4 mars 2012

Söndagsledaren v9 – Mönsterås kommun och kulturen

Kulturen
I den kommunala politiken är det förstås inte ovanligt att olika intressen ställs emot varandra och måste vägas. Det finns viss kärnverksamhet såsom skola och omsorg som måste sättas främst. Men Mönsterås har under flera år haft stora ekonomiska överskott, så här torde det finnas möjligheter att stötta även kultur och föreningsliv utan knussel. En stark sektor med så kallade mjuka värden ger friskare nöjdare medborgare, främjar kreativitet och utgör dessutom en konkurrensfördel för att locka nya invånare till bygden.

Ett mönster
Ändå tycker jag mig se ett tydligt, men trist, mönster just när det gäller Mönsterås Kommun och kulturen de senaste årtiondena. Låt mig få ge några spontant påkomna exempel:

Modeerska handelsgården – Mönsterås tätorts äldsta och K-märkta trähus (som jag själv har skrivit om både i Stranda och i min bok) har kommunen låtit förfalla så att det läcker och spricker lite över allt. Först nu med kniven mot strupen efter lång tids protester och påtryckningar ska man satsa en slant.

Vi behöver inte bry oss om vad Länsmuseet tycker, säger man på Tekniska kontoret när Länsmuseet kritiserar planerna på att riva den gamla Mekaniska verkstaden på Kuggås. I kritiken lyfter man bland annat fram bristande dokumentation och byggnadens kulturhistoriska värde för miljön. Kommunens svar är ett eko av 1960-talets rivningshysteri.

Företagsparken i Kronobäck anlades mitt i ett fornlämningsområde.

Vindkraftverk planeras i känsligt fornminnesområde.

Mönsterås vill inte fira 150-årsjubileum trots att man 1862 blev fri köping istället för lydköping under Kalmar (samt 400 år sedan danskarna brände Mönsterås). Kommunen gick med över 40 miljoner plus. Ett 150-års firande hade kostat förhållandevis lite och gett mycket tillbaka.

Mönsterås Kommun satsar äntligen en slant på en konstgräsplan, ett antal år efter utfattiga Högsby kommun.

Mönsterås ska äntligen få ett nytt bibliotek. Behovet och önskemålen har dock funnits i över 30 år. Gång på gång har politikerna skjutit upp beslutet. Så vi får väl säga att det blev ett nytt bibliotek trots Mönsterås kommunledning, inte tack vare.

När kommunen nyligen skulle skriva en folkhälsoplan glömde man i första versionen bort kulturen som hälsofaktor, trots att det finns forskning som visar på kulturens stora betydelse.

Mönstret som framträder är så uppenbart att kommentarer nästan känns pinsamt överflödiga. Men låt mig ändå säga det - Mönsterås Kommun har ingen känsla för kultur och historia, så vida den inte uppenbart kan tänkas ha ett kommersiellt värde. Det är bara att hoppas att Mönsterås så sakteliga börjar tänka om och når insikt i de mångfasetterade värden det gäller.

1 kommentar:

Eje sa...

Kulturen har inte tidigare stått särskilt högt hos kommunledningen men vi får hoppas på bättring med den nya kommunchefen och den nya turistsamordnaren. För ska kommunen få fler besökare och behålla sina innevånare måste kulturen utvecklas och det finns mycket att göra på den sidan. I vår guidegrupp har jag börjat samla och dokumenterat natur- och kulturplatser med utvecklingspotential. Av allt att döma finns hos kommunens innevånare stort intresse för natur och kultur men det saknas vägledningar mm.Här borde kommunen haft en bred referensgrupp som inte är politisk styrd. Missgreppet med Kronobäcks industriområde var onödigt när det fanns en annan lösning. Nu är kultur brett i många avseenden och det är mångfalden vi behöver.