30 juni 2010

Nya kyrkoherden får nyrenoverad prästgård för över halv miljon kr

Jag tror vi tar en kyrklig nyhet till idag.

Kyrkoherden vill ha nyrenoverat
Mönsterås-Fliseryds nya kyrkoherde Alf Johansson har inför flytten till prästgården i Mönsterås framfört önskemål om vissa renoveringar – det gäller bland annat köksinredning, flytt av tvättstuga, omtapetsering av några rum, golvslipning och balkonglagning. Det mesta av jobbet skall genomföras av Byggentreprenad Mönsterås för en kostnad av 327 000 kr (exkl moms). Målerijobben skall utföras av Karlbergs måleri för 109 000 kr (exkl moms). Totalt sett bör kostnaderna hamna på omkring 600 000 kr inklusive moms. Se protokoll här.

Verkar dyrt
Det är säkert så att renoveringarna var nödvändiga och då ska de givetvis genomföras. Låt den nya kyrkoherden bo så att han trivs. Men är inte 600 000 kr lite väl dyrt för ett par tapetseringar, lite golvslipning och en köksrenovering? För den summan får man ju en mindre villa i köpingen. Nå, jag kan inte branschen och man hade tagit in anbud och valt billigaste alternativen. Men om man har råd med detta utan vidare diskussioner så ska man förstås inte heller snåla med Fliseryds kyrka (se artikeln efter denna).

Hur ska det gå med Fliseryds kyrka? Vill Mönsterås vara med och bära Fliseryds börda?

Fliseryds kyrka i fokus
Den senaste tiden har Fliseryds kyrka hamnat i fokus. Kyrkan är mögelskadad och man tvingas fira gudstjänst i församlingshemmet. Att mögelsanera kyrkan kommer förmodligen att kosta miljonbelopp. Vissa röster höjs nu för att man skall avbryta renoveringen och sälja kyrkan. I dagens Barometern/OT kan vi läsa om kyrkopolitikern Per-Arne Ytterbring som vill ha ett extra sammanträde för att diskutera huruvida det är värt pengarna att renovera. I Fliseryd verkar man vara av en helt annan åsikt, vilket framgick av en artikel i Östran häromdagen.

Missgynnade
Att människorna i Fliseryds gamla socken känner sig missgynnade av centralorten Mönsterås går tillbaka ända till kommunsammanslagningen 1974. När jag gjorde en artikel om kommunsammanslagningen för Barometern/OT för ett par år sedan, pratade jag med många i Fliseryd som bekräftade den bilden (se den andra artikeln på denna länk). Missnöjet kunde handla om golfbanan som de aldrig fick, gymnastikhallen som de fick ordna själva utan stöd från kommunen, bristande satsningar på turism etc.

Ett pastorat - två församlingar
Samma gamla motsättning går nu igen även i kyrkans liv. Fliseryd hade ju tidigare en egen kyrkoherde, men utgör sedan 2006 ett pastorat ihop med Mönsterås församling. Man delar alltså på en kyrkoherde. Fliseryd utgör dock vad jag förstår egen församling. Men pastoratsammanslagningen med Mönsterås var ytterst känslig och det fanns dom som menade att Fliseryds kyrka var hotad. Nu verkar de få rätt.

En kyrka per församling
Hur ska man då se på frågan? Mönsteråsbloggen har här en bestämd uppfattning. Är man egen församling så ska man självklart ha en egen kyrka. Fliseryds församling motsvarar en befolkning på omkring 1400 invånare, vilket borde räcka som underlag för en gudstjänstfirande församling. Men då gäller det förstås att folket firar gudstjänst regelbundet. Man kan inte ha en kyrka bara för att folk som aldrig annars visar sig där vill döpa sina ungar och gifta sig i den.

Dela bördorna?
Fliseryds socken har haft en egen kyrka sedan medeltiden och det vore högst olyckligt om kyrkopolitiker i Mönsterås bryter kontinuiteten. Men frågan är om Mönsterås vill vara med och bära Fliseryds bördor i sann kristelig anda?

29 juni 2010

Morianen på Kråkerum - en afrikansk man i Mönsterås på 1700-talet



En dödsnotis
Adolf Ludvig, Morian från Guinea på Afrikanska kusten, hemförd af aflidne amiral Lilliehorn på 1760-talet, undervist och döpt af salig doktor Melin i Mönsterås kyrka. Dog i Drakenäs. Enkoman och fattighjon. D. 20 oktober af tärande feber. Begr. d. 30 – 50 år gammal. (Ja, så står det i dödsnotisen från Mönsterås dödsbok 1803, se ovan).

Köpt av Per Lilliehorn på Kråkerum
Morian är en äldre benämning för en mörkhyad människa. Adolf Ludvig var alltså något så ovanligt som en afrikan bosatt i Mönsterås församling på 1700-talet. Den som hade fört honom hit var den sedermera riksbekante amiralen Per Lilliehorn (1729-1798) på Kråkerum, som på 1760-talet hade avancerat till kaptenlöjtnant och tjänstgjorde några år i den franska marinen. Det var under denna period som han köpte en afrikansk slav i Lissabon som han tog hem till Kråkerum. Per Lilliehorn blev 1789 känd för att tvärt emot hertig Karls order ha dragit tillbaka sina skepp vid sjöslaget vid Öland. För detta ställdes han inför krigsrätt och dömdes till arkebusering. Domen mildrades dock till landsförvisning. 1793 tilläts han återvända till Sverige under uttrycklig befallning att inte lämna sin lantegendom Kråkerum.

Afrikanska betjänter var status
Även om Adolf Ludvig genom sitt afrikanska ursprung var unik i vår bygd, så var fenomenet i sig relativt vanligt på kontinenten. Under kolonialtiden blev det nämligen mode och status bland de europeiska kungahusen och hos privatförmögna att omge sig med afrikanska betjänter. Och även om det var sällsynt, så förekom det också i Sverige. Slavar i egentlig mening var de förstås aldrig i Sverige där slaveri var förbjudet, men självklart uppstod en stark beroendeställning.

Gustav Badin
Mest känd i Sverige är Adolf Ludvig Gustav Badin (ca 1747-1822) som var hovtjänare hos drottning Lovisa Ulrika, dit han hade ankommit 1757. Pojken fick leka relativt ostört med de kungliga barnen och gavs en för tiden fri uppfostran. Badin fick med tiden två gårdar i Stockholmstrakten, passerade ett antal olika titlar vid hovet och tjänstgjorde under fem olika kungar. Han var gift två gånger, först med Elisabeth Svart och sedan med Magdalena Eleonora Norell, som överlevde honom och allmänt kallades "morianeränkan", men dog barnlös.

Adolf Ludvig döptes i Mönsterås kyrka
Förmodligen hade Lilliehorn på Kråkerum låtit sig inspireras av kungahusets skick. Pojken hade ju även fått delvis samma namn som morianen vid kungahuset. Exakt när Adolf Ludvig döptes framgår inte av Mönsterås dopböcker, men det var under kyrkoherde Israel Mellins tid, vilket betyder att han döptes senast 1773, sannolikt på 1760-talet.

På Drakenäs
Adolf Ludvig bosatte sig på Drakenäs, sannolikt på 1770-talet. Där står han i alla fall som inhyses i den första husförhörslängden 1783-1789. Några särskilda förmåner i form av torp eller gårdar förefaller inte amiral Lilliehorn ha gett honom, utan han fick framleva sina dagar som inhyst på en av Kråkerums underlydande gårdar.

