exempelvis ett parti på ett mandat som bara upptar en plats i fullmäktige men som inte debatterar eller lägger förslag i fullmäktige.

Opinionsbidlare och debattanförare
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti har hittills haft en stor betydelse för det politiska klimatet i Mönsterås. Vi har vitaliserat debatterna. Socialdemokraterna har tagit många av våra förslag och argument och gjort till sina. Till och med Centerpartiet har lagt sig till med något av våra förslag för att gardera sig. Så ett partis inflytande kan mätas på många sätt. Som opinionsbildare och debattanförare har vi varit ledande i kommunen. Nu hoppas jag förstås på en sensation i Mönsterås. Jag hoppas förstås innerst inne att människor vågar bryta mönstret och vill satsa på något nytt. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vågar ta debatterna och vara opartiskt obekväma. Men vi kan också samarbeta när det gynnar Mönsterås invånare. Sist men inte minst har vi många bra förslag.

En sammanfattning av vår politik hittar du på denna länk.

Här kan du läsa om vårt nya förslag om hemlagad mat inom hemtjänsten.

Här hittar du information om vårt nya förslag om Mönsterås Bostäder.

Rolands rike rämnar – om Fliserydsbygden där de norra delarna vill lämna Mönsterås kommun.

Inga kommentarer: