28 februari 2011

Compo Cup

Kanske borde jag skriva något om Compo Cup som spelades i Fliseryd i helgen. Mönsterås ställdes i sin grupp mot Fågelfors, Stjärnan och Timmernabben. Först mötte man Fågelfors där det blev förlust med 1-4. Därefter besegrades Stjärnan med 2-1. I den sista och avgörande matchen förlorade man mot Timmernabben med 0-5. Gruppen vanns av Timmernabben efter en målskillnadsaffär med Fågelfors (som lär kunna se fram emot division 4 nästa år eftersom man kommer att vinna div 5 nordöstra i år). Hela cupen vanns så småningom av just Timmernabben.

Någon analys kan jag inte ge eftersom jag inte var på plats. Om jag bara utgår från siffrorna så blir jag lite oroad. Storförluster mot Fågelfors och Timmernabben som jag tycker GIF borde vara minst jämbördiga med, och så seger med ”bara” 2-1 mot Stjärnan som GIF borde vara relativt överlägsna.

Vi får väl hoppas på bättring när GIF kommer ut på gräs. En sak är säker. Hur mycket jag än tror på GIF, så tänker jag inte schasa upp laget i den kommande analysen inför seriespelet. Det blir för en gångs skull en ganska så besk och nykter visa. Det är hårt arbete som gäller om det skall bli en framgångsrik säsong. Genom att skriva lite bistert kanske man kan locka fram lite "vi ska motbevisa dig din pessimistiska j-vel".

Ekelunds Bil AB


Hinner inte så mycket idag, men kan påminna om vad som en gång låg i lokalerna där Spelcaféet idag huserar - Ekelunds Bil AB. I ena rutan skymtar man en bil till försäljning. Och nog står det någon på taket till den bakomliggande industribyggnaden.

27 februari 2011

Husbrand i Mönsterås























Brand i ett hus på Häradshövdingegatan i Mönsterås (okänt år och okänd fotograf). En gång hade Sjöbergs tryckeri legat där. På en av skyltarna står det Ateljé Expo. Vad det står på den andra har jag inte lyckats se. När jag var barn hade Bröderna Pettersson möbelaffär där. Huruvida man hade byggt ett nytt hus vet jag inte. Senare har jag för mig att det flyttade in en cykelaffär, och nu senast har det varit en blomsteraffär. Vad det blir härnäst återstår väl att se.

26 februari 2011

Fotbollskaos

Enligt en bloggkommentar och Barometern/OT är Viktor Niklasson inte alls klar för GIF. Tvärtom är det flera klubbar som plötsligt sliter i honom. Om det stämmer så ser det alltså ut som om Barometerns första artikel i fallet skulle få den konsekvens jag befarade - andra klubbar skulle höra av sig och knipa Niklasson framför näsan på GIF. Ledsamt när lokalpressen agerar arbetsförmedlare! Och underligt att två i GIFs innersta krets fått information om att Niklasson var klar om han inte var det. Detta säger en del om hur sjuk fotbollsmarknaden är. Hjärtat verkar inte spela någon roll. Den som lägger högst bud vinner. Ska det vara så så kan det kvitta vilka spelare vi får. Hellre division 6 med hjärta än legoknektar som sticker efter några månader. Nu skiter vi i det här och hoppas på att våren skall komma.

Se även.

En sann berättelse om tandutdragning

Dra ut en visdomstand
Jo, jag skulle ju dra ut en visdomstand i överkäken igår. Det som nu fanns kvar. Den synliga delen var till stora delar sönderbiten och utramlad.

"Jag var svimfärdig och genomblöt av svett"
Eftersom jag lider av genuin tandläkarskräck så var dagarna och nätterna innan inte särskilt trevliga. Det alla med tandläkarskräck då gör är att leta fram mardrömshistorier på Internet. I ett av mina första fynd skrev en stackare: "De fick plocka ut tanden och roten i småbitar – det tog över 2 timmar och jag var svimfärdig och genomblöt av svett innan jag kunde vackla därifrån."

Ganska snart insåg jag att detta var en lycklig historia. Andra olycksbröder berättade om käkar som gått ur led, käkbrott, hål mellan bihåla och mun, ansiktsförlamningar, svårstoppade blödningar, kvarlämnade rotdelar, infektioner, tappade instrument som i bästa fall hamnade i matstrupen och annat smått och gott.

Kallsvettig redan när jag kom fram
Jag var förstås helt kallsvettig redan när jag kom fram till Elmborgs Tandvård på Repslagaregatan. När jag så klev in i hissen så ville den inte starta. Perfekt. Ett tecken från ovan att jag nog gjorde bäst i att gå hem. Någon trappuppgång kunde jag inte se. Efter en stund hittade jag dock en annan ingång och lyckades ta mig upp till övervåningen där praktiken ligger. En stor modell av Titanic mötte mig - symboliken var uppenbar.

Med utsikt över Mönsteråsviken
Snart hamnade jag i en tandläkarstol med makalös utsikt över Mönsteråsviken. I det ögonblicket spelade det i och för sig ingen större roll. En svart rullgardin hade passat bättre. Jag försökte argumentera för att vi skulle låta tanden vara. Tandköttet skulle väl snart dölja tandens nedre del och ingen större skada skulle vara skedd. Tandläkaren tyckte att vi ändå skulle försöka dra ut tanden. Jag gled in i ett uppgivet apatiskt tillstånd och lät därmed tandläkaren ta över.

Ett kofotslikande instrument
Eftersom jag inte är rädd för smärta så brydde jag mig inte alls om att den ena bedövningssprutan sved. Det är ju en helt naturlig reaktion om man skjuter in en grovkalibrig nål i gommen. Därefter började jobbet. Tandläkaren bände och slet. Hon tog i allt vad hon orkade. Hela huvudet skakade som vore det jordbävning. Mina händer greppade krampaktigt i stolens handtag som förunderligt nog höll. En mejsel trycktes in mellan tanden och tandköttet. Ett litet kofotsliknande instrument användes för att bända. Och så tången. Ja, så där höll det på. Efter 35 minuter så flög tanden ut. Därefter fick jag hålla för näsan och försöka blåsa ut luft för att se så att ingen luft gick via bihålorna och ut i hålet där tanden suttit. Sedan fick jag gå hem. Fri och lycklig.

Med beröm godkänt
Ja, vad ska man säga. Tandläkaren får med beröm godkänt. Hon hanterade min skräck med bravur och lyckades ju dessutom med uppgiften. Elmborgs får förtroendet även vid nästa tandäventyr, vilket förhoppningsvis dröjer. En sån här grej orkar man bara med ungefär vart tredje år. Hoppas hissen funkar då så jag slipper bli så hemskt andfådd.

24 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken X - utdelning

Min bok om Mönsterås har kommit och jag håller nu på att kontakta alla som har förhandsbeställt. De som inte har fått mejl eller telefonsamtal idag kan vänta sig det imorgon, med viss reservation för telefonsamtal. Ska till tandläkaren imorgon och gräva bort en rutten tand, så vi får väl se hur käken mår efteråt. Böckerna delas ut, hämtas eller skickas allt eftersom vi får kontakt. Inom någon vecka bör alla ha fått sina böcker.

23 februari 2011

Modell för nytt bostadsområde


Innan man byggde ett nytt bostadsområde så gjorde man i regel en liten modell. Den här bilden bör visa modellen för hyreshusen i Älgerum som byggdes på 1960-talet. Det lilla krysset motsvarar platsen där skulpturen av den nakna damen är placerad.