Äktenskap med en äldre kvinna
Någon gång före 1783, sannolikt på 1770-talet, gifter han sig med Annika Göransdotter som förefaller ha varit en gammelpiga i samhällets periferi. Hon var också betydligt äldre än Adolf Ludvig – född 1734 enligt husförhörslängden, eller ca 1729 om man utgår från dödsbokens åldersangivelse. Adolf Ludvig var enligt husförhörslängden född 1747, men utifrån dödsbokens angivelse omkring 1753. Hur som helst var det en betydande åldersskillnad på omkring 15-20 år mellan makarna och några barn fick de aldrig.

1784 avled Annika av en hetsig sjukdom och Adolf Ludvig blev änkeman, vilket han förblev fram till sin död i Drakenäs den 20 oktober 1803.


Hustrun Annikas dödsnotis 1784 där hon omnämns som "morianen Ludvigs hustru".

Slutord
Man kan förstås fråga sig hur det var att leva här som afrikan. Även om han förmodligen framstod som exotisk så spelade kanske hudfärgen mindre roll än vad vi kan föreställa oss. Det viktigaste för att bli accepterad var med all sannolikhet att han hade blivit döpt. Några större sociala framgångar nådde han efter den tidens mått inte, men han lyckades ändå ingå äktenskap; låt vara med en betydligt äldre kvinna, vilket innebar att han var dömd till barnlöshet. Hur mannen från Guinea tänkte och kände lär vi emellertid aldrig få veta.

Källor och litteratur
Någon egentlig forskning om Adolf Ludvig har jag inte funnit, bara smånotiser i böcker av översiktskaraktär.

Källor
Kyrkoböcker för Mönsterås församling.

Litteratur
Bror Olsson, Herdaminne. Kyrkoherdar i Mönsterås. I denna framgår att kyrkoherde Israel Mellin döpte "en afrikansk neger, som amiral Lilliehorn hemfört från Lissabon..."

P. Sjöbring, Tjenstemän vid församlingarne och läroverken uti Kalmar stift, sid 518. Även här står att Mellin undervisat och döpt en afrikan i kyrkan i Mönsterås.

Foton från gårdagens match

Fler foton från gårdagens match finns nu på Tomas Jonssons fina fotoblogg.

28 juni 2010

Förbannelsen är bruten! GIF tog en härlig revansch och besegrade BOIF med 5-2


GIFs spelare kramar om varandra efter ett av sina 5 mål.

"Viktigt att få lite utdelning"
Inför matchen skrev jag – ”Det är viktigt att GIF får påbörja en ny svit och känna att man får lite utdelning för sin offensiva vilja och de farligheter man brukar skapa.” Och äntligen blev det så. Faktum är att 5 mål var i underkant.

1-0 tidigt i matchen
GIF tog kommandot direkt och redan i den andra minuten kunde Daniel Skaret göra 1-0 efter ett fint inlägg från vänsterkanten. GIF fortsatte att spela positivt i början. Inte minst Oskar var spelsugen och gjorde många fina ruscher på sin högerkant.

BOIF försökte störa uppspelen
BOIF försökte stressa GIF i uppspelsfasen och lyckades ibland. Men någon riktig farlighet blev det inte, bortsett från ett lurigt lobbskott som inte hittade målet. I övrigt skapade inte BOIF något, men GIF spelade ibland lite onödigt farligt i uppspelen.

Ny toppchans
Matchen stannade ganska snabbt av och spelet hade en hel del i övrigt att önska med många slarvpassningar. Efter en dryg kvart skapade dock GIF en ny toppchans då Marre sköt ett skott som målvakten lyckades tippa till hörna.

Strategiska byten
Ungefär halvvägs in i halvleken gjorde GIF några strategiska byten i värmen. Jag gillar inte den typen av rockader, men ikväll får jag tillstå att det fungerade utmärkt. GIF skapade ytterligare några bra lägen, men fick nöja sig med 1-0 i halvlek.

Två snabba mål
Andra halvlek började med att BOIF fick ett friläge som man tack och lov missade. Kort därefter fick GIF en hörna där Martin Lindqvist höll sig framme och gjorde 2-0.
4 minuter senare var det dags igen. Idris fick bollen och satte fart, frispelade Wesslund som säkert satte 3-0. Härligt att få se dessa herrar näta.

En förrädisk känsla och reducering
Klockan stod på 51 minuter och matchen började kännas avgjord – en förrädisk känsla. GIF uppträdde väldigt lojt några minuter och det räckte för att BOIF skulle kunna göra 1-3 efter en frispelning i den 57 minuten.

Flera målchanser
Plötsligt blev det lite nerv igen. Men GIF försökte spela offensivt och radade upp chanser. Lindqvist frispelade Skaret som missade öppet mål. Idris sköt ett skott där BOIFs målvakt tvingades till en fin fotparad. Några minuter senare kom ett fint inlägg från Tobias Jonsson där Skaret var ytterst nära att näta igen.

4-1
I den 68 minuten fick GIF äntligen utdelning igen. Idris kom med fart, fick till ett inlägg där Oskar Olsson höll sig fint framme. 4-1.

Straff för BOIF efter kvalificerat skådespeleri
3 minuter senare fick BOIF en straff efter en kvalificerad filmning som borde ha gett BOIF-spelaren gult kort. Obegripligt. Hur som helst. 2-4.

Avgörandet
Spelet böljade sedan lite fram och tillbaka. Bland annat lyckades Skaret pricka ribban och var dessutom nära att klacka bollen i mål. Men 5-2 skulle komma. I den 83:e minuten höll sig Jamal Eliassi framme på en hörna och nickade på nedåthopp in bollen snyggt i mål.

I de sista minuterna fick BOIF ett friläge, men GIFs utmärkte målvakt Stenfeldt gjorde en paradräddning. Även GIF var nära att göra ytterligare ett mål, men Akos nick tog i ribban.

Förbannelsen är bruten
Så vad ska man säga? GIF gjorde ingen toppenmatch, men vinner ändå med 5-2. Det kunde ha blivit det dubbla. Men varför klaga en afton som denna. Det viktiga var att det blev mål!!! Jag kan inte nog understryka hur viktigt det var att det blev många mål. Förbannelsen är bruten. Härligt att se!

Hela laget får en eloge
En afton som denna ger jag förstås hela laget en eloge. När målen började komma var det som om hela GIF vågade spela ut. Idris är tveklöst på väg tillbaka. Inga mål ikväll, men spelade bra och skapade en hel del. På slutet var det lite rolig dribbelcirkus ibland när han vågade spela ut. Om jag ändå skall lyfta fram någon särskilt så får det bli Oskar som var strålande på sin kant och som verkade väldigt spelsugen.

Det är bara att gratulera till en mycket viktig seger innan sommaruppehållet. Festen fortsätter om en månad.

Domaren
Jag borde kanske inte skriva något. Jag måste väl tro att de gör så gott de kan. Ardi skall ha en extra eloge för att han inte lät sig provoceras av domaren till sitt andra gula kort.


Det var många tuffa närkamper ikväll.

Övriga matcher ikväll:
Hjorted/Totebo-Fågelfors 0-5.
Överum-Rödsle 2-0.
Ankarsrum-FC Vimmerby - inställd pga spelarbrist hos AIS.

26 juni 2010

BOIF besöker IP – försnack och tips inför omgång 12 i division 5 nordöstra

Revanschsugna lag
Av någon förunderlig anledning så tar fotbollen paus i juli – kanske den månad då vädret lämpar sig bäst för denna sport. Men dessförinnan skall serien vända. Den 28-30 juni spelas den tolfte omgången med flera revanschsugna lag. Och eftersom GIF fick stå över omgång 11 så lider jag nu av akut fotbollsabstinens.

BOIF kommer på besök
På måndag kommer så BOIF (Blackstad/Odensvi) på välkommet besök. För GIFs del handlar det om att ta revansch för den snöpliga premiärförlusten uppe i Odensvi den 17 april – en match där GIF hade det mesta av spelet, men där BOIF ändå vann med 2-1 efter ett olyckligt segermål i slutminuterna. Se här.

