28 februari 2010

Möbelsnickarna från Kulltorp

Idag visar jag en artikel om ett par intressanta möbelsnickare (släktingar till mig) från Kulltorp uppe i Kristdala socken. Reportaget är från 1966, men jag minns hur vi hälsade på gubbarna på 1980-talet, så de blev gamla. Enok dog så sent som 1992, 97 år gammal. Huset de bodde i var verkligen förunderligt och hela trakten var mystifierad. Jag vet att man hade sett lindormar i närheten av tomten. Jag besökte det förfallna huset för 10-15 år sedan, men jag kan inte tro att det står kvar idag. Ingen Mönsteråsanknytning, men ändå läsvärt. Klicka för större format.





27 februari 2010

Arbetsförmedlingen - godtycklighet och jäv

Låga krav skapar oklarheter
Genom åren har jag sökt ett antal tjänster som arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingen har bara haft 3-årig gymnasieutbildning som grundkrav. I framtiden ska man kräva mer, men de låga kraven har hittills öppnat upp för många oklarheter och godtycklighet vid anställningsförfaranden. Det är inte så länge sedan som en man fick rätt mot arbetsförmedlingen i Kalmar eftersom han hade bättre meriter än den som anställdes i första skedet.

Inte ens intervju
Trots att jag har samhällsvetenskaplig utbildning och flera hundra poäng från universitet, där både kulturvetenskap och historia borde vara ganska tunga ämnen att ha i bagaget som arbetsförmedlare i ett mångkulturellt samhälle, så har jag aldrig ens fått komma på intervju. Jag har ju också haft några ”sociala” arbeten som lärare och bibliotekarie där jag mött och hjälpt människor.

Tjänsterna tillsatta med andra sökanden
Nyligen sökte jag några arbetsförmedlartjänster i Oskarshamn och efter några veckor kom beskedet att tjänsterna tillsatts med andra sökanden. Den här gången bestämde jag mig för att kontrollera vilka utbildningar och erfarenheter de nyanställda hade. För ett par dagar sedan kom alla papper och jag blev minst sagt förvånad när det gäller två av de tre nyanställda.

Den förste hade goda kvalifikationer
En av de tre som fått jobb hade mycket goda kvalifikationer i form av socionomutbildning, utbildning som rehabiliteringsutvecklare mm, samt gedigen erfarenhet som handläggare och enhetschef. Helt i sin ordning att hon blev anställd.

Den andre hade läst media och var industriarbetare
Men så har vi den andre nyanställde – en grabb i 25-årsåldern som har läst lite media- och informationsvetenskap på högskolan, och som i princip bara har jobbat på industrier, låt vara även som guide. Hipp happ blev han arbetsförmedlare. Hur gick det till?

Den tredje hade lärarexamen och kände en i rekryteringsgruppen
Den tredje nyanställde är en kvinna med lärarexamen i SO-ämnen. Hon har också arbetat några år som lärare. Hon kände också en i rekryteringsgruppen. Hur tänkte man här?

Frågor infinner sig
Jag har ingen anledning att ifrågasätta de nyanställdas förmågor. Men varför fick just de två sistnämnda sina jobb bland alla andra sökanden, varav flera säkert hade högre utbildningar och andra minst lika lämpliga erfarenheter?

Rekryteringsgruppen
I rekryteringsgruppen ingick arbetsförmedlingens områdeschef, en sektionschef och två fackliga företrädare. Eftersom jag har varit på en del intervjuer i andra sammanhang så är min erfarenhet att de fackliga representanterna mest sitter tysta och bara lägger sig i vid uppenbara juridiska fel från arbetsgivarens sida. Givetvis är det områdeschefens och sektionschefens viljor som väger tyngst.

Jävsituation
Och när det gäller myndigheter anser jag att det inte bör föreligga jävsituationer. Men i det sistnämnda fallet ovan tillhör den fd områdeschefen och den nyanställde samma förening och känner varandra sedan flera år. Jag finner det ytterst olämpligt att han ingick i rekryteringsgruppen, även om han såsom jag känner honom aldrig skulle fuska. Jag är ändå mycket besviken på tillvägagångssättet. Eftersom jag själv är bekant med den fd områdeschefen så skulle jag i händelse av intervju självklart ha krävt att han inte hade ingått i rekryteringsgruppen.

Hon kanske hade fått jobbet ändå. Vad vet jag. Just därför borde den fd områdeschefen ha kallat in en annan kollega i sitt ställe. Att undvika delikatessjäv handlar inte bara om att undvika fusk, utan också om att undvika misstanke om fusk, snack etc. Mitt förtroende för Arbetsförmedlingen som myndighet har rasat i bottenläge.

Primitiva mansideal, genustalibaner och könspedagogiska experiment

En man och hans brandbil
För ett par dagar sedan skrev lokalpressen om brandmännens nya organisation i Ålem. På bilderna kunde man se en brandman stolt poserandes framför en ny bil. (Se Östrans artikel här) Jag fick ett mejl från en läsare som kommenterade detta på följande sätt:

Men, har du sett i dagens lokaltidningar, på Mönsteråssidan, bilderna på ett potent fordon till räddningstjänsten i Ålem och en möjligen potent brandman i full stridsmundering poserande. I samma anda som när man under älgjakten visar upp en död älg och en duktig manlig jägare. Båda bilderna och texterna idag är producerade av kvinnor!! De gör sannerligen sitt bästa för att promota det primitiva manliga idealet! Jag vill inte tro att läsarna i vår kommun tycker det är bra.

Genustalibaner och könspedagogiska experiment
Vare sig brevskrivaren har glimten i ögat eller menar allvar, så har han onekligen rätt. Sverige är ett förunderligt land. På ena kanten har vi genustalibanerna, en förunderlig liten förvriden minoritet som gör sitt bästa för att förstöra barns lekvanor - flickor ska leka med bilar och pojkar klä ut sig i rosa prinsessklänningar vare sig de vill eller inte. Några har visst bränt leksakskataloger offentligt. Det händer att dagis- och skolpersonal tvingas iväg på genusutbildningar. Sedan förväntas de bryta traditionella könsmönster i den vardagliga verksamheten. Även Mönsterås kommun (vi skattebetalare) har betalat för dylika utbildningar.
Hur många föräldrar känner till vilka könspedagogiska experiment deras barn utsätts för?

Primitiva mansideal och sjuka kvinnoideal
På den andra kanten har vi så de primitiva mansidealen, och för allan del även extrema kvinnoideal, särskilt vad gäller utseendet. Kvinnoidealen är ofta skadliga. Mansidealen är förstås bara löjeväckande.

Ny studie visar...
Nå, jag kan trösta alla normala män med en rubrik jag läste i Aftonbladet häromdagen: Ny studie visar: Officiellt trånar kvinnan efter vältränade och manliga killar – i hemlighet är drömmannen nördig och lätt överviktig. (läs här)

Det där visste vi förstås redan genom väl beprövad erfarenhet, men det känns ju skönt att få det bekräftat även i vetenskaplig forskning.