21 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken IX - i lager

Enligt förlaget så väntade de sig att få böckerna från tryckeriet idag. Därefter skickas 170 böcker till mig. De resterande 30 exemplaren registreras i förlagets lager så att böcker även kan beställas via Internetbokhandlar, bibliotek och bokhandlar. I händelse att jag märker att dessa 30 exemplar inte säljs, så köper jag hem även dessa för den lokala marknaden. Ett tiotal av dessa behöver jag nog ta med mig på föreläsningar.

I nuläget har jag fått 167 förhandsbeställningar. Av den första beställningen har jag alltså bara kvar 3 exemplar och de tänkte jag behålla för det egna biblioteket.

Om ingen förhandsbeställare drar sig ur så kan jag alltså inte ta fler förhandsbeställningar av den första leveransen. Om man inte har förhandsbeställt boken av mig och vill ha den så kan man antingen beställa boken via de nätbokhandlar jag listar nedan, eller chansa på att de inte säljs och vänta tills jag köper hem de kvarvarande exemplaren. Ett tredje alternativ är att vänta på en ny upplaga, som jag hoppas kunna ge ut till sommaren om jag får in minst 150 nya förhandsbeställningar. Ett fjärde alternativ är förstås att låna den på Mönsteråsbiblioteket när den kommer dit.

Boken kan beställas från följande Internetbokhandlar. OBS att det kan ta ett par dagar innan den registreras som utkommen hos bokhandlarna. Jag är inte ansvarig för bokhandlarnas prissättning.

Förlagets Internetbokhandel Litenupplaga.

Bokia

Bokliv

Adlibris

Bokus

Bokmusen

CDON

Nä, vi lider inte av paranoida vanföreställningar

Kafkaliknande verklighet
Är det bara paranoida vanföreställningar eller en Kafkaliknande verklighet? Jag är ju inte ensam om upplevelsen att motarbetas av Mönsterås Kommun. Har man vid några tillfällen sagt ifrån, framfört offentlig kritik (om än konstruktiv), arbetat självständigt eller råkar ha gått en akademisk utbildning där debatt och olika meningar ses som något naturligt som driver processen framåt, ja då riskerar man ganska snabbt att hamna ute i kylan. Öppenhet, diskussioner och självständigt tänkande upplevs som ett hot i kommunens dagliga verksamhet.

Plötsligt händer det...
Jag har mött en handfull människor som har upplevt ungefär samma sak som jag, fast i olika varianter. Och jag kan försäkra att vi alla är vid våra sinnens fulla bruk. Man har jobbat och gjort det bra. Sedan kanske det uppstår en situation där man helt enkelt måste säga ifrån eller agera. Det kan handla om mygel eller missförhållanden som kommunen skulle vinna på att åtgärda. Därefter så får man plötsligt inte jobba fler timmar. När man frågar skyller de på allt möjligt som är så genomskinligt att det blir pinsamt. I mitt fall späs det förstås på av att jag har framfört kritik mot kommunens ledning på min blogg. En dödssynd som gör att jag är helt otänkbar i vissa sammanhang. Det finns människor som skulle tycka det är pinsamt att bli förknippade med mig.

Ryktesspridning
Det värsta är kanske trots allt inte att man inte får jobba mer, även om det är illa nog. (Idag har det ju kommit en lag som förbjuder kommuner att straffa personal för att de gjort anmälningar, framfört offentlig kritik etc) Nej, det värsta är alla illasinnade rykten som sprids om ens person. Bara för att man har en gnutta civilkurage, inte står med mössan i hand och är principfast så målas man upp som en besvärlig jäkel med samarbetssvårigheter. Inte tillräckligt smidig. Och ryktet stannar ju inte i kommunhuset utan sprids med vindens hastighet längre än vad man någonsin kunde föreställa sig.

Personliga konsekvenser för hälsan
Det är som hämtat från en Kafkaroman. Ibland har man turen att möta människor som hade hört historien om den där besvärlige Nilsson, men som får en annan uppfattning efter mötet. ”Ja, men du var ju riktigt trevlig, inte alls som dom sa på…”
Nej, varken jag eller andra drabbade är paranoida. Tvärtom upplever jag huvudet som klarare än någonsin. Men jag har full förståelse för om någon efter flera års motstånd får en tendens att sätta in det mesta som händer i det mönster som kommunen har skapat, även i de fall kommunen är oskyldig. Jag kan också tänka mig att det är lätt att bli nedstämd av den vanmaktskänsla som det här skapar. Själv har jag försökt omvandla frustrationen till något konstruktivt och så har jag ju familj och intressen som gör att jag trots allt inte fastnar i detta och blir rättshaverist. Men jag har full förståelse för om någon blir det.

Ansvar?
Kan då någon hållas ansvarig för den kvävande intellektuella miljö och de svåråtkomliga straffmetoder som finns i Mönsterås Kommun? Nej, det torde bli svårt. Jag skulle kunna namnge några personer som sitter på nycklar som skulle kunna förändra situationen, men det är meningslöst. Självklart har kommunalrådet och det största partiet ett övergripande ansvar för kommunens atmosfär och arbetsmiljö, men det finns alldeles för många småpåvar som är svåra att komma åt eftersom politiker sällan vill lägga sig i den löpande verksamheten. Grundproblemet är att kommunledningen håller fast vid en idé om tystnad och lojalitet som i långa loppet missgynnar medborgarna. Denna idé fortplantar sig sedan nedåt i organisationen och sätter sig till slut i ryggmärgen.

20 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken VIII - i väntans tider

Något försenad
Min bok om Mönsterås historia skulle preliminärt ha kommit tillbaka från tryckeriet till förlaget den 17 februari, för att därefter skickas ut till mig. Tryckeriet har uppenbarligen mycket att göra nu, för boken hade inte kommit till förlaget i fredags. Nu var datumet preliminärt, så några dagars försening får man nog räkna med. Jag hoppas att boken kommer nästa vecka, men det ligger utanför min kontroll. Nå, om jag skulle ha försökt få ut boken på ett stort förlag, så hade jag inte ens fått svar än. Så ser man på tidsaspekten från ett helhetsperspektiv så har utgivningen gått väldigt snabbt.

159 av 200 förhandsbeställda
Av upplagans 200 ex så tar jag i första vändan hem 170. Förlaget får behålla 30 ex så att bibliotek och bokhandlar kan beställa hem. Förmodligen lär de inte gå åt, så jag tror att jag ganska snart köper hem ytterligare 20 ex. Jag har nämligen redan fått förhandsbeställning på 159 ex, och några måste jag hålla på och ta med mig på några föredrag som ska hållas. Eftersom jag egentligen inte har marknadsfört boken särskilt mycket än, så är det väl inte omöjligt att det kan bli en ny upplaga senare i år.

Föreläsning
Den 5 april klockan 18.30 är alla som vill och kan välkomna till hembygdsgården då jag håller ett föredrag om Mönsterås historia. Så vitt jag vet är både jag och inträdet gratis. En uppmärksam kamrat noterade att det i kommunens evenemangskalender i nuläget står något annat, men enligt min överenskommelse så är det en öppen gratis föreläsning i folkbildningsanda. Jag vill ju inte behöva ta betalt i min egen hemförening. Nog om detta. Mer vill jag inte skriva om det just nu då det är lite känsligt läge. Föreläsning ska det väl bli på nåt sätt.

Jag hör av mig igen så snart boken har anlänt.