Ny svit
Det är viktigt att GIF får påbörja en ny svit och känna att man får lite utdelning för sin offensiva vilja och de farligheter man brukar skapa. Man vill ju så gärna se att lag som försöker spela kreativt och offensivt belönas. Men GIFs status är just nu svårbedömd.

Tre saker att få ordning på
För GIFs del handlar det som jag ser det att få ordning på tre saker:
1. Att hitta ett enkelt organiserat spel när svackorna i matcherna kommer. Ibland har det sett lite förvirrat ut, och då kanske man skall välja de enkla lösningarna för att hitta tillbaka till spelet. Man kan aldrig dribbla sig ur en tillfällig matchsvacka. Bättre att ta några minuters tråkigt positionsspel med enkla passningar, för att sedan sätta fart igen.

2. GIF tillhör de lag som har släppt in minst mål hittills. Det är ett gott betyg. Ändå blir jag alltid nervös när GIF får hörnor och andra fasta situationer emot sig. Det har man förhoppningsvis övat extra på.

3. Få igång målskyttet. GIF har inga större problem att skapa farligheter, men destu svårare att få in bollen. Här är det ju ingen idé att tjata. Det kan få motsatt effekt. Det handlar mer om flyt och psykologi.

Framför allt måste GIF börja få utdelning när man spelar bra. Men motgångar ger nyttiga erfarenheter som nu skall förvaltas. Om GIF har tagit tillvara på tiden på rätt sätt så kan det bli en fin andra halva av säsongen.

BOIF - svagt bortalag, men GIF får se upp
BOIF tippades av många komma sist i år, men har överraskat positivt i många matcher. I de två senaste matcherna har det dock blivit storförluster – 2-9 mot Vimmerby och 2-7 mot Långemåla. Förlusterna kom förvisso mot de två suveräna topplagen, men antalet insläppta mål antyder ändå att formen inte är på topp och att försvarsspelet har en del i övrigt att önska. BOIF har dessutom bara vunnit en match på bortaplan. Men GIF får förstås se upp för BOIFs farliga kontringar. Dessutom är BOIF bra på fasta situationer.

Två osäkerhetsfaktorer
Sammantaget tyder det mesta ändå på att GIF ska kunna vinna det här på måndag. Dock finns det alltid ett par osäkerhetsfaktorer på sommaren som jag måste nämna.

1. Midsommarfaktorn. Även fotbollsspelare måste ju få festa ibland och vissa gör det vid midsommar. Man kan inte begära för mycket. Hur det är med spelarna från GIF och BOIF har jag inte en aning om. Förhoppningsvis skall eventuella eskapader inte spela någon roll på måndag.

2. Bortrest. ”Vi hade många bortresta spelare”, har man ju hört några gånger efter tråkiga förluster. Och detta är alltid en risk under sommartid, och absolut inte något som GIF har råd med.

Tips för omgång 12
Som vanligt tippar jag alla omgångens matcher och deltar i ”Professorns” tips; på hans sida återfinner ni också de andra tipparnas rader. Så här ser min rad ut för omgång 12.

Hjorted/Totebo-Fågelfors IF
Fågelfors vann vårmatchen med 3-0, och jag har svårt att se att det skulle sluta annorlunda här. H/T verkar inte få ordning på skadeläget och får därmed inte ut sin potential. Fågelfors är däremot inne i en fin period och har inte gett upp kvalplatsen.
Mitt tips: 1-3.

Överums IK – Rödsle BK
I våras vann Rödsle med hela 5-1. Så enkelt blir det inte i Överum. Rödsle kan mycket väl vinna, men jag chansar på att Överum kämpar sig till sin första seger för säsongen.
Mitt tips: 2-1.

Ankarsrums IS – FC Vimmerby
Inget tyder på att Ankarsrum ska kunna överraska. Visserligen spelar Vimmerby IF dagen efter, men sådant verkar inte påverka FC:s laguttagning särskilt mycket.
Mitt tips: 0-5.

Mönsterås GoIF – B.O.IF
På hemmaplan tar GIF en säker revansch för vårens snöpliga förlust. Med rätt laguppställning kan det nog bli några baljor här.
Mitt tips: 3-1.

IF Ariel – IK Tuna Södra
Intressant derby. IK Tuna Södra lär vara ordentligt taggade efter förlusten i slutsekunderna för några veckor sedan. Och Ariel verkar inte vara i form. Likväl tror jag på Ariel här.
Mitt tips: 3-1.

VM-tipset?
VM-tipset då? Ska jag inte berätta hur det gick i VM-tipset? Det är för privat. Jag kom i alla fall på övre halvan. Har inte sett den definitiva slutlistan, men skulle gissa att jag kom på ca 20:e plats av omkring 90 deltagare (delad 23:e plats ser jag nu att det blev). Hyfsat med tanke på att min expertis egentligen inte gäller VM-fotboll, utan division 5 i allmänhet och division 5 nordöstra i synnerhet.

25 juni 2010

Glad Midsommar!

Jag vill önska Mönsteråsbloggens läsekrets en GLAD MIDSOMMAR! Midsommar är ju en mycket gammal högtid, ofta präglad av uppsluppet och ostyrigt firande. För egen del har jag varje midsommar bevarat ett nyktert sinnelag. Inte av moraliska skäl, utan för att fullt ut kunna insupa den svenska midsommarnattens unika atmosfär av liv och vemod.


Familjen åkte till Oknötorpet där midsommar firades på traditionellt sätt. Här dansen. Jag höll mig diskret i bakgrunden och alla hade den största förståelse för att jag inte kunde dansa med mitt "smärtande ljumskbråck". Jag var dock ganska bra på att sköta picknickkorgens innehåll.


Några hundra hade begett sig till Oknötorpet för att fira midsommar.


Bakom arrangemanget stod Lions. Här reser gubbarna midsommarstången.


Ett litet tivoli fanns också på plats.


Först hoppade dottern i hoppborgen.


Därefter blev det en runda i den här skrangliga raketkarusellen.


Popcorn och sockervadd kunde inköpas.


Dottern hann ta ett dopp också.

24 juni 2010

Holger Hanssons hus från ett rivet kvarter


Kortet visar Holger Hanssons hus snövintern 1942. Holger var brevbärare som också var duktig på att laga skor. Den som inte känner igen huset är ursäktad. Det måste ha rivits under 1960-talet och låg i ett kvarter som idag är helt försvunnet - vid parkeringen mitt emot apoteket. Just Holgers hus låg vid parkeringens nordvästra hörn, kanske till och med där Åsevadsgatan idag går fram.


På det här vykortet har jag markerat Holgers hus med en röd pil. Klicka på bilden för större format.

22 juni 2010

Spridda fotbollsnotiser

Lite mindre fotboll blev det
Eftersom Besa drog sig ur seriespelet så blev det ingen match för GIF i förra omgången. Därför blev det även lite mindre fotboll på bloggen, till glädje för somliga, till sorg och saknad för andra. Jag hade tänkt bevaka B-lagets match mot Kåremo men en kräksjuka satte stopp för de planerna. Tomas Jonsson var dock på plats och tog några bilder för sin fotoblogg. Några rader i väntan på att serien vänder ska det dock bli, och varför inte börja med dom som har spelat.

Damlaget förlorade och får se upp
Mönsterås damlag i division 4 sydöstra förlorade sin förra match mot topplaget Kalmar Södra IF med 0-2. Laget har åtta poäng på åtta matcher och ligger sexa av tio lag. Dock är det bara tre poäng ner till nedflyttningsplatsen, så det gäller att se upp och ta poäng mot de lag man bör slå. Precis som herrlaget verkar damerna ha lite problem med målfabrikationen – med endast 8 mål hittills är man näst sämst i målligan. Glädjande är dock att man endast släppt in 10 mål, vilket innebär en tredjeplats vad gäller insläppta mål. Jag har tidigare tippat att laget etablerar sig som mittenlag i fyran i år, och jag har ingen anledning att ompröva det.