26 februari 2010

Hur mår egentligen Mönsterås GoIF?

Många rykten florerar om GIF just nu
Som alla kanske har märkt har jag börjat presentationen av GIF:s motståndare i division 5 nordöstra. Jag har medvetet väntat med att presentera Mönsterås GIF. Jag har varit tyst. Men nu bryter jag tystnaden. Det är tyvärr så att det florerar en mängd rykten om GIF:s herrlag. Tyvärr handlar det mestadels om disciplinära problem. Till och med när jag skulle hämta en pizza snackade folk om vad som hänt sista tiden.

Det ena värre än det andra
Det kan handla om spelare som man påstår skall lämna GIF bara några veckor innan seriespelet drar igång. Jag har hört om spelare som tränar med andra lag. Än värre rykten talar om en tränare som blir utvisad i en simpel träningsmatch och en spelare som skall ha slagit en domare. Lägg därtill ett herrlag som aldrig verkar presenteras på GIF:s nya hemsida. Jag har inte haft möjlighet att följa upp allt. Förhoppningsvis stämmer inte allt, för då är det riktigt illa.

Lagkaptenen tar timeout
Å andra sidan kan man nog konstatera att allt inte står väl till. Idag låter lagkapten Daniel Wesslund meddela att han tar en timeout från fotbollen på oviss tid. Han hänvisar dels till skador, men även till en turbulent vecka där fotbollen av andra skäl blivit mindre rolig och mer en belastning. Nu har jag absolut inte hört några negativa rykten om Wesslund. Tvärtom har han alltid gjort ett mycket seriöst intryck som en riktig sportsman. Så när ordentliga fotbollsspelare som Wesslund tar timeout kan jag inte tolka det på annat sätt än att GIF inte mår bra. Just nu gör det ont i GIF-hjärtat.

Styrelsen måste agera och bli mer öppen
Styrelsen måste agera, och förhoppningsvis gör man också så. Om det finns någon sanning i ryktena så måste man markera att tränaren skall föregå med gott exempel, att alla former av våld och okvädesord är helt oacceptabelt och att det ur moralisk synvinkel är helt oacceptabelt att spelare byter klubb bara några veckor före seriestart.

Men när det gäller GIF vet man aldrig. Tyvärr är GIF delvis medskyldiga till alla rykten. GIF är en av de klubbar som är minst öppna med vad som händer i föreningen. När Besa de senaste veckorna gick från turbulens till konkurs så har man hela tiden skrivit öppet om det på sin hemsida. Jag vet mer om de flesta andra klubbar i Kalmar län än jag vet om GIF. Vi som älskar GIF får gissa. Och just nu känns det som att det inte längre handlar om att vinna femman, utan om herrfotbollens överlevnad.

Stranda Hembygdsförening - nytt diskussionsforum

Alla som är intresserade att dryfta olika aspekter av Mönsterås historia har nu ett nytt forum att tillgå. Det är Stranda Hembygdsförening som idag öppnar ett diskussionsforum med undertecknad som moderator. Där finns olika kategorier som täcker flera aspekter av hembygdens historia. Tanken är att vem som helst skall kunna dela med sig av kunskaper, foton, minnen eller ställa frågor etc.

Forumet återfinns på följande länk: Stranda Hembygdsförening - diskussionsforum. Man kan förstås också gå via Stranda Hembygdsförenings hemsida.

25 februari 2010

Besa FF försatt i konkurs

En av GIF:s tilltänkta motståndare i division 5 nordöstra, Besa FF, har försatts i konkurs och kommer inte att delta i seriespelet 2010. Jag fick informationen i en kommentar till förra inlägget om Fågelfors. Tack! En kontroll på Besas hemsida visar att det stämmer. Turbulensen i Besa fortsätter alltså, och det verkar nu som om klubbverksamheten läggs ner.

När jag skrev om Besa för snart en vecka sedan så var det turbulent i klubben med ny styrelse, tränarbyte och en nyckelspelare som lämnade för Långemåla. Nu vet vi varför. Han anade förstås varthän det barkade.

Detta är förstås tråkigt. Återstår att se hur det påverkar seriens utformning. Missa inte föregående inlägg om Fågelfors.

Inför premiären i division 5 nordöstra - Fågelfors IF

Granskningen fortsätter
Idag fortsätter jag min granskning av Mönsterås GoIF:s blivande motståndare i division fem nordöstra. Tidigare har jag presenterat Besa FF. Idag har turen kommit till anrika Fågelfors IF.

Fågelfors IF - ett brukslag
Fågelfors IF bildades 1925, och föregicks av IFK Fågelfors. Fotbollens koppling till bruket var tydlig. Det sägs att det var brukspatron Thorsten Ekströmer som tog fotbollen till Fågelfors. Genom åren har Fågelfors mestadels spelat i femman, även om det ibland blivit även sexan eller fyran. 1982 nådde man sin största framgång då man kom fyra i div IV. Sedan 1994 har laget aldrig spelat högre än i femman.

Klarat sig kvar med viss nöd
De senaste tre säsongerna har Fågelfors med viss nöd klarat av att hänga kvar i femman. 2006 var man nere och vände i sexan ett år. Jag kan ändå inte låta bli att imponeras av att man inte ger sig, trots att det var länge sedan bruket såg sin glans dagar.

Faktorer som talar för Fågelfors i år
I en tidigare artikel antydde jag att Fågelfors nog skulle få det svårt i år. Men efter att ha läst Fågelfors hemsida är jag inte lika säker. Det finns några faktorer som faktiskt talar för Fågelfors i år:

1. Fågelfors har i lugn och ro kunnat träna på en konstgräsplan, vilket säkert är extra viktigt snörika vintrar som denna.
2. Fågelfors har satsat medvetet offensivt och värvat hela 9 nya spelare, varav sex kommer från Högsby IK.
3. När man läser hemsidan får man intrycket av en klubb i harmoni. Man verkar trivas bra och har en positiv stämning.

Träningsmatcher
Och nog tycker jag man har imponerat i träningsmatcherna hittills. Bortsett från 0-5 mot Högsby så tycker jag att 3-4 mot division 4-laget Fårbo imponerar. 6-0 mot Stjärnan visar också man kan göra mål och sådana siffror stärker förstås självförtroendet. Enligt Zlatko Alkic så siktar man djärvt på att bli ett topplag i år. Han säger att man de senaste åren bara tränat en gång i veckan, och när jag läser på hemsidan får jag intryck av att man ännu håller fast vid det. Ska man tillhöra toppen så tvivlar jag på att den träningsdosen räcker.

Farmarlag
Nämnas bör också att Fågelfors är farmarlag till Högsby. Vad det betyder rent konkret vet jag inte, men jag har hört att farmarlag inte får avancera i seriesystemet, alternativt inte spela i samma serie som moderföreningen. Om det är sant, så kan man fråga sig hur det kan påverka motivationen. Likaså undrar jag om farmarstatusen innebär att Högsby när som helst kan kräva att få nyttja spelare från Fågelfors.