I vägen för vägen


Det här huset låg en gång i vägen när man skulle dra om Åsevadsgatan. Huset låg strax efter krönet i backen ner mot Konsum, ja mitt i Åsevadsgatan kan man säga. Längst till vänster skymtar ett hus som man sedermera flyttade till hembygdparken. Längst till höger ser man en del av det hus jag visade häromdagen - det som låg norr om Pizzeria Rhodos. I bakgrunden skymtar ett hus som låg ungefär där parkeringen mitt emot Apoteket idag ligger.

19 februari 2011

Hyckleriet kring pengar

Storvinsten
Om man nu inte har ärvt en förmögenhet eller lyckats jobba sig rik, så kan man ju alltid försöka kamma hem storvinsten. Det torde vara min enda chans för att kunna genomföra vissa drömmar.

Hyckleriet kring pengar
Hyckleriet kring pengar är enormt. Ofta hör man människor med mycket pengar som hävdar att pengarna inte gör dem lyckliga och att de egentligen inte betyder särskilt mycket. Skitsnack! Ge bort pengarna då.

Obegripligt hur storvinnare kan bli olyckliga
Samma tema går ibland igen i tidningarna. Det är inte pengarna som gör dig lycklig, utan de sociala relationerna, påstås det. De som hävdar detta är i regel välavlönade förståsigpåare som inte behöver bekymra sig för hur maten skall komma på bordet eller hyran betalas. Och så har vi förstås en och annan katastrofhistoria om storvinnare som blivit djupt olyckliga av alla sina nyförvärvade pengar. Helt obegripligt, även om det kan finnas existentiella spörsmål och djupgående psykologiska strukturer som pengarna förstås inte råder bot på.

Storvinsten förändrade inte mycket
En svensk vetenskaplig undersökning från 2006 visar att storvinster inte förändrade särskilt mycket i människors liv. Undersökningen slog dock hål på myten att människor blir olyckliga och egocentriska av mycket pengar. De flesta fortsatte leva ungefär som vanligt; betalade av skulder, kanske skaffade ett nytt hus och en ny bil, några gick ner i arbetstid, men det handlade inte om några extremt dramatiska förändringar.

Pengar skulle möjliggöra förändringar
Jag är förvånad. Om jag vann mycket pengar så skulle de garanterat användas och förändra livet. Pengarna är förvisso helt oväsentliga inför evigheten, och jag kan förnöjsamt leva utan miljonerna, men flera nu ogenomförbara projekt skulle plötsligt kunna bli verklighet, vilket säkert skulle öka graden av tillfredsställelse. Pengar är tyvärr ett nödvändigt medel för att nå vissa mål i en kapitalistisk tidsålder.

Så här skulle jag använda storvinsten
Ett liv i lyx intresserar mig föga. Men jag är ganska svag för unika hus och arkitektur och skulle nog unna mig och familjen ett hus med tydlig historisk prägel. En del av pengarna skulle skänkas eller investeras i humana projekt (barnhem, fattiga barn etc). En del skulle säkra min dotters ekonomiska framtid.

Några konsekvenser för min del kvarstår. För det första skulle jag bli fri och oberoende av arbetsgivare, arbetsförmedling, försäkringskassa eller vad det nu kan vara. Den friheten skulle jag värdera oerhört mycket. Ja, jag kan inte med ord beskriva vilken LYCKA det skulle medföra. För det andra skulle ett antal projekt kunna genomföras. Jag skulle starta ett antikvariat utan att behöva tänka på vinsten. Jag skulle starta ett bokförlag, förmodligen med inkluderat tryckeri. Kanske skulle jag också dra igång mer vinstgenererande företag som sedan andra mer lämpade kan ta över. Visst vore det roligt att skapa arbetstillfällen i Mönsterås.

Det är alltså för mig helt obegripligt hur vissa kan påstå att mycket pengar inte betyder något eller att det inte ändrar livet särskilt mycket. Jag känner mig väl förberedd för en storvinst. Den är varmt välkommen!

Trevliga artiklar, men...

Barometern/OT har de senaste veckorna haft en artikelserie om kommunens nämndordföranden. Artiklarna har karaktären av personliga porträtt. Allt är mycket välskrivet och trevligt. Det är helt enkelt intressant att lära känna de här personerna lite bättre. Och så är det alltid nyttigt att bli påmind om att politiker också är människor, för att nu tala med klyschans ord.

Men ett par principiella frågor inställer sig med automatik. Kunde man inte ha fått med i alla fall några kritiska frågor så att det inte bara blir trevligt och ofarligt? Vidare undrar man om det kan påverka möjligheterna att göra framtida mer kritiska reportage när man en gång har gjort ett mer närgånget mänskligt porträtt. Ju mer man lär känna människor desto svårare är det att göra kritiska granskningar även om man är professionell. Och politiker skall ju inte i första hand presenteras, utan granskas.

18 februari 2011

Sanering av Mönsterås

För några månader sedan fördes en diskussion här på bloggen huruvida det legat ett hus direkt norr om nuvarande Pizzeria Rhodos, vid den lilla grässlänten. Nedan visar jag bilden som visar när huset revs. Jag har inget exakt årtal men det bör ha varit på 1960-talet när gatorna skulle breddas och Mönsterås "saneras" som man sa.


Huset norr om nuvarande Pizzeria Rhodos (huset som skymtar till höger) rivs. I bakgrunden syns ett hus som låg där parkeringen mitt emot Apoteket idag ligger.


På det här fotot från 1955 skymtar man det rivna huset i bakgrunden, strax till höger bakom cyklisten.

Fotografierna återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

Nä, jag har inte blivit sosse

Med anledning av mitt inlägg där jag sågade några aspekter av Fas 3, så frågade en god vän med iver och hopp i rösten om jag hade gått och blivit sosse. Svaret är kort och gott - nä!

Förvisso driver alliansregeringen en politik som drabbar vissa redan utsatta grupper i samhället, och detta gör förstås att man i sociala frågor drivs åt vänster. Jag ser det som en nödvändighet för att värna människans värdighet. Jag kommer dessutom från enkla förhållanden och lever enkelt själv, vilket gör att jag har oerhört svårt för överklassens sätt att betrakta världen.

Men det gör mig inte till socialdemokrat. Jag finner det absurdt att staten på typiskt sossemanér ska in och styra och ställa och försöka diktera hur enskilda och familjer skall leva sina liv. I många frågor är jag nog att betrakta som värdekonservativ. Och så har jag en helt annan syn på småföretagande än vad Socialdemokraterna traditionellt sett har.

Så jag säger som jag brukar säga: "Hjärtat till vänster, men huvet till höger. Det blir bäst för alla". Lite småschizofrent, precis som arbetsmarknadspolitiken.

17 februari 2011

Den schizofrena arbetsmarknadspolitiken – synpunkter på Fas 3

Fas 3
Det talas allt oftare om de negativa aspekterna för arbetslösa som hamnar i Fas 3. Låt oss titta på vad Fas 3 innebär, helt förutsättningslöst utan politiska skygglappar, endast med mänsklig anständighet och värdighet som måttstock.

Ett kvalificerat jobb utan lön
I Fas 3 hamnar man efter ett visst antal dagar som arbetslös. Man ska då göra ett riktigt arbete på en arbetsplats för samma ersättning man hade när man inte gjorde någonting. Försök få det att gå ihop med den sk arbetslinjen, den som kan. Det kallas samhällsnyttig tjänst. Det handlar inte om praktik utan är i flera avseenden en riktig anställning med arbetsgivare och avtal. Jag är själv i Fas 3 och skulle aldrig komma på tanken att kalla mig arbetslös. Jag gör varje dag ett kvalificerat jobb på en riktig arbetsplats. Jag trivs utmärkt, bidrar till samhällets mjuka värden och gör många glada. Man får vara på samma arbetsplats i högst två år. Tjänsten avbryts om man får ett jobb på den sk ordinarie arbetsmarknaden. Vilka är då problemen?