Herrarnas B-lag får försöka vända trenden
Herrarnas B-lag förlorade senast med 2-3 mot Kåremo i Utv B östra och ligger tillsynes hopplöst sist i tabellen med endast 3 poäng på åtta matcher. Även här synes det vara en del problem med målgörandet. Huruvida man kan åka ur reservlagsserierna vet jag inte, men tabellen visar ett nedflyttningsstreck, så det kan man nog. Det finns ju också något som heter Utv C. För att säkra kvalitetsövergångar till A-laget vore det synd om B-laget åkte nedåt. Förmodar att det inte är för sent att vända på det här.

Den 28 juni vänder serien för GIF
För GIFs del vänder seriespelet den 28 juni med match hemma mot BOIF. Då ska vi ta gruvlig revansch för den snöpliga premiärförlusten i våras. Här nere lär inte Oden bistå med någon hjälp. Och midsommarfaktorn lär väl slå lika mot båda lagen. Återkommer med riktigt försnack inför den matchen senare i veckan. Hoppas GIF får bra träningar den här veckan.

GIF slapp alltså omgång 11 som i övrigt slutade som följer:
Fågelfors-Rödsle 5-1
Hjorted/Totebo-Ariel 2-3
Överum-Ankarsrum 3-3
Långemåla –IK Tuna Södra 2-0
Vimmerby – BOIF 9-2

Som synes högst förväntade resultat. Lite tråkigt för tabellen. Noterar bara att Vimmerby ansåg sig behöva ta i lite extra mot BOIF.

Överbliven match
Ikväll spelas sista matchen innan serien vänder. Det är en ospelad match från sjätte omgången – IF Ariel – Fågelfors. Tror jag tippade vinst för Fågelfors med 2-3 där. Enligt en uppgift skall Fågelfors ha vunnit denna match ikväll med 5-1. Det betyder att jag vann Professorns tips för omgång sex med fem rätt av sex och nu är med och slåss i toppen igen.

Tolfte omgången och en tjuvstart
Den tolfte omgången spelas 28-30 juni. Förunderligt nog tjuvstartar den 13:e omgången redan i morgon då BOIF möter Långemåla. Vet inte varför.

VM-tipset
I övrigt tvingas jag konstatera att mina chanser till topplacering i VM-tipset synes ha försvunnit. Topp 15 av bortåt 90 deltagare ska det väl kunna bli, men jag hade ju siktat på topp 3 i alla fall och låg länge ganska bra till. Men när vissa lag viker ner sig och chanskryssen inte sitter, så blir det som det blir. Mer otur än oskicklighet om jag får säga det själv. Nå, jag sätter resten och klättrar.

Vem vill orsaka en spricka i idyllen? Mönsterås borde sluta vara så mån om sin fasad

Den perfekta kommunen
Så sent som på det senaste kommunfullmäktigemötet var det någon som lär ha sagt att alla partier strävar efter att göra Mönsterås till en mönsterkommun. Det var förstås sagt i all välmening och utan närmare eftertanke. Men faktum är att Centerpartiet under sina 25 år vid makten, medvetet eller omedvetet, har gjort allt för att måla upp en bild av Mönsterås som den perfekta kommunen. Jag överdriver inte. Utåt sett skall allt se bra ut. Det stärker Centerpartiets makt och anses gynna kommunen.

Faran med fasader
Att vilja måla upp perfekta fasader utåt är högst mänskligt, men väldigt farligt oavsett vilken nivå det sker på. Det skapar tystnad, en ovilja att belysa och till slut blindhet inför brister och problem. Vem vill bidra till att idyllen krackelerar?

En delförklaring till de senaste årens problem?
Kan de senaste årens återkommande problem inom skola och social omsorg i Mönsterås delvis förklaras av en press att visa upp ”det perfekta Mönsterås”? Om den inställningen genomsyrar verksamheterna så kan man ju förstå om cheferna så länge som möjligt visar upp den fina fasaden, vilket gör att insatser sätts in för sent. Problemen behandlas inte förrän socialstyrelsen, skolöverstyrelsen eller media avslöjar något. Mycket talar för att så är fallet. Vilken chef vill bryta mönstret och säga att vi har problem? Det skulle ju orsaka en spricka i idyllen.

Exempel
Senast idag kunde vi läsa i lokalpressen (och här) om en flicka som inte fick hjälp av socialen i Mönsterås trots att de kände till hennes missbruksproblem. Socialstyrelsen framför nu stark kritik och kallar flickan för "övergiven av samhället". Övergiven av en kommun som vill vara perfekt och därför inte ser missbrukare. Ett flertal liknande historier från det sociala området och skolan skulle kunna återges. Ibland har även chefer och nämnder försökt att mörka problemen – som när jag påtalade personalbristen inom äldreomsorgen. Man gjorde en internutredning där man bara hänvisade till bristande information till mig. När sedan Socialstyrelsen gjorde en undersökning så blev kritiken skarp mot i synnerhet personalbristen.

Oacceptabelt när kommuner skönmålar
Idyll, fasad, mörka. Vi känner igen det på alla plan. Människor med drogproblem förnekar och döljer ofta in i det sista. Samma fenomen finner vi i familjer. När skilsmässan väl är ett faktum är det ofta många som står förundrade. De verkade ju så lyckliga. När det gäller enskilda och familjer så kan man ha den största förståelse för fenomenet. Oacceptabelt blir det när nationer, myndigheter och kommuner ägnar sig åt glorifierande. Särskilt diktaturer har varit duktiga på att måla fina officiella bilder, skyffla undan de som inte passar in i mönsterbilden och redigera om sanningen till skruvade lögner. Men vi ser alltså liknande fenomen även i demokratier. Det är allvarligt. Då kommer nämligen medborgare i behov av samhällets särskilda hjälp och stöd i kläm – fattiga, äldre, barn- och ungdomar.

Mönsterås Kommun behöver jobba med sin självbild och sluta vara så mån om sin fasad. Transparens, öppenhet och högt i tak är alltid en bättre väg än tystnad och verklighetsförfalskning. Personligen tror jag att Mönsterås behöver en politisk förnyelse för att denna process skall kunna ta sin början.

21 juni 2010

Mönsterås som tingsplats


Det nuvarande biblioteket i Mönsterås var tingshus 1797-1968. Vykortet från 1900. Fler bilder på tingshuset senare i artikeln.

Mönsterås som tingsplats
Första gången som Mönsterås omnämns som tingsplats var den 30 juli 1543. Bönderna i våra bygder hade uppenbarligen spelat en aktiv roll i Dackeupproret och nu lät hövitsmannen på Kalmar slott, Germund Svensson Somme, på order av Gustav Vasa, kalla till ting i Mönsterås. Allmogen från Stranda, Handbörds, Aspelands och Tunaläns härader var kallade och nu var det kungen som hade övertaget. Bönderna fick ett fribrev mot löfte att vara kungen trogen. Det här var förstås inget mindre än utpressning från kungens sida.

Troligen ting sedan medeltiden
Sannolikt hade Mönsterås varit centrum för mer sedvanliga ting redan under medeltiden då Stranda och Handbörds härader gick under benämningen Norrabygd. Först vid 1400-talets mitt framträder Stranda som ett eget kusthärad. Eventuellt var det endast kustbygden som kallades Norrabygd redan tidigare.

Den äldsta domboken
Den äldsta bevarade domboken för Stranda härad är från 1560, och den får jag anledning att återkomma till i en senare artikel eftersom det första fallet handlade om en flicka som berövat ett barn livet. Flickan dömdes till elden, men blev enligt domboken ”benådad” till svärdet. Varje man i häradet lovade att betala ett halvt öre om flickan blev benådad till den mildare avrättningsmetoden.