Nyförvärven är:
Eldin Sarhatic-Högsby IK
Joakim Blomberg -Målilla GOIF
Tomas Herdinius-Comeback
Dennis Holmgren-Ruda/Fliseryd
Pontus Persson-Högsby IK,
Tobias Nordahl-Högsby IK
Christian Viksten-Högsby IK
Johan Rannemalm-Högsby IK
Martin Rannemalm-Högsby IK

Huvudtränare för Fågelfors är Lars Backlund. Spelar gör man på Hyltamalm IP.

Mitt tips: mittenlag.

Extra plus till Fågelfors för informativ öppen hemsida och utförligt trevligt mejlsvar.

24 februari 2010

Programblad från 1962 - Mönsterås GoIF - Hälsingborgs IF

Så var det dags att presentera en av mina roligaste Traderavinster - ett programblad från när GIF tog emot allsvenska Helsingborgs IF i en vänskapsmatch. Säljaren trodde att det var från omkring 1970, men som jag nämnde i ett tidigare inlägg så spelades matchen den 28 juli 1962 inför 800 åskådare. Med i Helsingborgs lag var mönsteråssonen Roland "Konjak" Olsson. Nedan visas hela programbladet. Klicka för större format.


Programbladets omslagssida.


Sida 2. Här annonserar ett för mig okänt företag i Mönsterås.


Sid 3. En artig presentation av Hälsingborgs IF.


Sid 4-5. Här presenteras laguppställningarna. Välkända namn för den som kan GIF:s historia. Jag blev dock överraskad av att Hans Åhlund var målvakt i GIF. Så hette en suverän lärare jag hade när jag gick på Gamleby folkhögskola 1987-1988. Kan det vara samma person? Övriga noteringar är att Borgskonditori låg på Hagagatan 5 vid denna tid. På Hagagatan 3 låg den för mig tidigare okända firman Larssons Radio & TV. Här syns även en trevlig annons från Göte Möller som har "modern hårvård". Undrar hur omodern hårvård såg ut?


Sid 6. Reklam för kvällens danstillställning på Oknö. Notera särskilt uttrycket "pang-kväll".


Sid 7. GIF presenteras + annons.


Sid 8. Reklam för Hvita Hästen.

Har Socialdemokraterna låtit sig inspireras av Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti?

Samma tankar om skolan
I dagens Östran så säger Socialdemokraternas nya förstanamn Robert Rapakko följande:
- Det går inte ihop att kommunen har en av landets sämsta skolor samtidigt som vi går med 34 miljoner plus, säger Robert Rapakko.

För en vecka sedan skrev jag följande på bloggen:
Om du likaså tycker att det rimmar illa att Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet, samtidigt som kommunen hade mer än 30 miljoner i budgetöverskott 2009 – ja då kan Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vara ett bra alternativ. Vi anser att skattepengarna skall förvaltas på bästa sätt genom att gå tillbaka till verksamheten så att de kommer exempelvis skolorna och barnen till del.

Antingen tänkte vi samma tanke, eller så har S läst Mönsteråsbloggen. Båda alternativen är bra.

Konstgräsplan bör ingå i satsningen för barn- och ungdomar
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti tar inte ställning för det ena eller det andra politiska blocket. Men om ett annat parti har samma åsikter som oss så kan vi givetvis samarbeta i de frågor där det råkar sammanfalla. Om vi kommer in i kommunfullmäktige och blir vågmästare så kommer många faktorer att vägas in. Givetvis får vi titta på olika sakfrågor, men kanske framför allt vilket parti som är beredda att förnya den demokratiska atmosfären i kommunen, förbättra skolorna och satsa på ungdomarna. Som en liten del av satsningen på ungdomar lovar jag att arbeta för att Mönsterås Kommun med sin goda ekonomi skall anlägga en konstgräsplan precis som utfattiga Högsby har gjort. För en relativt liten summa kan vi därigenom hjälpa fler barn och ungdomar in i en meningsfull fritid. Nu ska vi se om sossarna hakar på den idén också.

23 februari 2010

Nytt förstanamn för S i Mönsterås

Robert Rapakko blir nytt förstanamn för Socialdemokraterna
Katarina Johansson kommer att träda tillbaka från posten som Socialdemokraternas (S) förstanamn i Mönsterås. Hälsoskäl anges. Istället är det Robert Rapakko som blir nummer ett. Allt enligt dagens Östran, som inte närmare går in på om detta kommer att återspegla sig även på valsedlarna. Jag finner det något underligt att man kan lansera ett förstanamn redan före årsmötet som ju är först den 18 mars, men jag har kanske missförstått beslutsordningen.

Relativt oprövad
Robert Rapakko är på pappret ett relativt oprövat och orutinerat kort, men man får väl förmoda att han har hängt med ett tag. Han sitter visserligen med i S lokala styrelse i Mönsterås som sekreterare. Men noterbart är att han inte sitter i kommunfullmäktige, utan endast är ersättare i Social- respektive Miljönämnd. Noterbart är också att han ”bara” är 29 år, vilket väl ändå får anses ungt för att vara förstanamn. I förra valet hade han ingen särskilt framträdande roll, utan fick endast fem personröster. I övrigt verkar han vara engagerad i scoutrörelsen och gilla Arto Paasilinna (vilket får anses tyda på vissa humoristiska talanger).

S har valt samarbete
Hur påverkar det här S chanser i valet som utmanare till Centern och Roland Åkesson? Katarina har ju varit kompetent, men lyckades inte utmana Åkesson på riktigt allvar. Några kvinnoröster förefaller S inte ha vunnit där. Hon har också valt en samarbetslinje med Åkessson istället för att utarbeta ett tydligt politiskt alternativ, inte minst i budgetfrågor.

Vilken skillnad gör Socialdemokraterna?
S brist på alternativ och intima samarbete med Centerpartiet gör att jag tror att även Robert Rapakko får det svårt. S har ju varit eniga med C i så mycket att det är svårt att visa väljarna i Mönsterås vilken skillnad S skulle göra i kommunen. Å andra sidan kan kanske Rapakko bli en fräsch utmanare som genom sin relativa ungdom kan vinna en del av ungdomsrösterna. Men börjar man skrapa under ytan så lär man finna att det är samma gamla socialdemokratiska parti som tidigare. Jag tror inte väljarna låter sig luras av enbart ungdomlig framtoning om det inte kombineras med ett tydligt politiskt alternativ.

Vill man verkligen förnya politiken i Mönsterås, så framstår Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti därför som ett intressantare val. Läs här.

22 februari 2010

Vyer från Torgbacken i Mönsterås

Idag visar jag några foton från Torgbacken/Kaninbacken i Mönsterås, så som det såg ut innan man rev och byggde nytt 1983/1984. Man hade rivit hus redan på 1960- och 1970-talen, men det var på 1980-talet som man helt förstörde det gamla arbetarkvarteret. Fotograferna är tyvärr okända.