Problemen
1. Man gör ett riktigt, ofta kvalificerat, arbete för samma ersättning som när man var arbetslös utan att arbeta. Det betyder alltså att man arbetar gratis. För de flesta torde det innebära en ersättning på mellan 9000 och 10 300 kr i månaden efter skatt från Försäkringskassan. Den som inte är med i A-kassan får räkna med några tusenlappar mindre. Flera av de jobb som görs skulle på den vanliga arbetsmarknaden innebära en inkomst på mellan 15 000 och 20 000 kr efter skatt.

2. Arbetsgivaren får drygt 5000 kr i månaden för att ha den ”arbetslöse” anställd. Pengarna skall täcka kostnader för handledning odyl. Eh! Den anställde blir förstås självgående efter några dagar. Arbetsgivaren tjänar alltså pengar på Fas 3, samtidigt som man får ett jobb utfört gratis.

3. Den anställdes mellanställning är förstås ett problem. Man är både arbetslös och anställd samtidigt. Känslan av att göra ett kvalificerat jobb utan att det värderas i pengar är förstås bekymmersam. ”Risken” finns också att man faktiskt trivs på sin arbetsplats, men plötsligt måste avbryta pga ett sk riktigt jobb eller efter att de första två åren har gått.

4. Man kommer inte undan att nämna uttrycket ”Fas 3”. Människor behandlas som boskap som kan fösas vidare från den ena fasen till den andra. Jag får osökt associationer till koncentrationsläger, vilket känns mycket olustigt. Förmodar att det beror på just ordet "Fas" samt tvångsaspekten.

Finns det då några fördelar?
1. Man får arbetslivserfarenhet.

2. Man kanske bryter en social isolering.

Bakläxa för Alliansregeringen
Som kristen får jag citera Bibeln – ”Arbetaren är värd sin lön”. Att på detta sätt inte värdesätta ett arbete samtidigt som direktörer och andra skor åt sig allt mer, skapar ett splittrat samhälle. För mig personligen har Fas 3 varit ett lyft, men rent principiellt får reformen betyget…Underkänt! Det blir alltså bakläxa för Alliansregeringen på denna punkt.

16 februari 2011

Premiärnerver II – Väntar ännu en bottenstrid för Glömminge IF? Inför division 5 sydöstra 2011

Glömminge IF
Det är nu bara ett par månader kvar till seriepremiären och jag fortsätter därför kartläggningen av Mönsterås GIFs motståndare i division 5 sydöstra. Tidigare har du kunnat läsa om Böda/Högby. Idag har turen kommit till ett annat Ölandslag – Glömminge IF.

Glömminge IF med säte strax norr om Ölandsbrons fäste bildades 1934 (inte 1946 som det står på föreningens hemsida). Laget spelar sina hemmamatcher på Glömminge Lunden och har röd-gul dräkt.


Glömminge ligger på Öland, strax norr om Ölandsbrons fäste.












Typiskt landsbygdslag i division 5
Glömminge är ett typiskt landsbygdslag som nästan alltid spelar i division 5, även om man 2008-2009 faktiskt gjorde en tillfällig session i fyran. Förra året var man dock tillbaka i femman och det höll på att sluta med hiss direkt ner i sexan. Men till slut lyckades man hålla sig kvar och hamnade just över kvalstrecket. Noterbart är att man gjorde ganska många mål för att vara ett bottenlag. Man har alltså en hyfsad offensiv men också luckor i försvaret. Tankarna går spontant till Hawaiifotboll. Lägg därtill att Glömminge förra säsongen tog fler poäng borta än hemma. Oberäkneligheten gör Glömminge till ett lurigt lag att möta.

Kämpaglöd kompenserar brister
Glömminge påminner på många sätt om IK Tuna Södra som GIF mötte i division 5 nordöstra förra året. Det är en liten förening med ganska smal trupp, men med en kämpaglöd som kompenserar en hel del andra brister. Låt vara att Glömminge inte spelar lika defensivt som Tuna Södra.

Smal trupp?
På hemsidan noteras i dagsläget en trupp på 18 spelare, vilket om det stämmer är en något för smal trupp för att säsongen skall kännas trygg. Truppen riskerar att bli väldigt känslig för skador, särskilt om man bygger lagets kvalité på vissa nyckelspelare.

En back som är 206 cm
Nu tror jag dock att truppen kan vara något bredare eftersom man där inte tar upp två nyförvärv som jag vet har tillkommit, nämligen Johnny Håkansson från IFK Berga, (div 3) (206 cm lång back) och Joel Fogby från Hulterstad. Kanske kan det bli fler spelare från just Hulterstad då den föreningen hastigt verkar ha lagt ner sin fotbollsverksamhet för herrar. Annars är väl Johnny Håkansson det mest intressanta namnet här. Med sina erfarenheter från högre divisioner och 206 cm lär han dominera i luften, vilket bör påverka hur man lägger upp anfallsspelet och kanske hörnorna om han är med och spelar.

Noterbart i övrigt är att lagets nestor Jörgen Ohlsson, 42 år, som har spelat 25 år i Glömminge, verkar fortsätta ett år till. Återstår att se hur mycket speltid han får eller orkar med. Hur eller hur är det viktigt att ha med en sådan spelare i truppen som kan ge stadga och dela med sig av sina erfarenheter.

GIF förlorade 2005
Mönsterås GIF:s möten mot Glömminge torde vara lätt räknade. Men faktum är att man spelade i samma serie 2005. Den gången vann Glömminge båda mötena med 2-1 och 4-1.

Glömminges placeringar de senaste åren:
2010 – 9:a av 12 lag i div 5 SÖ (strax över kvalstrecket).
2009 – sist i div 4 SÖ (degradering).
2008 – 9:a av 12 lag i div 4 SÖ.
2007 – seriesegrare i div 5 SÖ.
2006 – 6:a av 12 lag i div 5 SÖ.
2005 – 6:a av 12 lag i div 5 Ö.
2004 – 10:a av 12 lag i div 5 SÖ (fick kvala sig kvar).
2003 – 10:a av 12 lag i div 5 SÖ (fick kvala sig kvar).
2002 – 6:a av 12 lag i div 5 SÖ.

Mitt preliminära tips: Glömminge hamnar på undre halvan. Backförstärkningens kvalitet avgör om man lyckas hålla sig kvar.

Supervärvningen!!!???

Fick just veta att Viktor Niklasson (se nedanstående artikel) nu är definitivt klar för Mönsterås GIF. Kontraktet skall gälla ett halvår till att börja med. Därmed torde vi kunna räta ut frågetecknet till ett utropstecken.

Vad ska man säga? En vinstlott så här två månader innan serien drar igång. Kanske den mest sensationella värvningen i hela femman i vår region. Endast Jonas Nilssons tillbakagång till Böda/Högby från Lindsdal är på samma nivå. Hoppas Viktor finner sig väl tillrätta. Jag är övertygad om att han med sina färska erfarenheter av superettan och division 3 kommer att tillföra mycket. Undrar vem i GIF som lyckades med detta?! Lilla bragdguldet är vikt för dig.