Det äldsta tingshuset
Under 1500-talet började man samlas i särskilda tingshus. Det äldsta tingshuset som vi känner till i Mönsterås är från 1600-talets första hälft då det omtalas en tingsstuga på kyrkans tomt ”sunnan om” kyrkan. Stugan bör ha tillkommit efter 1612 då danskarna brände ner hela Mönsterås.

Tingshus på Krögaregården
1667 fick kronofogden i uppgift av landshövdingen att bygga ett tingshus på ”krögaregården” i Mönsterås. Harry Molin tror i en artikel i Stranda 1983-1984 att det nya huset byggdes på kyrkans tomt där den gamla tingsstugan legat. Personligen är jag mer benägen att tro att den låg strax söder om kyrkans tomt, där ju krögare- och gästgivarehuset låg. Det var mycket vanligt att man kombinerade just gästgiveri och ting i samma hus.


På den här äldsta mönsteråskartan från 1726 har jag markerat var det äldsta kända tingshuset låg (1), samt var det andra vid gästgivargården låg (2).

Herrstorps gästgivaregård
Under 1600-talets senare del hölls ting på Herrstorps gästgivaregård istället för Krögaregården. Kanske hade Krögaregården bränts ned av danskarna 1677.

Häradskistan simmade i vatten
Någon gång under 1700-talets första hälft förefaller man dock återgå till gästgivarhuset strax söder om kyrktomten. 1747 var det dags att bygga nytt tingshus på den platsen. Möjligtvis handlade det bara om en renovering av det gamla huset. Det som talar för det senare är att huset redan 19 år senare betraktades som så trångt och bristfälligt att ett annat hus var av nöden.

Bland annat konstaterades att ”häradskistan måste inhysas hos uppsyningsman Eckhoff, emedan den simmade i vatten så snart det regnade.” Tingshuset fick nu flytta till handelsman Nils Bruhns fastighet som köpingen hade köpt. Detta hus låg längre norrut på Storgatan där dagens hotell ligger.
























1766 flyttade tinget in i Nils Bruhns fastighet. På kartan från 1765 markerad med ett rött kryss.

Nytt tingshus i Mönsterås 1797
På 1700-talet alternerade tingen mellan Mönsterås och Ålem - vintertingen i Ålem och sommartingen i Mönsterås - men nämndemännen från Döderhult tyckte det var för långt att bege sig ända ner till Ålem. Mönsterås låg mer centralt och 1795 lades Ålems tingshus ner. När tingshusfrågan nu återigen aktualiserades så bestämde man att bygga ett helt nytt tingshus i Mönsterås som förefaller ha stått färdigt 1797. Här skulle tingen komma att hållas ända fram till 1968 då Mönsterås upphörde som tingsplats.

Bortglömt arrestrum
Om jag inte helt missminner mig så hittade man ett bortglömt rum i tingshusets källarplan när huset skulle renoveras för några årtionden sedan – sannolikt en gammal arrest där de riktiga förbrytarna förvarades i väntan på rättegång. Jag hittade ingen artikel om det nu, men vill minnas att det skrevs en del om det när det begav sig. Jag har själv varit nere i det lilla rummet som nu är panncentral.

Förövrigt har jag själv befunnit mig ensam i huset flera gånger när jag jobbade på biblioteket, och tveklöst infann det sig ofta en kuslig stämning, förmodligen en kvarleva av de anklagades ångest.

Nästa artikel skall behandla avrättningsplatsen på Kuggås. Därefter ska vi titta lite på vad det egentligen var som behandlades på tinget och gå igenom en del fall.


Mönsterås tingshus 1935. Notera vedboden med klocktornet.


Hemlighuset vid tomthörnet.


Tingshuset den snörika vintern 1900.

Tidigare artiklar på Mönsteråsbloggen med anknytning till ting och rättsfall.

”Ge den djäfvulen Hultman ett rapp!” - om ett dråp i Fliseryds socken 1839.

Ohyggligt morddrama i Mönsterås 1916

En spricka i idyllen – mord i Mönsterås

Ung flicka riskerade hamna i stocken pga olydnad mot styvmodern

Den franske löjtnanten stack kniven i handlare Grenmans bröst – Mönsterås marknad 1745

Mönsteråspastorn fick sju månaders straffarbete

Mönsteråsaffären, del 3.

”Var väl beredd och gick med ovanlig sinnesstyrka och kristelig frimodighet döden tillmötes.”


Alla bilderna ovan, utom kartorna, återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

Vill Roland tysta debatten?

Rolands sista rader
Den senaste veckan har det varit en debatt i Barometern/OT melllan Socialdemokraternas Robert Rapakko och Centerpartiets Roland Åkesson. Debatten i sig har jag inga synpunkter på. Det är väl bra om det för en gångs skull förs en debatt i Mönsterås. Det jag reagerar på är Roland Åkessons sista rader i sitt inlägg den 16 juni: Vi hoppas naturligtvis också att vi även fotsättningsvis ska kunna behålla ett bra politiskt klimat i Mönsterås. Det tjänar medborgarna, företagsamheten och utvecklingen på.

Tystnad igen
Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att Roland Åkesson försöker tysta debatten. Farbror Roland försöker läxa upp ungtuppen Robert och få honom att framstå som en sabotör som genom en debatt skadar Mönsterås. Samförstånd och tystnad för allas bästa. Jo, vi känner så väl igen det där. I Mönsterås skall man hålla käften och ställa upp i Centerkörens skönmålning. Jag är frestad att svära. Samma idéer om samförstånd fanns i den fascistiska ideologin. Mönsterås Demokratiska Trygghets parti (och här) behövs mer än någonsin.

Förlorat omdöme
Och vem är "vi" i Rolands sista rader? Borde han inte ha skrivit "jag"? Eller är Roland så stor att han tror sig representera ett kollektivt Mönsterås. Synd att Roland inte avgick i god tid före valet. Då hade han kunnat gå till historien som ett på det stora hela framgångsrikt kommunalråd. Men frågan är om inte omdömet har börjat svikta på allvar nu. Häxpark för en halv miljard, kandidatur för ytterligare 4 år, oförmåga att ta itu med kommunens problem och mindre benägen än någonsin att öppna upp Mönsterås för debatt. Synd på en i grunden trevlig karl.

Problemen måste identifieras för att kunna lösas
Orsaken till att Roland Åkesson inte vill ha debatter är förstås inte att det skulle gynna Mönsterås, utan att debatter riskerar att rikta blicken på bristerna i Mönsterås Kommun och den förda politiken. Så även om jag har skrivit det tidigare så ska jag ännu en gång presentera Centerpartiets misslyckande i Mönsterås där MDT lovar att arbeta för en förbättring:

- I Centermönsterås hamnar skolorna år efter år långt ner i den nationella statistiken och varje år kommer flera larmrapporter.

- I Centermönsterås lider Äldreomsorgen av akut personalbrist.

- I Centermönsterås startas få nya företag jämfört med Sverige i stort. Därför är kommunen ytterst känslig för störningar vid de stora företagen.

- I Centermönsterås får ungdomar sällan gehör för sina idéer.

- I Centermönsterås fortsätter skadegörelsen.

- I Centermönsterås byggde man en öde industripark på ett fornlämningsområde.

- I Centermönsterås är det många som inte vågar säga vad de tycker på sina kommunala arbetsplatser.

- I Centermönsterås har makten cementerats efter att samma parti och kommunalråd styrt i 25 år.