Här ett fantastiskt foto från 1930-talet taget ungefär där Algotsparkeringen ligger idag. Notera att stentrappan upp till torget ännu inte är anlagd. Den gamla utedass- och tvättlängan som fanns i vänster bildkant när jag var barn verkar bara delvis vara uppförd. Det vita huset i bildens mitt tror jag var en liten smedja. Den lilla röda stugan till höger är sedan länge borta den också.


Torggatan med den klassiska Torgbacken till höger. Där åkte man pulka och skidor varje vinter. Idag upptas marken av Algots och Systembolagets hus. Notera det gula huset uppe till höger. Där fanns en härlig vildträdgård. Allra längst till höger skymtar Torghallen. Fotot från 1983.


Några av husen på Torget som finns kvar än idag. I huset till höger bodde jag som barn när jag var 4-7 år. Vi bodde på övervåningen. Under oss bodde mönsteråsoriginalen Alvar och Aina. Alvar var min fars fosterbror och min farmors kusin. Vi hade mycket roligt ihop. I huset till vänster bodde fru Holmén. I det vita huset i mitten bodde Jarl och Stina?.


Holméns plåtslageriverkstad.


Mysig vy från det rivna torget. Där sprang jag ofta som barn.


Jag tror de rev det röda huset som syns på bilden.


Från samma område.


Ett annat hus som revs.


Fin vy.


Samma hus som ovan.


Ett av de hus som försvann.

21 februari 2010

Damfotboll i Mönsterås redan 1971


Redan 1971 spelades det damfotboll i Mönsterås. Det här laget vann sin serie. Jag ska försöka ta reda på hur det gick sedan.

Damfotboll 1971
Damfotbollen i Mönsterås är inte ny. Redan runt 1970 hade man ett damlag som av tidningsnotiserna att döma var framgångsrika. 1971 vann man sin serie. Vilken serie det var och hur det gick sen har jag inte lyckats utröna än. Laget verkar ha bestått av damer från handbollsklubben.

1987-1999
1987 verkar man bilda ett nytt damlag som 1988 skulle delta i seriespel för första gången. Tränaren hette då Tommy Brundin. Denna verksamhet lades ner 1998/1999. De flesta av de då aktiva tjejerna fortsatte i Timmernabben. Vid denna tid var Thomas Bruhn tränare. En av de framgångsrika spelarna från dessa år var Katarina Johansson som sedermera spelade i Rödsle (div 2) och Umeå (div 1).
























Tredje generationens lag 2007
Efter flera års uppehåll så gick det nuvarande damlaget in i seriespel 2007. Efter ett par år i femman blev det avancemang till fyran där man spelade förra året.

Nedan ytterligare ett par artiklar från 1971.



Första gången
























Dagens tidningsklipp visar min första ofrivilliga medverkan i tidningen. Artikeln bör vara från 1972 eller 1973 och uppmärksammar Kyrkans barntimmars avslutning vid Tallviken mellan Nynäs och Oknö. Kyrkans barntimmar var en verksamhet som lockade många av den tidens hemmafruar. Vad jag tyckte som barn minns jag inte riktigt, men av bilden att döma höll jag mig diskret i bakgrunden. Jag vill minnas att jag skydde sociala aktiviteter redan som barn och helst lekte ensam eller med bara en bästis.

20 februari 2010

Inför premiären i division 5 nordöstra - Besa FF

Först ut är Besa FF
Idag är det 56 dagar kvar till Mönsterås GIFs seriepremiär i division fem nordöstra. Jag har kartlagt lagen och först ut i min presentation är Besa FF från Oskarshamn, närmare bestämt Kristineberg om jag har uppfattat rätt.

Ganska ny förening
Besa är en relativt ny förening som grundades 2003. 2004 gick man in i seriespelet och 2008 lyckades man vinna division sex för att förra säsongen spela i division fem där man tog en mittenplacering.

Turbulenta veckor
De senaste veckorna har varit minst sagt turbulenta för Besa och man anar en tydlig spricka mellan den nya styrelsen och spelarna. Enligt uppgifter på Besas hemsida så har styrelsen så sent som i februari gjort sig av med tränaren Pierre Tornedal. Och även om Pierre skriver att han och styrelsen skiljs åt som vänner, så förefaller detta ha skett utan att styrelsen pratat med spelarna. Ny tränare blir Shemsi Ajeti.

Nyckelspelare lämnar
En konsekvens av styrelsens agerande är att Mr Besa själv, Nehat Jashari, lämnar Besa och går till seriekonkurrenten Långemåla IF. Detta är förstås ett mycket stort avbräck för Besa.

Det har också ryktats att Besa skulle hoppa av division fem spel, men det lär visst inte ligga någon sanning bakom detta rykte.

Spelarförluster och nyförvärv
Förutom backen Nehat Jashari så förlorar Besa Fredrik Harai som går till Kalmar AIK.
Nyförvärv: Alen Merdanovic (back från OUBK), Jorge Torres (målvakt från Björnhult?), Yaya Humia (back från Björnhult), Samer Fares (yttermittfältare från Björnhult).

Hinner man skapa harmoni?
Turbulens av det här slaget bara ett par månader innan säsongen drar igång är förstås inte bra. Frågan är om man hinner skapa en bra harmonisk anda i föreningen under denna tid. Förlusten av Nehat Jashari är förstås en mardröm, samtidigt som en ny tränare skall hinna lära känna och få ordning på laget. Om det då samtidigt pyr ett missnöje med den nya styrelsen så lär det inte gå över så snabbt. Å andra sidan är min erfarenhet att heta känslor också kan lägga sig snabbt om det sköts på rätt sätt.

Siktar på topp 3
Enligt Alen så siktar man på topp 3. Men detta sa han innan de senaste händelserna. Jag trodde nog att Besa skulle kunna placera sig på övre halvan om man fick bygga sitt lag i lugn och ro. Men nu tror jag man får det svårt. Mitt tips: undre halvan.

Plus till Besa som svarade på mitt mejl och som alltid är öppna utan hemligheter på sin hemsida.

Spelar på: Kristineäng

19 februari 2010

Skandal! Köpmannaföreningen lägger sig i kommunens demokratiska processer – kritiserar fritidsgårdens resa till Ullared

Resa till Ullared
Det är inte ofta jag kan skriva om riktiga skandaler, men här kommer en. En kommunal fritidsgård i Mönsterås anordnar under sportlovet en resa till Ullared. Enligt fritidsgårdens föreståndare Peter Pettersson så är det ungdomarna själva som vill åka dit. Detta är inte skandalen.

Irriterad Köpmannaförening
Ullaredsresan har fått Mönsterås köpmannaförening att gå i taket. Föreningen har nämligen inlett ett samarbete med kommunen där man vill få fler kommuninvånare att handla på hemorten. Bakgrunden är förstås att handlarna fortsätter att förlora handlare till köpcentra i Kalmar. Köpmannaföreningen anklagar nu kommunen för att komma med dubbla budskap, en kritik som socialdemokraternas Katarina Johansson instämmer i.