Och vilka spetskompetenser det ser ut att bli i sydöstran i år! Robert Bratt från Högsby till Blomstermåla inte att förglömma.

Tillägg 26/2
Enligt en kommentar och Barometern/OT är Niklasson inte alls klar för GIF. Tvärtom är det flera klubbar som plötsligt sliter i honom. Om det stämmer så fick alltså Barometerns första artikel den konsekvens jag befarade - andra klubbar skulle höra av sig och knipa Niklasson framför näsan på GIF. Ledsamt när lokalpressen agerar arbetsförmedlare! Och underligt att två i GIFs innersta krets fått information om att Niklasson var klar. Detta säger en del om hur sjuk fotbollsmarknaden är. Hjärtat verkar inte spela någon roll. Den som lägger högst bud vinner. Ska det vara så så kan det kvitta vilka spelare vi får.

Supervärvningen?

Ok, Barometern/OT hann först med att skriva om ryktet att Viktor Niklasson med meriter från superettan och trean kan vara på väg till Mönsterås GoIF. För en gångs skull hade jag valt att ligga lågt. Att skriva om detta skulle kunna få andra klubbar att fånga Viktor innan kontraktet med GIF är klart. Men nu är det för sent. Barren har skrivit om Viktor och hela artikeln blir ju därmed en slags annons. Så nu får GIF skynda sig om man skall få Viktor. Jag befarar att det är kört nu.

15 februari 2011

Skatteverket är tvåspråkigt

I samband med min bokutgivning så ville jag försäkra mig om att göra allt rätt i skattefrågor, så att man inte plötsligt och olustigt hamnar i knipa för något man missat. Således skrev jag till Skatteverket och redogjorde för bokens omständigheter. Idag kom svaret och jag kunde bara konstatera att jag inte blev mycket klokare av det.


Skatteverkets svar. Klicka på bilden för läsbart format.

Givetvis begärde jag att få kanslisvenskan översatt till normal brukssvenska. Och faktiskt - inom några timmar fick jag följande svar:

"Om det är frågan om hobbyverksamhet så betalar man egenavgifter på överskottet. I din situation så blir det inget överskott. Det är bara om du har ett överskott som du måste redovisa överskott av hobbyverksamhet, dvs om dina intäkter överstiger kostnaderna."

Bra jobbat Skattverket! Men nog skulle man spara både tid och pengar om man skrev begripligt direkt.

Buss vid Ålems station


Sedan något år hör det till sällsyntheterna att någon buss kör in till Ålems station. Här ser vi emellertid en buss av klassisk modell i Ålem 1984. Frågan är nu om Mönsterås tätort står på tur när KLT vill effektivisera. Vad säger delägaren Mönsterås Kommun? Följ turerna på Mönsteråsbloggen (som denna gång hann före lokalpressen med KLT-nyheten, vilket jag förstås inte kan låta bli att nämna).

14 februari 2011

KLT bekräftar - planer på att inte köra in i Mönsterås

Mönsteråsbloggen har tidigare skrivit om de rykten som säger att KLT har planer på att sluta köra in i Mönsterås. Steg för steg har det visat sig att det finns substans bakom ryktet. Så sent som idag skriver en person från KLT på bloggen:

Det finns ett strategiskt beslut, som alla länets kommuner har varit med och tagit, om att förkorta restiden på de sträckor där flest reser. Många pendlar från Mönsterås till Kalmar och Oskarshamn, men det är betydligt fler som pendlar Kalmar-Oskarshamn. Det är därför frågan om att sluta köra in i Mönsterås kommit upp i första läget. Hela sträckan Kalmar-Västervik är det för övrigt inte lika många som åker. Det är dock inte KLT som tar beslut om en eventuell flytt av Resecentrum till E22:an, utan det är Mönsterås kommun. / Viktor

Frågan som då infinner sig är hur Mönsterås Kommun ser på frågan. Vill man slippa bussar i Mönsterås tätort, eller anser man att medborgarna gynnas av att bussarna kör ner till stationen? Påverkas pendlingsmöjligheterna? Påverkar en flytt till E22:an Mönsterås attraktionskraft som pendlingsort? Hur påverkas småorter överhuvudtaget av att KLT gynnar de större orterna? Vem tar samhällsansvar? Stämmer det att Mönsterås Kommun har vetorätt i frågan? I så fall borde väl kommunen ha stoppat KLT när man slutade köra in i Ålem.

Bristande respekt för de demokratiska komplikationerna

Vikten av att tjata
Idag tänker jag tjata. Dagens budskap har jag nämligen formulerat tidigare i ett flertal varianter. Och här finns det en poäng med att upprepa sig. Gång på gång på gång måste makthavarna få höra det dom inte vill höra, så att de inte slår sig till ro till skada för oss alla. För det är ju vi alla som utgör Mönsterås Kommun. Det är medborgarna som kommunens politiker och tjänstemän är satta till att betjäna – inte sig själva, partiet eller kommunens goda rykte.

Demokratiska komplikationer
Det är min bestämda övertygelse att den som har suttit länge vid makten bör visa respekt för de demokratiska komplikationer som med automatik alltid verkar uppstå vid långvarigt maktinnehav. Det gör man bäst genom att kliva åt sidan. Som bekant visas inte den respekten i Mönsterås. Denna respekt är särskilt viktig att visa om man är trevlig och kompetent, eftersom maktens negativa sidor då blir lättare att dölja. Att val efter val bara hänvisa till att medborgarna har valt mig är simpelt och på gränsen till intellektuellt ohederligt.

Komplikationerna består bland annat av att det bildas mer eller mindre osynliga nätverk där vissa outtalade regler praktiseras. Vissa grupper och ibland även personer gynnas, andra inte. Partiet bygger in sin politiska kultur i väggarna och på sikt kan det bli så att man sammanblandar partiets intressen med kommunens/medborgarnas.

Ett långvarigt maktinnehav medför också ofta att makthavarna lär sig kontrollera informationen och den bild av kommunen man vill visa. Jag har vid ett flertal tillfälle gett exempel på detta. På kommunens hemsida skriver man till exempel alltid om att Mönsterås ligger i topp i länet när de redan befintliga företagarna får säga sitt om företagsklimatet. Men när en undersökning visar att Mönsterås är sämst i landet på att starta nya företag, så nämns det inte med ett ord. Det är samma typ av selektiv informationsförmedling som diktaturer brukar ägna sig åt.

Ändå är det alltså inte svårt att visa på ett flertal områden där Mönsterås inte fungerar bra. Jag har redan gjort det och länkar därför bara till den artikeln. Håll till godo.

I flera länder har man insett problemen med långvarigt maktinnehav. När Urho Kekkonen hade suttit 25 år som president i Finland ändrade man helt sonika grundlagen för att begränsa framtida presidenters maktinnehav över tid. Numera kan man bara bli omvald en gång och totalt sitta som längst 12 år.

12 februari 2011

21 egnahem planerades


Det här fotot visar någon slags modell över ett bostadsområde i Mönsterås där det planerades 21 egnahem. Först kunde jag inte förstå vilket område som avsågs eftersom det helt enkelt inte finns något kvartér som ser ut exakt som modellen. Men sedan slog det mig att det måste vara Mölstadskolans lågstadielänga som syns längst upp i bild. Från början planerade man ju bara för en skolbyggnad vid Mölstad.

Nu blev det dock inte riktigt som modellen visar. Istället för egnahem byggdes några vanliga villor. Och av småvägarna blev det intet. Däremot verkar man ha utökat skolgårdens område.

