12 april 2011

Premiärnerver XII - Mönsterås GoIF i outsiderposition – Inför division 5 sydöstra 2011

Mönsterås GoIF
Det har så blivit dags att presentera det sista laget inför premiären i division 5 sydöstra – det ärorika Mönsterås GoIF. De andra lagen man kan läsa om är Böda/Högby, Glömminge IF, IFK Kåremo, Ljungbyholms GoIF, Läckeby GoIF, Mörbylånga GoIF, Norra Tång BK, Rockneby IK, SSG IF, Ängö BK och Blomstermåla IK.

Ett lag med ärorik historia
Alla med antydan till fotbollsbildning känner förstås till Mönsterås GIF. Föreningen bildades 1925 och de första 25 åren spelades matcherna på en plan nere i hamnområdet. De uteblivna framgångarna under 1930-talet berodde kanske på att man hade två fotbollslag i Mönsterås vid denna tid – GIF och AIF. Men när det sedermera bara fanns ett lag och man dessutom fick en ny idrottsplats så kom också framgångarna. Gif har så gott som alla år fram till 2000-talet spelat i antingen trean eller fyran, men 1966 var man uppe i näst högsta divisionen och var ytterst nära att hålla sig kvar. GIF har förstås fostrat många stjärnor som exempelvis Thomas Sunesson (Kalmar FF, Malmö FF, proffs- och landslagsmeriter), Stephan Kullberg (Åtvidaberg, IFK Göteborg), Egon Sunesson, Roland Olsson (Helsingborg), Jerry Olsson (landslagsmeriter), Peter Claesson, Hans Eklund, Curt Sundlöf, Robert Svensson, Torbjörn Rampeltin, Mattias Rehn, Niki Avdyli, Anton Agebjörn mfl.


IP markerat med rött kryss.



















Svacka
För ungefär tio år sedan hamnade GIF i en svacka som de senaste åren har inneburit division 5 spel. Och en svacka kan ju alla hamna i. Se på Kalmar FF som ett år var nere i division 2. Ett ständigt återkommande dilemma har varit att man ganska omgående har förlorat unga duktiga talanger till andra lag. Därmed har man inte i lugn och ro fått bygga för framtiden, trots att man ideligen fostrar fram spelare av rang.

Vad talar för GIF i år?
Men inför den här säsongen har man mig veterligt inte förlorat en enda spelare, samtidigt som man fått tre nya förstärkningar och en ny tränare. Och det finns en del faktorer som talar för att årets säsong skall kunna bli betydligt bättre än förra årets niondeplacering.

Dels har vi en grundstomme som har delat motgångar ihop och tagit sig igenom. Det har säkert svetsat samman laget. När det går dåligt en säsong brukar alltid några spelare fly fältet, men så blev det inte för GIF. Alla stannade. Det tyder på beslutsamhet och revanschlusta. GIF behöver inte svetsa samman laget med flåshurtiga klyschor, utan det har skett naturligt. Det känns som om GIF har en bra balans mellan spelarna som individer och GIF som lag.

GIF har också förstärkt laget. Mest meriterad är förstås Viktor Niklasson med erfarenheter från både division 3 (OAIK) och superettan (Åtvidaberg). Vidare har vi Johan Lagström med meriter från Timmernabben (Elitfyran) och Martin Nilsson, även han Timmernabben. Både Viktor och Johan ger stadga åt mittfältet och betyder mycket både framåt och bakåt. Martin breddar backlinjen och det kan verkligen behövas. Det finns ytterligare några spelare som jag inte känner igen i truppen, men de har inte presenterats som nyförvärv.

GIF har också fått en ny tränare, den renommerade Anders Jonsson. Jag har sett tre matcher i år och det verkar onekligen som om han redan har fått viss ordning på GIF. Jag tycker mig se en högre aggressivare press (ingen bekvämlighet så långt ögat kan se), bättre passningsspel, organisation och ett mognare GIF.

Finns det något som talar emot?
Finns det då något som talar emot GIF i år? Jag ska försöka koppla bort hjärtat några rader.

Möjligtvis kan jag tycka att truppen ser något tunn ut. På föreningens hemsida anges idag 32 spelare, men jag tror inte alla är aktiva på den nivån som behövs för seriespel. Drygt 20 skulle jag gissa är en mer rimlig siffra. Så länge alla som är ordinarie i startelvan är friska så är GIF ett topplag, men man har definitivt inte råd med många skador eller onödiga röda kort. GIF har förvisso en del spelare som idag är i närheten av startelvan, och om ett par år är de säkert där, men det är bara att konstatera att vi har några klasspelare som enligt mig är givna i startelvan och som GIF behöver för en framgångsrik säsong.