Öststatsfasoner
Vad ska man säga? Köpmannaföreningen har här förfallit till rena öststatsfasoner. Menar de verkligen att fritidsgårdarna skall toppstyras av kommunstyrelsen? Det mest naturliga är förstås att ungdomarna har ett mycket stort inflytande på fritidsgårdarnas verksamhet. Kommunen bör inte gå in och detaljstyra en fritidsgårds verksamhet. Låt istället ungdomarna få fortsätta utveckla sitt medinflytande och lära sig vad demokrati verkligen innebär. En kommun kan och bör nästan aldrig tala med en röst eftersom kommunen består av alla kommunens invånare, vilka representerar en mångfald av åsikter.

Kanske ta paus med samarbetet
Om kommunen plötsligt skulle gå Köpmannaföreningen till mötes och stoppa fritidsgårdens resa, så vore det ett gravt ingrepp i den lokala demokrati som inte minst Centerpartiet säger sig stödja. Kanske ska kommunen vara lite mer försiktig innan den inleder samarbete med Köpmannaföreningen. I alla fall om Köpmannaföreningen fortsätter ställa odemokratiska krav och försöker stoppa ungdomarnas demokratiska rättigheter. Vad blir nästa krav? Att biblioteket skall tvingas köpa in sina böcker från Mönsterås Bokhandel? Att rektorerna skall bära kläder inköpta från Mönsterås klädaffärer?

Källa: Östran

Briggen Maria av Mönsterås


Det var inte lätt att hitta några bilder på briggen Maria. Jag letade igenom Stranda Hembygdsförenings arkiv och hittade bara ett foto av en tavla och ett gammalt foto där hon påstås ligga i hamn i England utan segel (se nedan).

Fartyg i kommunlogotypen
Ingen har väl kunnat undgå att det i Mönsterås kommunlogotype sedan 1998 återfinns ett fartyg. Men vad heter det och finns det en historia bakom?

Briggen Maria
Jo då, fartyget som avbildas är en brigg som en gång gick under namnet Maria. Briggen är förvisso väldigt vacker, men man kan ändå undra varför man valde just Maria som inte ens var byggd i Mönsterås och som endast hade Mönsterås som hemmahamn i 10 år. Någon påpekade att kommunen kanske hade anställt en konsult som helt enkelt valde ett skepp som såg bra ut. Hur som helst var Maria ett mycket välkänt skepp i vår bygd.

Från Hudiksvall
Maria byggdes i Hudiksvall 1851 av skeppsbyggmästare Mattias Ruth. De första 25 åren gick hon under namnet Fama, efter ryktets bevingade gudinna. Under dessa år var Hudiksvall hennes hemmahamn.

I dansk ägo
1876 kom hon i dansk ägo och fick då namnet Maria. Under några år kom hon nu att segla på Amerika och Västindien.

Oskarshamn
1890 såldes hon till skeppsredaren Carl Johan Löfgren i Oskarshamn. Den första tiden där fördes Maria av kapten E Rudebeck och därefter av kapten O W Grönberg. En period var J P Hägg från Mönsterås styrman. 1896 hade L P Sjöstrand blivit kapten på fartyget.

Till Mönsterås
1898 var det dags för Maria att komma till Mönsterås. Hon köptes då av ett rederi med Carl-Nilsson-Brandt i Forsa och Ernst Johansson på Östra Kråkerum som huvudredare. Kapten vid denna tid var CAW Engqvist.

I mars 1902 övergick Maria till ett annat Mönsteråsrederi som bland andra bestod av landstingsman S P Nilsson, fabrikör August Andersson, bagare August Thegerström, handlanden Frans Carlsson och kapten Johan A Åström. Kapten Åström blev nu befälhavare på Maria och Frans Carlsson huvudredare. Frans var medlem i Mönsterås Missionsförsamling och briggen kom därför att gå under namnet ”Missionshuset”. Hon kallades även ”Åströms Maria”. Styrman var vid denna tid Johan A Örling från Mönsterås.

Dramatik i storm
Briggen Maria började nu bli gammal och läckte ganska mycket på nordsjöresorna. Vid en kuling höll hon en gång på att driva emot den svenska västkusten, men klarade sig med viss nöd. Maria var även med i den svåra stormen i oktober 1905 då barkskeppet Trio av Mönsterås förliste. Maria var på väg till England och hamnade mitt i den fruktansvärda stormen varvid hon drev allt längre norrut utmed den norska kusten. Hon drabbades av ständiga överspolningar så att exempelvis spisen i kabyssen slogs sönder med påföljd att man inte kunde värma mat på flera dagar. När stormen la sig befann dom sig ända uppe vid Trondheim. Hemma i Mönsterås florerade ryktet att Maria gått under med man och allt. Men med tiden kom de till England och kunde ta kontakt med hemmahamnen.

Kolpråm
1908 såldes Maria till Helsingör där hon blev degraderad till kolpråm.

Kapten Åström
Den legendariske Kapten Åström fortsatte sitt sjömansliv både som styrman och kapten på olika fartyg innan han på äldre dar drog sig tillbaka som virkeshandlare i Mönsterås. Han avled 1936 68 år gammal.





Litteratur:
En artikel som finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv. Tyvärr framgår det inte vem som var artikelförfattare eller var artikeln har varit publicerad.

18 februari 2010

Vy från hamnen


Hinner inte skriva så mycket idag, men visar den här vackra bilden från Mönsterås hamn. Sådana skutor ser man inte där idag.

Förlust i första träningsmatchen för GIF

Förlust mot Långemåla
Mönsterås GIF förlorade årets första träningsmatch mot sin blivande motståndare i seriespelet Långemåla IF med 1-4. Matchen spelades på konstgräsplanen i Högsby. GIF:s mål gjordes av Daniel Wesslund, en av dom som förväntas göra en del mål under säsongen. Vi får bara hoppas att han får ordning på sitt knä som verkar krångla till och från.

Att lära av en förlust
Resultatet är förstås nedslående, men inte alarmerande. Det viktigaste just nu kan knappast vara att vinna, utan att skapa ett fungerande lag. Och då kan man lära sig mycket av en förlust, slipa bort den värsta kaxigheten och inse att GIF inte kommer att springa hem femman utan blod, svett och tårar.

Bättre lag eller bättre förberedelser?
Men förlusten är svår att analysera när man inte vet vilka som spelade. Om nyckelspelare saknades så kan det förstås inverka. Annars infinner sig förstås huvudfrågan – beror resultatet på att Långemåla har ett bättre lag eller handlar det om olika förberedelser?

Målsättning kontra strategi
Förvisso har Långemåla satsat mycket målmedvetet för att skapa ett lag som kan gå upp i fyran. Man har tveklöst ett lag som bör tillhöra toppen av femman. Mönsterås förlorade en del viktiga spelare inför denna säsong, och även om man värvat några nya så tycker jag ändå att man agerat lite för passivt, särskilt som man i sin nya verksamhetsplan anger som målsättning att gå upp i fyran redan i år, för att sedan inom två år nå elitfyran. Kan detta lyckas med nuvarande strategi där man nästan bara värvar spelare som har Mönsterås som moderklubb eller bara bygger på underifrån från pojk- och B-lag? Måste man inte våga värva lite fräckare? Jag vet inte.