Egnahem var annars en av de finare idéerna i det svenska folkhemmet och skilde sig definitionsmässigt från villor. Egnahem var något mindre och enklare hus och tanken var att även den med liten ekonomi skulle få chansen att skaffa sig ett eget boende.

Nu finns det faktiskt ett område med klassiska egnahem i Mönsterås - nämligen i området mellan E22:an och Mölstadskolan. Där hittar vi några fantastiskt vackra små hus som byggdes på 1950-talet och som är så tidstypiska att de borde K-märkas. Måste ut och plåta dem en dag.

Vintertur till Oknö

Det har blivit lite väl mycket stillasittande sista tiden. Så det var skönt att idag kunna ta en tur till en av badplatserna vid Oknö.






Dottern stortrivdes och övertalade pappa att delta i en iskanetävling. Trots att jag fuskade blev det en svidande och för svanskotan ödesdiger förlust.

11 februari 2011

Mönsteråsbibliotekets mystiska tillbyggnad


Här ser vi tillbyggnaden som Mönsteråsbiblioteket en gång hade. Jag vet egentligen ingenting om den, annat än att den bör ha varit ytterst olämplig att bygga på det gamla tingshuset från slutet av 1700-talet. När byggdes den och varför? När revs den? Notera även det gamla huset till vänster i bakgrunden. Det måste ju vara borta idag.

10 februari 2011

Nybyggen

Idag visar jag några nybyggen från Mönsterås stora expansionstid på 1950- och 1960-talen. Alla bilder är klickbara för större format.


Här ser vi bygget av radhusen i Mölstad; närmare bestämt det hus där jag själv bor. Året bör ha varit 1957 eller 1958.


Nybyggda hyreshus i Älgerum vid 1960-talets början. Notera de fantastiskt vackra bilarna på Allégatan.


Här ser vi hur de små villorna nedanför torget byggs. Det bör ha varit vid 1950-talets slut.


Mölstadskolan under uppförande i början av 1960-talet.


Nybyggda hus vid Lagmansgatan-Visborgsgatan vid 1960-talets början.


Nya hyreshus vid gamla Industrigatan 1958 (idag Jacobs Gränd).

Alla fotografierna finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

9 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken VII - tryckeriet

Igår gick boken från förlaget till tryckeriet. Inlagan och omslaget är nu färdiga. Beräknat datum för leverans tillbaka till förlaget är den 17 februari. Därefter skickas de böcker jag har beställt till mig. Om ett par veckor bör jag alltså kunna börja kontakta alla som har förhandsbeställt boken via mig.

Omslaget blev ganska mörkt/tungt och vid en första anblick kände jag mig lite tveksam just på grund av den mörka tonen och en viss känsla av instängdhet. (Tyvärr lyckades jag inte förhandla bort förlagets logo). Men ju mer jag har tittat desto nöjdare har jag blivit. Allt behöver ju inte vara så hippt och häftigt. Omslaget förmedlar enligt min mening en historisk atmosfär via gatubilden, samtidigt som omslagets övre och nedre delar ger en viss surrealistisk framtoning. På så sätt kontrasterar gatubildens tydlighet det svårtolkade och påminner om historiens komplexa natur - historien möter oss sällan klart och entydigt, utan vi ser bakåt genom filter och glasögon som både kan förtydliga och förvränga. Nå, ingen mening att skriva om något som jag inte visar. Omslaget lär bli både älskat och hatat. Det passar mig bra. Nä, förresten..."älska" och "hata" är för starka ord i sammmanhanget. Så starka känslor lär inte ett omslag väcka.

8 februari 2011

Premiärnerver I - Ska Böda/Högby vända trenden? Inför division 5 sydöstra 2011

Böda/Högby
Idag påbörjar jag presentationen av Mönsterås GIF:s motståndare i division 5 sydöstra. Först ut är Böda/Högby från norra Öland – en sammanslagning av de forna rivalerna Böda IK och Högby IF som genomfördes vintern 2002-2003. A-laget alternerar mellan två idrottsplatser - Böda IP och Högby Nya IP. Förra året spelade man på Högby Nya IP, varför det lär bli Böda IP i år.


Böda/Högby hör hemma på norra Öland. Kanske borde GIF ta båten över till bortamatchen.








Samma resa som GIF
Böda/Högbys utveckling de senaste åren påminner en del om Mönsterås GIFs resa. Båda lagen spelade för några år sedan i division tre, men har sedan pö om pö halkat nedåt i seriesystemet.

Det finns dom som menar att Böda/Högby står och faller med Jonas Nilsson. Och visst stämmer det om man ser på förra säsongen. I mars 2010 gick Jonas Nilsson till Lindsdal (div 2) och utan honom orkade inte Böda/Högby med fyran utan hamnade klart sist på 10 poäng och minus 39 i målskillnad. Ser vi ytterligare några år tillbaka så ser det ut som följer:

2009: 9:a av 12 lag i division 4 sydöstra.
2008: 6:a av 12 lag i division 4 sydöstra.
2007: 10:a av 12 lag i division 4 sydöstra. Fick kvala sig kvar.
2006: Näst sist i division 4 södra elit (degradering).
2005: 7:a av 12 lag i division 4 östra elit.
2004: 9:a av 12 lag i division 3 sydöstra Götaland. Fick kvala och åkte ur.
2003: 2:a i division 4 östra elit. (Uppflyttning till div 3)

Kan Böda/Högby vända trenden?
Intrycket inför den kommande säsongen är att Böda/Högby nu vill vända trenden, och förutsättningarna ser ganska bra ut. Jonas Nilsson har kommit tillbaka som spelande tränare efter bara ett år i Lindsdal och kommer förstås att ge Böda/Högby offensiva kvalitéer som man vanligtvis inte finner i division 5. Man har också värvat den duktige målvakten Axel Eriksson från Kalmar AIK FK. Lägg därtill ytterligare några återvändare och bara ett par förluster. Men frågan är om man hinner få ordning på defensiven. 65 mål bakåt på 22 matcher förra säsongen duger inte. Men stämningen på lagets gästbok är god och man verkar också få träna på en konstgräsplan i Kalmar ibland.

Nyförvärv: Jonas Nilsson, Axel Eriksson, Roger ”Ragge” Nilsson, Marcus Nelson, Daniel Bogefors

Förluster: Christian Berg (IFK Borgholm? Står kvar i Böda/Högbys trupp på hemsidan), Jonas Jogestål (IFK Borgholm?. Står kvar i Böda/Högbys trupp på hemsidan.)

Mitt preliminära tips: Böda/Högby är med på övre halvan om Jonas Nilsson får vara frisk.

7 februari 2011

Trappan


Den här trappan vid Västgötagatan nyttjades en hel del under min barndom eftersom en av mina kompisar bodde i ett hus längst nere vid Sjögatan. Undrar om den finns kvar. Måste dit och titta någon dag. Namnet Västgötagatan lär komma utav att marknadsknallar från Västergötland förr hade sina bodar i backens närhet.

Fotot bör vara från 1970-talet och återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

6 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken VI - svar på frågor

Det händer att människor ställer frågor om den bok jag skrivit om Mönsterås historia: På Åsen - En resa genom tidernas Mönsterås. Jag har samlat ihop några som jag nu besvarar:

1. När kommer boken?
Svar: Jag har nu fått det andra digitala provtrycket från förlaget där de trycksättningsfel jag och korrekturläsaren hittade har åtgärdats. Troligen kan jag godkänna trycket denna gång. Samtidigt pågår arbetet med omslaget. Skulle tro att boken kan gå iväg till tryckeriet under veckan som kommer. Så en hyfsad gissning är att boken är färdig inom tre veckor.