Mönsterås järnvägsstation omkring 1905



En vänlig läsare skickade mig det här fantastiska vykortet från Mönsterås bangård. Varmt tack! Vykortet är postat 28 augusti 1905. Järnvägen invigdes den 17 oktober 1902. Alltså måste kortet vara taget däremellan. Klicka för större format.

Något stationshus fanns ännu inte. Det byggdes 1910 och skulle egentligen ha blivit ännu större än vad det blev. Intressant är också att området som syns i bild tidigare kallades Kopparslagarvik och ofta var vattenfylld så sent som vid 1800-talet slut. I bakgrunden ser vi Kuggås med tändsticksfabriken i vänster bildkant.

19 juni 2010

En dackeättlings syn på det kungliga bröllopet

En person bad mig skriva något om det kungliga bröllopet. Egentligen hade jag tänkt låta det passera. Man behöver ju inte ha åsikter om allt. Men ala boneur. Jag skall kort framföra min ståndpunkt.

1. Många smålänningar, även jag, har en något skeptisk och misstänksam inställning till överheten. Det sitter förmodligen i generna sedan Nils Dackes dagar. En förfader till mig, Inge Dacke, var av den berömda upprorssläkten. Vi vill sköta oss själva utan centralmaktens inblandning. Samtidigt har vi under generationer fostrats att respektera överheten så länge den tjänar folket, och det anser jag att dagens kungahus gör. Jag har därför inga som helst problem med monarkin.

2. I tider där allt förändras väldigt snabbt tror jag dessutom det är bra om ett samhälle har någon institution som alltid finns där. Vårt kungahus bidrar med kontinuitet och spelar en viktig roll, inte minst i kristider. Jag glömmer aldrig kungens fantastiska insats efter tsunamikatastrofen. Politiker schabblade, men kungen stod fast.

Min inställning till monarkin är alltså något splittrad. Jag hade kanske föredragit ett valkungadöme. Men idag får jag bara önska Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel lycka till.

Insändare i Barometern/OT + en moderat överraskning

Idag hade jag med en insändare i Barometern/OT:s webbupplaga med anledning av den sk häxparken. Huruvida den är med i papperstidningen vet jag inte. Såg den inte i OT i alla fall.

I övrigt noteras att mönsteråsmoderaten Eric Dicksson hade med en debattartikel i Nyheterna/Östran häromdagen där han diskuterar olika aspekter av den bristfälliga demokratin i Mönsterås. Intressant läsning. Jag är ju inte moderat, men gillar Eric. Tycker han är en självständig frisk fläkt i mönsteråspolitiken. Och i denna fråga är vi helt eniga.

Läs även Peter Akinders utmärkta ledare i Östran den 14 juni - "Är det slut snart, Roland?"

Det känns onekligen som om vi som vill se en politisk förnyelse i Mönsterås har medvind nu.

En stins vid Mönsterås Järnvägsstation


En stins vid Mönsterås Järnvägsstation innan den utvecklades till busstation. Stins är ju egentligen en förkortning för stationsinspektor, men de flesta stinsar hade egentligen den något lägre titeln Tågklarerare. Hur det var med den här stinsen vet jag inte.

Järnvägsbygget i Mönsterås var kantat av ideliga ekonomiska problem, men den 17 oktober 1902 kunde den första bandelen till Sandbäckshult öppnas. De ekonomiska problemen fortsatte och den vidare utbyggnaden försenades. I januari 1905 var i alla fall bandelen Sandbäckshult-Alsterbro färdig och 1916 hade man äntligen kommit till Fagerhult. Egentligen skulle järnvägen gå till Åseda, men så långt kom man aldrig.

Utmed Mönsterås-Sandbäckshult fanns hållplatser vid Stubbemåla och Norrbacken, samt station vid Tålebo. 1970 breddades spåret denna sträckan till normalspår för godstrafik. 1972 förlängde man järnvägen ut till Mönsterås bruk.

Om någon vill fördjupa sig i de ekonomiska turerna, stationerna och historiken i övrigt så rekommenderar jag Björn Edmans bok "Mönsterås-Åseda Järnväg" (2007).

Bilden ovan återfinns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.

Läs även här , här, och här.

18 juni 2010

Spökerier på Elgerumsgården - Herta Axelsson berättar

Tidigare i år berättade jag om ett hemskt mord som begicks på Elgerumsgården i Mönsterås 1916 när Axel Dahlström högg ihjäl sin hustru med en yxa. Därefter har det ryktats att herr Axel spökar på gården. Idag återger jag två av dessa spökhistorier.

Mannen försvann ner i jorden
1939 kom Herta Axelsson till Elgerumsgården som arrendatorhustru. Samma år klockan 11 på kvällen dagen före midsommarafton var hon ensam på gården och höll på med att baka ostkaka. Plötsligt började trädgårdsmästarns hund att skälla och yla på verandan. Herta såg då en vit skepnad stå nere i trädgården. Det var en gammal man under ett päronträd. Hunden fortsatte yla och gnälla. En kvart stod fru Axelsson och tittade. Därefter blev det en ljus ring kring mannen och han försvann ner i jorden.

Väskan
Efter några år grävde trädgårdsmästaren Verner Karlsson i trädgården. Verner kom efter en stund in i köket och sade: ”Jag har hittat Dahlströms väska”. Väskan hade hittats exakt på den plats där spöket hade visat sig för Herta. Väskan var sönderfrätt, endast järnstativet och handtaget fanns kvar.

Mannen i uniformen
I oktober 1974 vaknade fru Axelsson mitt i natten och såg en högrest man i dörröppningen mellan sovrummet och köket. Han var klädd i gröngrå uniform med slag och baskerliknande mössa med uppvikta kanter. Han såg mycket vänlig ut och smålog. Han stod alldeles stilla i flera minuter. Plötsligt vände han helt om åt höger sida och gick ut genom köket och försvann.

Dessa berättelser berättades av Herta Axelsson för Aja Lönnbom som skrev ner historierna i oktober 1974. Herta Axelsson skall ha varit en mycket synsk kvinna.

Antikrundan på söndag
Apropå Elgerumsgården, som ju idag utgör centrum för Stranda Hembygdsförening, så kommer en antikrunda att gå av stapeln där på söndag den 20 juni kl 10.00-15.00. Medverkar gör bland andra TV-kändisarna Jan Beckman, Peter Pluntky.

Ny artikelserie om "Brott och straff".
Missa inte heller den nya artikelserie som jag påbörjar senare i veckan. Temat blir ”brott och straff” med artiklar om tingshuset i Mönsterås, avrättningsplatsen på Kuggås, brott i Mönsteråsbygden mm. Jag har ju redan skrivit om en del mord och dråp, men nu gräver jag fram ännu mer. Håll utkik framåt söndag då jag börjar med en artikel om gamla tingshuset.

17 juni 2010

Skolavslutning för skolan

Ikväll var det skolavslutning för skolans elever i Mönsterås kyrka. Barnen sjöng, präst och rektor höll tal och psalmer sjöngs. För dottern var det den första skolavslutningen.


Dottern tillsammans med sin fröken Carina. Även jag hade faktiskt Carina när jag gick i lekskolan för 36 år sedan.


Här sjunger dottern a med sina klasskamrater. Ursäkta suddigheten.


Kyrkan var mer än fullsatt och det var betydligt mer kaotiskt än när jag var barn. Men prästen vågade nämna ordet "Gud" och psalmer sjöngs.


En underbar sommarkväll bjöds vi på.

Häxparken - en sammanfattning


Den här kartan fick jag av kommunen idag. Precis som jag gissade igår så hamnar parken (det lilafärgade) norr om Ramsås - ett område som är prioriterat för rekreation och friluftsliv och helt omringat av lagskyddat kulturmiljö-område, skyddat av miljöbalkens lagstiftning.