Konstgräset avgörande
Men nu tror jag inte att förlusten mot Långemåla handlar så mycket om att GIF har ett sämre lag. Långemåla bör förstås ligga långt före GIF i sina förberedelser eftersom man har haft och har möjlighet att träna på konstgräset i Högsby. I Mönsterås finns som bekant inte den möjligheten. Jag skulle tro att det i mycket handlar om det. Mönsterås Kommun har tveklöst råd att investera i en konstgräsplan, vilket skulle ge fotbollen ett lyft i Mönsterås.

Nu får vi hoppas att den här idiotvintern smälter bort snabbt. Annars kan det bli en alldeles för lång startsträcka för GIF.

17 februari 2010

Det mås i Mönsterås II



Idag kom en trevlig Traderavinst med posten - en liten 45-vinylare med sången "Det mås i Mönsterås", en sällsynt lyckad kalkonklassiker som Mönsterås Turistutskott gav ut vid slutet av 1980-talet. En riktigt fin melodi faktiskt. Som av en slump råkade jag spela skivan på min vinylspelare samtidigt som jag höll ett vykort framför datorns öga. Ljudet blev hemskt, men om någon vill få ett hum om hur låten går så kan man i alla fall höra den via klippet nedan. Låten börjar efter ca 10 sekunder. Du kan också gå direkt till YouTube.

Första vårtecknet i Mönsterås

Mer snö är på väg hotar SMHI. På ren trots är det därför dags att börja leta vårtecken.


Idag gick jag förbi de här grabbarna som pustade ut efter säsongens första fotbollsmatch. Ett härligt trotsigt vårtecken. Synd att jag missade matchen.

16 februari 2010

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti inför valet 2010 - för dig som vill och vågar tänka nytt

Nu vaknar alla
De etablerade partierna drar nu igång sina valkampanjer inför höstens val. Efter tre och ett halvt år i träda vaknar de hastigt och lustigt ur sin törnrosasömn. Plötsligt ska väljarna övertygas om att politik är något viktigt, trots att man sedan förra valet i praktiken har bevisat motsatsen genom att nästan aldrig ta debatter eller motionera i kommunfullmäktige. Plötsligt kommer skrytlistorna fram. Plötslig skall det satsas.

Inget behov av valfläsk
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti har inget behov av att dra igång en hysterisk valkampanj eftersom vi anser att politik är något som är viktigt alla dagar mellan valen. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti har inget behov av att leverera valfläsk eftersom vi redan står trygga och står för ett seriöst alternativ för den som vill förnya Mönsterås politiska liv.

Samma mat på bordet sedan 1985
Men behövs verkligen en förnyelse av politiken i Mönsterås? Mönsterås har ju ett trevligt kompetent kommunalråd, hyfsad ekonomi och är framåt på många områden. Ja, om du tycker det räcker så kan du fortsätta rösta på Centerpartiet. Du vet vad du får. Det blir samma mat på bordet som det har bjudits sedan 1985.

Demokratiska bristsjukdomar
Men man kan också välja att se lite djupare och då framträder de demokratiska bristsjukdomarna tydligt – den tysta kommunen där det saknas en frisk frejdig debatt, en slö i det närmaste apatisk opposition och ett kommunalråd som suttit i 25 år. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti är en bra medicin mot dessa sjukdomar - ett parti för dig som vill vitalisera debatterna och tillsammans utveckla demokratin i Mönsterås. Vi vill ta tillvara på fler medborgarförslag, minska politikernas makt och låta fler beslut fattas där människor lever. Politik är inte bara det som sker i kommunhuset. Politik sker överallt där det fattas beslut.

Bland landets sämsta skolor och landets bästa ekonomi
Om du likaså tycker att det rimmar illa att Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet, samtidigt som kommunen hade mer än 30 miljoner i budgetöverskott 2009 – ja då kan Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vara ett bra alternativ. Vi anser att skattepengarna skall förvaltas på bästa sätt genom att gå tillbaka till verksamheten så att de kommer exempelvis skolorna och barnen till del. Så har uppenbarligen inte skett.

En tryggare kommun
Bra skolor är A och O för en trygg kommun. De senaste åren har det varit allvarliga tendenser till gängbildningar och vandalisering i Mönsterås. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill ta tag i detta problem både kortsiktigt och långsiktigt. Då krävs ett konsekvent och genomtänkt samarbete mellan kommunen, skolan, polisen, ungdomarna och föräldrarna. Vi vill också stötta ungdomen konkret genom att erbjuda fler fritidsalternativ och ta vara på ungdomarnas förslag.

Svårare än så behöver det inte vara. Tycker du att det verkade rimligt, så får jag ödmjukt be om ditt förtroende i kommunalvalet i Mönsterås 2010.

Före Pionjärgatan


Så här såg det ut 1941 på platsen där Pionjärgatan och dess hus skulle ligga nio år senare. Gatans östra sida som syns på fotot är sig trots allt ganska lik än idag. Den lilla stigen som syns ledde till det gamla mejeriet.

15 februari 2010

Nya årgången av Stranda har kommit
























Den nya årgången av Stranda Hembygdsförenings tidskrift Stranda har kommit och anländer till alla medlemmar vilken dag som helst. (tidskriften ingår i medlemskapet) Jag förmodar att den snart även kan köpas i Mönsterås bokhandel. Eftersom jag själv råkar medverka med en mindre artikel så kan jag inte recensera den, utan informerar bara om att den som vanligt innehåller många intressanta artiklar om vår bygd.

Vacker Mönsteråstavla
























En vänlig läsare av bloggen skickade mig ett foto av en synnerligen vacker tavla signerad Hugo Lundgren 1950. Tavlan visar kyrkan och de småhus som låg ungefär där dagens församlingshem ligger. Varmt tack till den som skickade bilden! Jag hade aldrig sett den här tavlan tidigare och blev förstås smått euforisk.

14 februari 2010

Pataholms HC

Förra året skrev jag ett inlägg om ishockeyrinken vid Pataholm, men lyckades trots tips inte komma så mycket längre. Häromdagen hittade jag i alla fall en artikel som bringar lite mer ljus över ishockeyverksamheten utanför Pataholm. Av artikeln framgår att där ska ha funnits en liten plan redan 1970. 1976/1977 gjorde man den stora banan och fick då köpa sargen av Mönsteråskorpen för 2000 kr. Jan-Erik Hansson verkar ha varit den riktigt stora entusiasten i föreningen som uppenbarligen hade en stor ungdomsverksamhet runt 1980. Artikeln nedan är från 19 februari 1980.



13 februari 2010

Borgholmsfärjorna II

Häromdagen skrev jag en artikel av översiktskaraktär om färjetrafiken mellan Mönsterås/Oknö och Borgholm. Idag presenterar jag de olika färjorna lite närmare. Informationen är inte fullständig, utan utgör ett urval från fartygens liv. Efter fartygens namn anger jag inom parentes de år som de trafikerade vår bygd.

Kalmarsund Nr 4 (slutet av 1800-talet)


Kalmarsund Nr 4.