2. Varför kommer boken i bara 200 exemplar?
Svar: För mig är det en kostnadsfråga. När upplagan kostar mer än 30 000 kr måste jag ge förlaget en depositionssumma som täcker halva beloppet. 200 ex kostar drygt 50 800 kr. Det betyder att jag fick betala 25 400 kr i förskott. Sponsorpengarna täcker några tusen av detta, men jag fick också ta ett banklån. En ännu större upplaga hade inneburit ett ännu större banklån, vilket jag inte kände mig redo för.

3. Kunde inte Mönsterås Kommun eller stora företag med resurser som Södra ha köpt in några hundra ex och gett bort till anstälda och gäster som kommer på besök? Då hade du kunnat få resurser till en större upplaga.
Svar: Min bok är inte i första hand en presentbok. Det skulle ha kostat mycket mer. Men jag har givetvis informerat Mönsterås Kommun om boken (till 3 adresser), men ingen har ens svarat på mina mejl. Avsaknaden på svar lär inte bero på att kommunens kvarnar mal långsamt, utan på ointresse för kulturfrågor. Jag trodde förstås inte att Kommunen ville köpa in många ex av boken. Däremot trodde jag kanske utifrån min egen barnsliga fascination för historia, att det fanns ett genuint intresse från kommunens sida inför ortens historia och en insikt att historiska kunskaper gynnar bygden. Kanske trodde jag att kommunen i alla fall ville köpa in ett par kommunala exemplar till fikarummet. Men, men...biblioteket har i alla fall beställt två.

Vad så gäller företagen så valde fyra företag av de bortåt 60 som kontaktades att sponsra. Jag kommer vid ett senare tillfälle att presentera dessa givmilda och kulturbefrämjande företag. Däremot kommer jag förstås inte att hänga ut de företag som valde att inte sponsra. Det är deras ensak. Låt mig bara konstatera att det var ytterst många som inte ville stötta denna bokutgivning. Särskilt förvånande finner jag det vara att ett så pass stort och rikt företag som Södra inte ens hörde av sig.

4. Vilket blir bokens omfång?
Svar: Boken blir på 170x240 mm. 190 sidor. 53 kapitel. Färginlaga (även om de flesta gamla bilder förstås är svart-vita redan i utgångsläget, men några färgbilder är det förstås). Boken bygger i stort på texter, även om den har över 100 bilder.

5. Kan man ännu beställa boken?
Svar: Ja, det går bra. Jag har kvar ungefär 70 ex. Några måste jag lägga undan inför den Kulturafton som går av stapeln på Hembygdsgården den 5 april. Det kan ju dyka upp någon som vill köpa den där. Vidare kan det ju finnas ett par tre affärer på Storgatan som vill sälja den. Men räkna med att jag har ungefär 50 ex kvar. Beställning kan göras till joni7229@gmail.com

6. Kommer boken i nya upplagor senare?
Svar: Om de första 200 exemplaren blir sålda, så låter jag sannolikt trycka upp en ny upplaga, men först efter att jag har fått in tillräckligt många förhandsbeställningar. Jag vågar inte ta risken att trycka en upplaga på vinst och förlust.

7. Jag såg att lokaltidningarna skrev om den nya boken häromdagen. Stämde allt som stod där?
Svar: Det som stod i Barometern/OT stämde. Östran/Nyheterna hade fått vissa saker om bakfoten, men det var bara småsaker som jag inte orkar kommentera. Av båda tidningarna kunde man dock få intrycket att boken BARA innehåller ny forskning och jag har själv betonat den aspekten. Så är det dock inte. Däremot innehåller boken ganska mycket ny forskning i relation till vad som tidigare skrivits om bygdens historia. Den som har följt bloggen noga kommer dock att känna igen en hel del. Ett par av artiklarna tar dessutom upp saker som redan har tagits upp i exempelvis Stranda, men jag skriver om det på mitt sätt. Så allt är inte nytt. Men det mesta som tas upp är nytt, eller ges nya infallsvinklar utifrån ny forskning.

8. Kan man lämna tillbaka boken om man tycker innehållet är skit?
Svar: Så helsike heller! Man lämnar inte tillbaka böcker för att man är missnöjd med innehållet, lika lite som man får pengarna tillbaka om man är missnöjd med filmen man just sett på bio.

9. Jag tycker bloggen har förlorat i kvalitet sedan du började med boken. När blir allt som vanligt igen?
Svar: Det stämmer. Boken tar mycket av min fritid just nu, vilket tyvärr går ut över bloggen. Hur jag gör när allt lugnar ner sig vet jag inte. Jag vill inte bli bloggens fånge. Säsongens fotbollsbevakning kan jag lova att jag fortsätter med. Bloggens andra sidor känns just nu mest som en belastning. Vi får se vad jag orkar med. Bloggen är trots allt ideellt arbete, inte en lokaltidning man kan ställa krav på.

10. Vad är det roligaste och kusligaste med att ge ut en egen bok?
Svar: Det roligaste är att få sprida historiska kunskaper. Det kusligaste är väl insikten att det finns flera i den äldre generationen som vet mycket mer om Mönsterås historia än undertecknad och som därför kommer att ha kritiska synpunkter på en hel del. Samtidigt är den aspekten inte bara kuslig, utan spännande. Det kan ju ge upphov till många intressanta samtal.

Ja, det var väl allt för denna gång.

5 februari 2011

Hur ska det bli med busstrafiken i Mönsterås?

Häromdagen uppmärksammade jag att en vän till mig hade snappat upp ett samtal på en buss där chauffören menade att det fanns långt gångna planer hos KLT att sluta köra in i Mönsterås.

En busschaufför bekräftar nu på bloggen att något är på gång. Han skriver: "...kan jag tyvärr bekräfta det hela. Diskussioner pågår hela tiden. Kommunen är ju delägare i KLT så man tycker att dom borde bromsa. Tyvärr väljer ju KLT att satsa på dom få som åker hela sträckan Västervik-Kalmar istället för på flertalet som åker delsträckorna."

Återstår att se när och i vilken omfattning det genomförs. Här borde kanske lokalpressen gå in och gräva djupare. Det är ju inte särskilt svårt att föreställa sig hur det skulle slå mot kommunen om arbetspendlare och studerande som idag kliver på vid hållplatser inne i Mönsterås måste ta sig ut till E22:an för att åka till jobbet i Oskarshamn eller Kalmar. Förutom att det skulle drabba enskilda, så skulle ju Mönsterås attraktionskraft minska. Många skulle säkert välja bilen, varför även miljön skulle drabbas.

4 februari 2011

Rivet hus på Torget























Det här fantastiskt vackra huset på torget revs på 1960-talet. Vad jag har hört var det i fint skick. Huset stod strax norr om Metodistkyrkan/Tyghuset.

3 februari 2011

Godtemplarnas lokal


Fotot från 1930-talet visar Godtemplarnas lokal i Mönsterås. Det måste vara samma hus som hyser Mönsteråsbion. Om jag inte helt missminner mig hette logen Arken. Mer hinner jag inte idag.