En annan något uttjatad faktor som jag kan tänka mig att många hakar upp sig på, men som inte nödvändigtvis behöver tala emot GIF, är den låga genomsnittsåldern. En balans mellan ungdomlig hunger och medelålders rutin brukar bli bäst. Särskilt i backlinjen kan rutin vara viktig. GIFs backlinje har en genomsnittsålder på 17,75 år i den ena uppsättningen jag såg, och 18,5 år i den andra, om åldersuppgifterna på föreningens hemsida stämmer. Missförstå mig inte – spelarna är väldigt duktiga – men man kan förstås inte förvänta sig ett rutinerat spel än hur duktig man än är. Som väl är så är GIFs backar synnerligen kapabla för sin ålder, så jag tror det kan gå vägen i alla fall, men man ska inte gnälla för mycket om det någon gång görs misstag. Ser man på statistiken från förra säsongen så var emellertid inte problemet att man släppte in särskilt många mål, utan att det gjordes för få.

Tänkbara startelvor
Låt oss titta lite närmare på dem jag har sett i startelvorna i försäsongsmatcherna och som därför kan förmodas vara aktuella när serien drar igång:

Backlinjen: Manfred Löfström, Oskar Olsson, Jimmy Nilsson, Martin Johansson, Martin Nilsson.
Kommentar: En talangfull uppsättning. Det är troligen dessa fem som i första hand verkar vara aktuella för de fyra platserna. Manfred är väl given på sin högerkant och verkar utvecklas snabbt. Känns säkrare och djärvare för varje gång jag ser honom. Oskar är jag van att se på mittfältet, men verkar i år få spela back när Ardi Ajeti är skadad. Oskar är duktig, så det kan nog gå bra. På de andra två platserna har man alternerat och det kan nog vara bra att man har några att välja på. Tycker det har sett ganska stabilt ut, även om jag gärna hade sett i alla fall en äldre med längd och rutin där bak.

Mittfältet: Idris Eliassi Sarzali, Ako Eliassi, Viktor Niklasson, Johan Lagström, Mariwan Waissi.
Kommentar: Mittfältet ser ruggigt starkt ut i år, vilket förstås gynnar både försvar och anfall. Kan tänka mig att det blir konkurrens om vissa platser här. Idris är ett litet bollgeni som verkar kunna spela på båda kanterna, han är snabb och vågar utmana. Jag tycker inte han behöver hänga med huvudet de gånger han förlorar boll. Det är ju resultatet av att han vågade utmana. Vidare Ako som enligt mig var bäste spelare i GIF förra året. Teknisk och nyttig på alla sätt. Viktor har ju kunnande för att dominera i femman och han kan nog bli bättre ju längre säsongen lider. Urstark och teknisk med blick för spelet. Johan Lagström ser stark ut och verkar kämpa in i det sista. Inte lätt att ta sig förbi. Mariwan är mycket duktig och verkar ha en väldigt känslig fot för framspelningar och inlägg. Ser ut att vara i god form.

Forwards: Daniel Skaret, Daniel Wesslund, Martin Lindqvist.
Kommentar: En stark uppsättning (som också verkar kunna spela på mittfältet beroende på spelsystem). Glädjande att målskyttet och framspelningarna har fungerat under försäsongen. Daniel Skaret har ju hållit på länge, men har redan visat att han ännu är en måltjuv av rang. Daniel Wesslund är ju en urstark spelare som inte bara gör mål, utan också är en duktig framspelare tack vare sin speluppfattning. Martin Lindqvist ser man ju också som ytter ibland och han är oerhört snabb, svårstoppad och ofta på rätt plats.

Målvakt: Mattias Stenfelt.
Kommentar: Skadade handen förra säsongen, men verkar nu vara tillbaka som väl är. Magnus Johansson är reserv. Kanske hade GIF behövt en målvakt till. Nu är man känslig för skador.