Färjan lägger till vid Mönsterås hamn på 1890-talet.

1877. Byggd. Levererad av Motala Verkstad som Kalmarsund Nr 4 till Ångfartygsbolaget Kalmar Sund, Kalmar. Trafik på traden Kalmar - Mörbylånga - Bergkvara - Degerhamn - Ekenäs - Wärnanäs – Kalmar.

1880. Trafikerar Kalmar-Borgholm-Mönsterås.

1904. Såld till Sundsvall och omdöpt till Svartvik.

1916. Såld till Stockholm och omdöpt till Apollo.

1917. Ombyggd till lastfartyg.

1938. Omdöpt till Simson VIII.

1939. Omdöpt till Nyköping.

1950. Omdöpt till Sjötransport I.

1959. Skrotad.

Viking (slutet av 1800-talet, början av 1900-talet)


Viking.

Byggd 1891 vid Oskarshamns mekaniska verkstad. Levererad till Oskarshamns Ångfartygs AB. Gick i trafik mellan Oskarshamn, Vållö, Borgholm, Kalmar, vilket Irene Svenonius morfar på Vållö hade minnen av.

1934. Såld till Riddarfjärdens Ångbåts AB, Stockholm. Turisttrafik på Mälaren. Kallas "Viking I" i annonserna för att inte förväxlas med Rederi AB Mälarstrafiks "Viking".

1938. Överlåten till Rederi AB Östfart och omdöpt till Östersjön.

1942. Ombyggd till bogserbåt och flyttad till Örnsköldsvik.

1950. Motoriserad.

1966. Såld till personer i Stockholm.

1967. Kör emot en berghäll och skadar rodret och skädda vid bärgningen av den ryska trålaren Gogland.

1968. Grundstöter och sjunker utanför Utö, Finland. Fem besättningsmän räddas. Vid olyckstillfället hårda vindar och minus 23 grader.


Jarl av Oskarshamn (ca 1909-1950)


Jarl av Oskarshamn lägger till vid hamnen i Mönsterås.


Jarl av Oskarshamn.

Bygd 1907. Ångfartyg. Trafik från Oskarshamn-(Mönsterås)-Kalmar-Öland.

1951 ombyggd till timmerbogserare.

1959. Skrotas i Stocksund norr om Stockholm.

Ölandssund (I) (1956, eventuellt 1966-69)


Ölandssund i Mönsterås 1956.




















Byggd 1911 i Dordrecht, Holland. Döpt till M/S Jehander nr 5. Knop 7,5. Passagerare. 100 (Efter ombyggnad).Bilar. 10-12. (Efter ombyggnad).

1951. Såld till Rederi Ab Ölandssund, Degerhamn. (Kapten Hjalmar Hagman Degerhamn). Omdöpt till Ölandssund för att användas bla i Mälaren.

1956. Insatt mellan Borgholm - Mönsterås under sommaren.

1956-57. Under vinterhalvåret ombyggd med en färjport föröver så man kunde lasta bilar ombord och ett hundratal passagerare.

1957. Omdöpt till Ölandssund I.

1957 05 17. Insatt mellan Revsudden - Stora Rör.

1966-1969. Insatt mellan Borgholm - Oknö.

1970. Såld till ett Rederi i Karlskrona. Ombyggd till kabelläggningsfartyg. Omdöpt till Cabel.

1971. Såld till Rederi Ab Ölandssund, Degerhamn. Omdöpt till Ettan.

1973. Såld till ett Rederi i Stockholm. Omdöpt till Kabel.

1983. Såld till en person på Lidingö, Omdöpt till SanBlas.

1986 11 23. Förliste fartyget i Atlanten.

Nordfart (1957)
Bygd 1916. Nordfart hette från början Jantiena. Hon köptes 1918 till Göteborg och döptes då till Nordfart III. 1933 fick hon slutligen namnet Nordfart.

Hon har under åren 1957-60 gått reguljära turer mellan Borgholm och Timmernabben med möjlighet att ta 15 bilar och 100 passagerare. 1957 gick hon även mellan Mönsterås och Borgholm. Under juli gick hon periodvis tre turer per dag. Varje tur tog 1 timme och 45 minuter. Ingen servering ombord.

Den 8 december 1964 var Nordfart på resa från Grönhögen till Stockholm i 17 sekundmeters kuling. När fartyget passerar Dämmans fyr i norra Kalmarsund får det plötsligt en brottsjö över sig varpå lasten förskjuts, detta pga. nedisning på däcket och fartyget får svår slagsida. Lotsarna på Dämman ser hela händelsen, men vädret är för hårt för dem att ge sig ut i, så de tillkallar sjöräddningen De båda ombordvarande på Nordfart, skepparen Albert Jansson från Grönhögen och Åke Wahlqvist från Byxelkrok, stannade kvar ombord så länge som möjligt. Sedan de hamnat i vattnet lyckades de få tag på vrakrester från det sjunkna fartyget. Då de tillkallade sjöräddningsbåtarna kom till platsen fann man först inga spår efter besättningen. Inte förrän efter 40 minuter hittades de, ordentligt nerkylda efter en timme i det iskalla vattnet.

Ölandssund II (1958-1969, eventuellt uppehåll 1964)


Ölandssund II.

Byggd 1937 av Schps De Gideon v/h J. Koster, Groningen, Holland. Döptes till M/S Jaba. Knop 8,5. Efter ombyggnad. Bilar. 13. Levererades 1937 till ett okänt rederi, Holland.

1956. Såld till Börje Hagman, Degerhamn, Omdöpt till Ölandssund II.

1956 - 1957. Ombyggd i Degerhamn för att anpassas för trafiken.

1958-1969. Insatt för Rederi Ab Ölandsund mellan Borgholm - Mönsterås/Oknö under sommar månaderna.

1957 - 1969. Under vinterhalvåret, Insatt som fraktfartyg.
Senare, Överförd till Hjalmar Hagman, Degerhamn.

1962. Förlängd med 6 meter vid Åsiverken, Åmål.

1973. Såld till Kapten Evert Ekeroth, Kalmar. Omdöpt till Eksund.

1973. Bröt brand ut ombord när fartyget låg i Köpenhamn, Två personer omkommer och en brännskadas.

1976. Såld till Bruno Gustavsson, Kalmar.

1982. Kolliderade Eksund med Scanvik i Kalmarsund söder om Kalmar. Tät dimma gällde vid olyckstillfället. Eksund klarade sig hyfsat medan Scanvik slog runt och blev liggande upp och ner. Några besättningsmän räddades när de satt på den upp och nervända Scanvik.

1987. Såld till Coralspring Navigation, Ltd, Panama.

1992. Var fartyget inblandad i en vapensmuggling. Fartyget prejades och beslagtogs i Biscaya.

1992. Så sprängdes fartyget och sjönk i Atlanten.

S.S Borgholm (1964)


S.S. Borgholm.











Färjan var byggd 1908.