Diskussionen om den planerade Häxparken strax söder om Mönsterås lär väl fortsätta, men jag vill inte fastna där utan fortsätta skriva om det som verkligen intresserar mig. Därför sammanfattar jag nu kort de invändningar som finns mot projektet.

1. Ekonomiska aspekter och affärsplanen
Hur ska Ton Theunis finansiera parken? Det vill han inte berätta. En halv miljard skaffar man inte hur som helst. Dessutom finns det frågetecken huruvida hela affärsplanen är realistisk. 1 miljon besökare per år är parken tänkt att locka, dvs lika många besökare som Gröna Lund drar varje år. Hur välvilligt inställd jag än är till entreprenörer, så är det helt orealistiskt. Även ansedda ekonomer skakar denna gång på huvudet. Det som lockar turister till vår bygd är ju naturen, havet och lugnet.

2. Kulturmiljöaspekter
Parken planeras vid ett område som är klassat som Riksintresse ur kulturmiljösynpunkt och skyddas av miljöbalkens kap 3 som säger att ett sådant område så långt möjligt skall skyddas från ingrepp som påtagligt påverkar miljön. Alla förstår nog vilket exploateringstryck en miljon besökare skulle skapa. En mindre del av området är prioriterat för rörligt friluftsliv, men är helt omringat av kulturmiljö av riksintresse. Kommunen säger själv i sin översiktsplan för området att Prioriteringen av kulturvärdena/friluftsliv kan innebära begränsningar för exploateringsföretag och annan verksamhetsutövning. Återstår att se om kommunen står fast vid sitt eget ord. Se min uppdaterade detaljerade artikel med kartor om denna aspekt här.

3. Häxtematiken
Det finns röster som menar att själva tematiken med häxor och troll är destruktiv för barn.

4. Kommunens åtaganden
Mönsterås Kommun säger sig begränsa sitt åtagande till att ordna med detaljplan, trafiklösningar och tjänstemannatid. Men allt det där kostar ändå pengar. Inte minst detaljplan. Och ska kommunen vara med och betala de nya vägar som behövs vid parken? Ja, då handlar det om åtskilliga miljoner. Risken är också stor att kommunen till slut lockas att bli borgenär. Barometern/OTs ledarskribent varnar idag kommunalrådet Roland Åkesson för att bli förhäxad. Det är bra, men varningen kommer för sent. Kommunens politiker har redan blivit förtrollade.

Det är väl de fyra viktigaste invändningarna.

De argument som finns för parken handlar förstås om förväntade arbetstillfällen och spinoffeffekter för företag och köpmän i bygden. Men som jag redan har sagt – efter ett eventuellt uppbyggnadsskede så kan det slå tillbaka. Om det slås upp billighetsbutiker vid nöjesfältet så kan det innebära dödsstöten för Storgatan som affärsgata.

Läser man kommentarerna på lokaltidningarnas internetupplagor så verkar det vara en viss övervikt för dem som är negativt inställda till en häxpark (just nu är 28 av 49 negativa). Om det skulle visa sig att det är så i Mönsterås, så finns det dessutom ett demokratiskt dilemma med i bilden.

Andra artiklar i ämnet, se här, här och här.

16 juni 2010

Häxparken planeras vid känsligt kulturmiljöområde där Riksintresse föreligger


Häxparken planeras vid ett område som är av riksintresse för kulturmiljön. Nästan hela området öster om E22:an (det rödstreckade mot gul bakgrund) är klassat som Riksintresse Kulturmiljö och ska enligt Miljöbalken kap 3 så långt möjligt skyddas från åtgärder som påtagligt påverkar kulturmiljön. Möjligtvis klarar sig det lilla grönstreckade området strax norr om Ramsås, och det är där parken i huvudsak är tänkt att vara. Men det är å andra sidan ett område där rekreation och rörligt friluftsliv skall prioriteras.



Häxparken mellan Kronobäck och flygrakan vid Ramsås
Den planerade häxparken skall ligga några kilometer söder om Mönsterås på båda sidor om E22. ca 350 meter norr om gamla flygrakan och Ramsås är en uppgift jag fick från kommunen idag, vilket stämmer väl med den karta jag sedermera fick. Låt oss därför titta lite på det området.

Riksintresse Kulturmiljö (miljöbalken kap 3)
Så gott som hela området öster om E22:an ingår i vad som kallas ”Riksintresse” enligt kap 4 miljöbalken och ”Riksintresse Kulturmiljö” enligt kap 3 Miljöbalken. Området har rikligt med bevarade odlings- och röjningsrösen, samt fina stenmurar. Där finns också en hel del fornlämningar.

Enligt översiktsplanen för Mönsterås Kommun är detta ett område där Kulturvärden skall prioriteras. Sådana områden skall enligt lagstiftningen (Miljöbalken kap 3) så långt det är möjligt skyddas från ingrepp som kan påtagligt skada natur och kulturmiljön. Och ökad turism på planerade 1 miljon besökare per år kommer förstås att leda till ett enormt exploateringstryck i en unik kulturmiljö.

Som synes finns ett litet grönstreckat område strax norr om Ramsås som kanske klarar sig från Kulturmiljöskyddet, och det är där parken är tänkt att etableras. Det området är å andra sidan helt omringat av kulturmiljöskyddat område och enligt översiktplanen prioriterat för rekreation och rörligt friluftsliv. Givetvis kommer en eventuell etablering där att påverka även den omkringliggande kulturmiljön negativt.

Kommunen säger själv i sin översiktsplan att följande gäller vid Kulturmiljöområden och områden där rekreation och friluftsliv prioriteras: Prioriteringen av kulturvärdena/friluftsliv kan innebära begränsningar för exploateringsföretag och annan verksamhetsutövning.

Därmed kan jag inte dra någon annan slutsats än att någon häxpark inte går att anlägga i det aktuella området.

Se översiktsplan.



Kommunens egen karta. Den planerade parken är färgad med lila.


Samma karta som ovan.


Det streckade området öster om E22 är av riksintresse för kulturmiljön.


Fornlämningskartan för det aktuella området visar på flera lämningar.


Någonstans utmed det rödprickade området verkar det som att häxparken planeras ligga. Enligt kartan jag fick av kommunen blir det ungefär där jag ringat in med svart penna.

Läs även följande inlägg med anknytning till häxparken.

Häxparkens politiska konsekvenser

Politiska konsekvenser
Kommer den planerade häxparken att få några politiska konsekvenser? Mönsterås Kommun satsar ju inga direkta pengar i projektet, även om den detaljplan och tjänstemannatid man utlovat förstås kostar en hel del. Men man satsar sin prestige. Förutom invändningar mot affärsplanen och mot inverkan i naturen så kan man också fråga sig om en häxpark skulle gynna turismen i Mönsterås. Utländska turister kommer knappast till Mönsterås för att åka spöktåg genom häxland, utan för att njuta av Mönsterås underbara natur, vårt hav, våra stränder och våra skogar.

Centerpartiet är nog glada att fokus riktas bort ifrån problemen i Mönsterås
Egentligen borde ju inget parti gynnas av detta eftersom alla partier verkar stå bakom projektet. Kanske hoppas Centerpartiet ändå på att bli positivt förknippade med häxor och troll, att det här skall förmedla en känsla av framgång, att allt går bra för kommunen. Men det förutsätter att mönsteråsarna anser att detta är något positivt, vilket inte är givet. Av kommentarerna på lokaltidningarnas Internetsidor så verkar de flesta negativa. Många skäms att vara mönsteråsare idag. Andra menar att detta måste stoppas för naturens och miljöns skull. Jag tror alltså inte att Centerpartiet vinner något på det här inför årets val. Möjligen hoppas man att Häxparken skall bli ett så stort samtalsämne så att den vanliga politiska debatten avstannar. Centerpartiet har allt att vinna på om de stora problem som finns i Mönsterås med skola, brist på nya småföretag, personalbrist inom äldreomsorg etc inte får uppmärksamhet.