Andra spelare som anges i truppen på lagets hemsida och som säkert också vill vara med och slåss om en plats på planen:
Alfred Ekwall – har inte sett.
Andreas Moberg – har inte sett.
Calle Olofsson – såg honom några matcher förra säsongen och han verkade mycket lovande. Enligt uppgift har han dock satsat på handbollen i vinter och är därför otränad vad gäller fotboll. Synd på en sådan talang.
David Petersson – har inte sett. Enligt spelarstatistiken har han medverkat i en match i Smålandscupen.
Erik Byström – har inte sett.
Jim Olsson Thunberg – har inte sett.
Ardi Ajeti – given back om han är frisk.
Beqir Fifa – fick förra säsongen förstörd av skada. Verkar vara på gång igen.
Bourhan Eliassi Sarzali – såg honom inte alls förra säsongen, men kanske har han börjat träna igen.
Fredrik Sandelius – har inte sett.
Roberto Sjöö – spelade en del förra säsongen, men har inte sett honom på planen i år.
Tobias Jonsson – såg honom göra ett inhopp mot Kåremo. Såg snabb ut på sin kant. Han verkar ha fått spela i tre matcher under försäsongen.
Damir Hasicic – får ofta göra inhopp. Verkar ha fin känsla för spelet. Får han bara lite mer fysik så kan han säkert ta en plats med tiden. Har fått hoppa in i sju matcher under försäsongen.
Jacob Gustavsson – såg honom lite förra säsongen. Har inte sett i år.
Jamal Eliassi – GIFs nestor som spelade mycket förra säsongen. I år har jag bara sett honom spela lite en halvlek. En kämpe som säkert behövs.
Daniel Wallin – brukar alltid få hoppa in och göra några matcher varje säsong. Alltid nyttig och brukar göra en del mål. Hittills har han hoppat in i tre matcher under försäsongen.
Fredrik Berglin – har fått göra inhopp i så gott som alla matcher under försäsongen.

Andra runt laget (enligt hemsidan): Tränare: Anders Jonsson. Ass. Tränare: Jan Karlsson. Har hört att Viktor Niklasson skulle vara spelande assisterande. Lagledare: Tommy Berglin, Christer Jonsson, Fikret Hasicic. Diverse: Ulf Sandberg, Roger Jonsson. Målvaktstränare: Magnus Johansson. Ordförande: Kenneth Stenfelt.

Försäsongsmatcher
Försäsongen började inte så bra med ett par förluster mot division 4 lag, men sedan har det tagit sig. Försäsongsmatcher (senaste matchen först): vinst mot Stjärnan (div 5) med 3-2, vinst mot Timmernabben (div 4) med 2-1, förlust mot BB 2001 (div 6) med 1-2, vinst mot Ruda (div 6) med 5-0, vinst mot IFK Kåremo (div 5) med 5-0, förlust mot Runsten/Möckleby (div 4) med 1-4, förlust mot Hossmo(div 4) med 0-3.

Resultat de senaste åren:
2010 – 9:a i div 5 nordöstra.
2009 – 3:a i div 5 sydöstra.
2008 – 7:a i div 5 östra.
2007 – Sist i div 4 sydöstra. Degradering.
2006 – 2:a i div 5 östra. Positivt kval.
2005 – 9:a i div 5 östra.
2004 – 9:a i div 5 östra.
2003 – Sist i div 4 nordöstra. Degradering.
2002 – Sist i div 4 östra elit. Degradering.

Mitt tips: Om inga skador förstör säsongen så är GIF med och slåss i toppen som outsider. Anledningen till att jag använder ordet outsider är att jag är så van vid att GIF räknas ut inför varje säsong.

Därmed är alla lag presenterade inför säsongsstarten av division 5 sydöstra. Jag har försökt hålla en god ton vid presentationen av motståndarlagen. Möjligen fick Blomstermåla finna sig i lite skoj, men allt gjordes med glimten i ögat. Ingen trodde förhoppningsvis på allvar att jag menade allvar när jag jämförde skribenten på Blomstermålas hemsida med bokstavsvänster och religion. Men det blir lite roligt ibland, och vissa likheter mellan fotboll och fanatisk övertygelse finns det ibland.

I nästa inlägg avslöjar jag hur det kommer att gå i år genom en ”tabell”.

Denna vecka skall även damlaget presenteras, samtidigt som deras chanser i år analyseras.

Säsongens skrivande kommer i övrigt att bestå av försnack och tips inför varje omgång, samt referat av GIFs matcher där även motståndarlagens idrottsplatser presenteras vid bortamatcher.

Notera: Jag är ingen representant för Mönsterås GIF, utan fristående.

4 kommentarer:

Anonym sa...

...och Hans Eklund!

Jonny sa...

Ah, tack! Självklart! Skriver in honom.

Anonym sa...

Glömt Peter Claesson som var Hammarby och Söderstadions stora spelare under många år. Janne minis storebror som spelade i Åtvidaberg under deras storhetstid och kanske har flest allsvenska guld från Mönsterås

Jonny sa...

Tack! Skriver in honom också. Han var väl bandyspelare också.