1940 04 20. Går fartyget på en mina i Stora Bält och sjunker på 8 meters djup, Färjan bärgades efter en tid och togs in till Nakskovs varv för provisorisk reparation. Bogserades senare till Köpenhamn för reparation.

1944 10 14. Togs färjan i beslag av Tyska Marinen för att användas som trupptransportfartyg i dom Norska fjordarna.

1945. Efter krigsslutet återfanns färjan i Narvik och återlämnades till DSB i juli månad. Bogserades till Köpenhamn för renovering.

1946 -1964. Insatt mellan Korsör - Nyborg.

1947-1964. Även reservfärja för leden Malmö - Köpenhamn.

1964 köptes den danska koleldade tågfärjan Christian IX (av Rederi Ab Nordö, Kalmar?)för sommar trafik mellan Oknö-Borgholm och döptes om till S S Borgholm, men det slutade i augusti efter att hon hade krockat med den yttre dykdalben i Oknö. Färjan återgick till Danmark, där den omgående skrotades. Färjan hade plats för 130 bilar.

Borgholm (1966-1995, 1977 endast från Timmernabben)


Borgholm vid hamnen.


Borgholm på tur.


Borgholm vid Oknö.

Bygd 1943 vid Clapson & Son, Lorighborough, England.
Är minsvepare under namnet MMS 280. Är sedan landstigningsbåt vid Normandie.

1946. Byter namn till Lahela 3 i Norge. Ombyggd till bil- och passagerarfärja med plats för 205 passagerare och 20 personbilar.

1965-1995. Sätts in på turen Oknö-Borgholm.

1996. Till Stockholm. Byter 1998 namn till Svea Viking. Trafik som sightseeing- och charterbåt i Stockholms hamn och skärgård.

April 2007. En brand utbryter ombord strax före kl. 04.30 på morgonen när fartyget ligger förtöjt vid Skeppsbron, Stockholm. Sju enheter, varav en brandbåten Fenix, från räddningstjänsten bekämpar branden. Inga personer kommer till skada men fartyget får omfattande skador och blir liggandes halvsjunken vid kajen efter släckningsarbetet som pågått långt in på förmiddagen.

Maj 2007. Bärgningen av vraket inleds. Stockholms hamns pontonkran Lodbrok ska lyfta upp resterna av fartyget på en ponton. Vid första lyftförsöket glider de aktra vajrarna så man sänker ner vraket igen. Efter att en dykare varit nere och flyttat varjarna framför propellern görs ett nytt försök. Denna gång ser allt ut att gå bra tills kölen brister. Man sänker då ner henne igen och avbryter bärgningen.

Måsen af Mönsterås (1996-1998)


Måsen af Mönsterås vid hamnen.

Byggs 1914 av Bergsunds Mekaniska verkstad som Lysmaskinbåten Nr 3 till kustartilleriet, Vaxholm.

1918 överförd till marinen och omdöpt till V19. Vedettbåt.

1950 såld till Gunnar Gustaf Bernhard Wiklöf i Sundsvall och omdöpt till Aramis. Ombyggd till passagerarfartyg vid Helge Nilssons mekaniska verkstad, Stenvik. Trafik i Sundsvalls skärgård.

1982. Trafik på Ullånger-Ulvöhamn.

1983. Turisttrafik på Ångermanälven.

1986. Trafik i Örnsköldsviks skärgård.

1992. Omdöpt till Smögenö och trafik på traden Smögen-Hållö.

1996. Omdöpt till Måsen af Mönsterås och köpt av Kust-Marin i Mönsterås AB. Trafik Mönsterås-Borgholm.

1999. Såld till privatperson i Stockholm. Fritidsfartyg. Omdöpt till Jera.

M/S Solsund (2000-2003)

















Solsund före förlängningen och som hon såg ut när hon fanns i Mönsterås.

Levererades 1969 till Torghatten Trafikkselskap A/S, Brönnösynd, Norge.

1987. Omdöpt till Austra.

1989. Såld till Simon Maskter, Stavanger, Norge. Omdöpt till Strilfjord.

1990. Såld till Faxefright Ab, Kalmar. Omdöpt till Solsund.

1990. Insatt mellan Oskarshamn - Borgholm.

1990. Hösten, Så gick rederiet i konkurs.

1991. Såld till Rederi Ab Spårö.

1992-1993. Trafik mellan Västervik – Byxelkrok.

1994-1996. Trafik Oskarshamn – Byxelkrok.

1996 07. Fick fartyget maskinhaveri, Men varken bank eller delägare ville skjuta till pengar för reparation. Maskinen reparerades nödtorftigt och lades upp i Färjestaden, satt till försäljning.

1998. Såld till Håkan Ottosson och Rederi Ab Spårö försätts i konkurs.

1998. Bogserad till Mönsterås för maskinbyte. Det nya maskineriet kommer från en gammal vägverksfärja som gick i trafik tidigare i Storsjön.

1999. Köper Bert Carlsson in sig i färjan med 50%.

2000. Startas sommar trafik i 60 dagar med två dubbelturer/dag mellan Mönsterås - Borgholm.

2002. Under vintern byggs ett utomhus café på akterdäcket med dörrar från GRAIP.

2001 05 15 - 2001 05 20. Ankom Blasiholmskajen, Stockholm med en utställning för kommunerna Mönsterås/ Högsby/ Oskarshamn samt Borgholm.

2001 06 15. Trafiken startar upp mellan Mönsterås - Borgholm.

2002 05 22 - 2002 05 26. Ankom stadshuset, Stockholm med en utställning för kommunerna Mönsterås/ Högsby/ Oskarshamn samt Borgholm.

2002 06 - 2002 08. Insatt mellan Mönsterås - Borgholm.

2003 06 - 2003 08. Insatt mellan Mönsterås - Borgholm.

2004 06 09 - 2004 08 08. Insatt mellan Oskarshamn - Byxelkrok.

2005. under våren, förlängd vid Swinoujscie, Polen.

2005 06 16 - 2005 08. Insatt mellan Oskarshamn - Byxelkrok.

2006 06 - 2006 08. Insatt mellan Oskarshamn - Byxelkrok.

Solvind (2007-2008)


Solvind, dock inte vid Mönsterås eller Oknö.

Levererad av Boghammars som M/S Eugenia 1967 till Greve Rutger Von Essen, Skokloster i Mälaren. Trafik mellan Stockholm och Skokloster. Såldes till Norge 1977 för trafik i fjordarna, såldes vidare 1991 till Gjende sjön och transporterade fjällvandrare i Jutenheimsområdet.

2006 köptes hon av Solkustturer och transporterades på trailer till Oskarshamn. Sommaren 2006 provkördes hon några turer i E-fart (skärgårdsfart) i området.

Trafikerade Oknö-Borgholm 2007-2008.

2009. Färjan säljs till två litauiska medborgare. Hamnar i sjönöd sydost om Gotland när de var på väg till Litauen. Efter att fartyget länspumpats av kustbevakningen togs det till Gotland för att försöka hitta orsaken till att det började läcka in vatten.

Huvudsaklig källa utöver tidningsartiklar och gamla foton har varit följande intressanta sida.