2 februari 2011

Nytt om Mönsteråsboken V - första provtrycket

Idag fick jag första provtrycket från förlaget som pdf-fil efter att de gjort typsättningen. Efter två genomläsningar har jag hittat 23 saker/felaktigheter som jag vill ändra. Det är inte så allvarligt som det låter. I de flesta fall handlar det om detaljer som inte tar någon längre tid att fixa. Helheten är jag nöjd med - förlaget har valt ett vackert teckensnitt och en bra textstorlek (den får inte vara för liten), samt gjort sitt bästa för att få text och bilder att fungera ihop. Vissa av bokens bilder är kanske inte av högsta kvalitet, men det kan inte förlaget rå för.

Inom kort skickar jag mina ändringsförslag till förlaget som därefter gör ett nytt provtryck. Så där kan det hålla på ett tag innan alla är nöjda. Därefter skall omslaget skapas innan boken går till tryckeriet.

1 februari 2011

Statistik för Mönsteråsbloggen - januari

Besökare


Mönsteråsbloggen hade, enligt Susnet, i januari 5645 unika besökare, vilket kan jämföras med 5472 i december, 5832 i november och 5717 i oktober.
Kommentar: Januari blev den fjärde bästa månaden i bloggens historia. Helt ok med tanke på att jag bara skrev 35 inlägg och att bloggen i princip vilade vissa dagar. Ändå kan man konstatera att bloggens ständigt uppåtgående kurva har stagnerat. Det senaste halvåret ligger besökarantalet relativt stabilt mellan 5500 och 6000 per månad.

Unika besökare per dag i genomsnitt enligt Susnet: 183 (december 174, november 195).

Mönsteråsbloggen är just nu den åttonde mest besökta bloggen av 620 registrerade bloggar i Kalmar län, enligt Bloggportalen. Det är samma placering som förra månaden, vilket jag är nöjd med mot bakgrund av att bloggarna blir allt fler.

Ämnesfördelning



Så här fördelade sig inläggen i januari (decembers siffror inom parentes):

Mönsterås dagsaktuellt – 17,1 % (17,6)
Lokalhistoria (Mönsteråsbygden) – 28,6 % (52,9)
Lokalfotboll – 14,3 % (11,8)
Övrigt – 40 % (17,6)
Kommentar: Kategorin övrigt ökade dramatiskt, men kan förklaras av alla inlägg jag skrev om min nya bok. Dessa inlägg kunde kanske lika gärna ha kategoriserats under dagsaktuellt eller lokalhistoria. Annars var väl januari rent kvalitetsmässigt inte någon stark månad.

Statistik från Google Analytics
Unika besökare i januari: 5639 (enligt Susnet 5 645). 71,42% av dessa är återkommande besökare (68,7% i december). Ca 50% besöker bloggen minst varannan dag (ca 47% i december). Ca 44% besöker bloggen minst 26 gånger per månad. Ca 31% besöker bloggen minst 50 gånger per månad. Ca 13% besöker bloggen mer än 100 gånger per månad.
Kommentar: Drygt 2/3 av bloggens besökare utgör alltså vad man kan kalla en trogen läsekrets. Tendensen är att de återkommande besökarna ökar något i andel, medan slumpbesökarna minskar något.

Bloggen har färre besökare fredagar och lördagar.

Den genomsnittlige besökaren stannar 1 minut och 47 sekunder. (i december 1 minut och 41 sekunder.)
Kommentar: Inget anmärkningsvärt.

Hur hittade besökarna hit (%), december inom parentes: Direkt trafik: 42,77 (47,18), Sökmotorer: 41,59 (36,48), Hänvisningswebbplatser: 15,65 (16,33).

Besökarnas webbläsare (%), december inom parentes: IE: 56,73 (57,05), Firefox: 26,68 (28,64), Safari: 7,05 (5,63), Chrome: 8,47 (7,80), Opera: 0,83 (0,79).
Kommentar: Endast mindre förändringar sedan förra månaden. Noterbart är dock att Firefox fortsätter tappa månad för månad.

Besökarnas operativsystem (%), december inom parentes: Windows: 90,74 (91,51), Mac: 6,44 (5,72), iPhone: 1,77 (1,87), Linux: 0,62 (0,67), Android: 0,31 (0,12), iPad: 0,08 (0,06).
Kommentar: Här sker sällan några stora förändringar. Någon procent hit eller dit varje månad. Ingen tydlig trend.

Windowsandelen kan i sin tur delas upp enligt följande (%), december inom parentes: XP: 46,47 (47,88), Windows 7: 28,46 (28,65), Vista: 23,81 (21,99), Server 2003: 0,80 (1,00), 98: 0,39 (0,38), 2000: 0,04 (0,11).
Kommentar: Lite förvånande att ökningen för Windows 7 har stannat upp redan och att Vista ökar igen!

97% av besökarna kommer från Sverige. Utöver svenska besök har bloggen haft besökare från många andra länder, exempelvis: USA: 86, Tyskland: 30, Norge: 26, Danmark: 21, Finland: 23, Nederländerna: 7, Spanien: 6, Schweiz: 6. Bland de mera exotiska inslagen kan nämnas Thailand, Serbien, Sydafrika och Singapore.

Spelprogrammet för Mönsterås GIF klart

Spelprogrammet för Mönsterås GIF i division 5 sydöstra är nu klart och den första halvan av serien ser ut som följer (med reservation för att det alltid brukar bli förändringar. Så här många lördagsmatcher brukar det inte bli.)

Omgång 1 - 16 april: 15.00
Ljungbyholms GoIF - Mönsterås GoIF.
Kommentar: Inte första gången som GIF får möta Ljungbyholm i första omgången. Ljungbyholm brukar spelar tätt och fysiskt. Ändå en helt ok motståndare i premiären.

Omgång 2 - 23 april: 15.00
Mönsterås GoIF – IFK Kåremo
Kommentar: Tufft halvderby redan i andra omgången. Härligt! Tror på seger och 6 poäng efter två omgångar.

Omgång 3 – 30 april: 15.00
Böda/Högby – Mönsterås GoIF
Kommentar: Långtur till Öland. Kul! Svårtippad match, men poäng blir det.

Omgång 4 – 7 maj: 15.00
Mönsterås GoIF – Norra Tång BK
Kommentar: Gissar att det blir två ganska unga lag som ställs mot varandra här. Men nog är GIF ett bättre lag.

Omgång 5 – 11 maj: 19.00
Mönsterås GoIF – Ängö BK
Kommentar: Förhoppningsvis blir detta en match mellan två topplag. Hemmaplan avgör.

Omgång 6 – 14 maj: 15.00
Läckeby GoIF – Mönsterås GoIF
Kommentar: Mycket svår bortamatch. Tror GIF får vara nöjda om man tar en poäng här.

Omgång 7 – 21 maj: 15.00
Mönsterås GoIF – Mörbylånga GoIF
Kommentar: Utskåpning?

Omgång 8 – 28 maj: 15.00
SSG IF – Mönsterås GoIF
Kommentar: Ännu en Ölandstripp och ännu en seger.

Omgång 9 – 2 juni: 19.00
Mönsterås GoIF – Glömminge IF
Kommentar: Öland besöker Mönsterås och får åka hem utan poäng.

Omgång 10 – 11 juni: 15.00
Blomstermåla IK – Mönsterås GoIF
Kommentar: Första riktiga derbyt kommer i omgång 10. Utmärkt att det infaller först i juni. Storpublik att vänta. Blomstermålapubliken lär dock tystna ganska snabbt.

Omgång 11 – 18 juni: 15.00
Mönsterås GoIF – Rockneby IK
Kommentar: Man får förstås aldrig underskatta Rockneby, men visst blir det seger här.

Därefter vänder serien.