På lång sikt
På lång sikt kan det här bli pinsamt för alla politiska partier som sagt ja till samarbetet. Man behöver ju inte var ett strategiskt geni för att inse att häxprojektet är ett naivt tokprojekt. En naiv entreprenör utan strategiska rådgivare under valår - det bådar inte gott. Entreprenören vill dessutom inte tala om var han ska hämta sina pengar. Ringer det inga varningsklockor hos kommunens ledande politiker? Sanslöst! Ekonomiskt kunniga personer har redan sagt att det här knappast kommer att gå ihop. Jag säger som jag sa igår: Arbetstillfällen eller inte. Det här är blåa drömmar som kommer att få Fanerdun i Kalmar att framstå som ett framgångsprojekt, blåa drömmar som får Victor Lunds planer om flygfält och Ölandsbro på 1960-talet att framstå som högst realistiska. Och då ska man komma ihåg att jag i grund och botten är mycket positiv till djärva entreprenörer.

Risken är stor att vi inom några år står med en skövlad skog mellan Ålem och Mönsterås. Men då är det inte vår mark längre, utan en holländares. Vad sker då? Ett bostadsområde?

De positiva effekterna inte givna
OM de rent affärsmässiga planerna mot förmodan skulle lyckas så är det inte alls säkert att det gynnar Storgatans köpmän. Antag att det växer upp olika billighetsbutiker runt nöjesfältet, ja då kan det bli den definitiva dödsstöten för Storgatan. Ortens företag kan kanske gynnas om de anlitas under uppbyggnadsskedet, men det lär bli en kortvarig uppgång av tillfällig art. Nej, när en kommun säger ja till ett projekt av det här slaget så vittnar det om ett desperat dåligt självförtroende, vilket medfört ett extremt dåligt omdöme. Hade varit bättre att försöka få igång fler småföretag i kommunen. Mönsterås ligger ju i botten vad gäller nyföretagande.

Vad säger KD om det hedniska temat?
Ingen har heller kommenterat temat med häxor och troll. Personligen bryr jag mig inte. Jag tror inte på sådant. Men jag vet föräldrar som inte anser att det är ett positivt bra tema för barn. Vad anser Kristdemokraterna? Kan de verkligen ställa upp på ett hedniskt tema av det här slaget?

15 juni 2010

Länets bästa fotbollsblogg är utsedd - fotbollsexpertisen valde Smes hörna och Mönsteråsbloggen

Länets fotbollsexpertis har sagt sitt
Omröstningen om länets bästa fotbollsblogg är avslutad. Länets fotbollsexpertis har fått säga sitt. Inte mindre än 94 röster har avgetts. Tack till alla som deltog.

Rafflande dramatik
In i det sista blev det en sällan skådad och rafflande dramatik. Även om alla nominerade bloggar fick röster så skulle segerstriden komma att stå mellan ”Smes hörna” och ”Mönsteråsbloggens” fotbollsavdelning. Ledningen skiftade från timme till timme. Nervdallret kunde erfaras av var känslig själ.

Den minnesgode läsaren kommer ihåg att fotbollsmatchen mellan IK Tuna Södra och Mönsterås GIF häromveckan slutade oavgjort. Och otroligt nog slutade även denna kamp inom den absoluta bloggeliten oavgjort.

Smes hörna och Mönsteråsbloggen vinnare
På delad förstaplats kom alltså ”Smes hörna” och ”Mönsteråsbloggen” med 41 röster vardera (= 43% var). Jag gratulerar den mytomspunna ”Smes hörna” till segern! Tvivelsutan en värdig vinnare som lyckas kombinera en oöverträffad humor, ett visst fotbollskunnande och ett mustigt språk. Att min egen blogg får dela segern ser jag som en stor ära och överraskning. Det enda jag kan om fotboll är ju det jag har läst i Ola Anderssons bok ”Så funkar fotboll”. Resten, dvs det mesta, har jag hittat på själv.


Smes hörna delade förstaplatsen i omröstningen om länets bästa fotbollsblogg. Här logotypen och den senaste rubriken som antyder att man kan få läsa om IK Tuna Södras B-lag. Vilket lag som vann matchen tror jag inte framgick.


Mönsteråsbloggens fotbollsavdelning delade segern. Här en typisk rubrik för denna blogg som inte tvekar att väga in både gudar och toaletter i analyserna.

På tredjeplats kom ”Professorns blogg” med 9 röster (9%). Grattis till en fin placering. Man kan ju inte alltid vara bäst, särskilt inte när motståndet är så tufft som det var här. Men en bronsmedalj är icke att förakta.

Fyra kom ”Rödslebloggen” med 2 röster (2%) och på femte plats hittar vi ”Anderssons sportblogg” med 1 röst (1%). Ni ska inte vara ledsna, utan kan vara stolta att ni nominerades till denna unika och ryktbara tävling. Kanske borde även Tomas Jonssons fotoblogg ha nominerats eftersom han fotar mycket fint från fotbollsmatcher. Han får i alla fall ett hedersomnämnande.

Några priser eller blomster delas inte ut. Äran är gott nog. Ej vissnar dess glimmande krans.

Häxpark i Mönsterås?

Häxpark i Mönsterås
En häxpark skall skapas i Mönsterås och stå färdig 2014, enligt Radio Kalmar. Parken planeras bli lika stor som Astrid Lindgrens värld och skall innehålla en stor nöjespark med häxor, troll och magi som huvudtema. Lägg därtill hotell, restauranger etc.

Kommunen har skrivit under
Mönsterås Kommun har skrivit under avtalet där man lovar att bistå med detaljplan, sälja mark, support och tjänstemannatid. Allt detta kostar förstås pengar.

Söder om Mönsterås
Var ska parken ligga? Har tätorten ett så stort område ledigt som här måste tas i bruk? Enligt vad som sagts ska området anläggas utmed E22:an några kilometer söder om Mönsterås.

Ton Theunis vill inte berätta var han ska få pengarna
Bakom projektet lär den holländske entreprenören och författaren Ton Theunis stå. Jag tror han har viss anknytning till länet och har en skrivarlya i Blomstermåla. Theunis vill dock inte berätta hur han ska få tag på de 500 miljoner som behövs.

Redan första året räknar man med att ta emot 450 000 besökare, därefter omkring 1 miljon varje år. Parken antas betyda 20 heltidsanställda och ytterligare några feriearbetare.

Fanerdun kommer att framstå som ett framgångsprojekt
Arbetstillfällen eller inte. Det här är blåa drömmar som kommer att få Fanerdun i Kalmar att framstå som ett framgångsprojekt, blåa drömmar som får Victor Lunds planer om flygfält och Ölandsbro på 1960-talet att framstå som högst realistiska.

Inte ett spektakel till i Mönsterås. Snälla! Häxor har ingen historisk koppling till Mönsterås. Här var det väldigt lugnt när häxprocesserna pågick i Sverige. Och Blåkulla är ju mer förknippat med Oskarshamn. Och när Theunis inte vill tala om varifrån han ska skaffa pengarna, så finns det all anledning att bli misstänksam. Vill Mönsterås Kommun verkligen bli förknippad med ett sån´t här sanslöst riskprojekt? Räkna med att Mönsteråsarna kommer att ha åsikter. Jag befarar att de flesta kommer att vara positiva.

Jag befarar att vi inom några år står med ett skövlat skogsparti som gapar tomt mellan Mönsterås och Ålem. Naiva entreprenörer utan strateger under valår är en livsfarlig kombination.

Läs även här och här.

14 juni 2010

Budgetdiskussion i fullmäktige ikväll

Radio Kalmar sände från kommunfullmäktige
Radio Kalmar sände direkt från en del av kvällens kommunfullmäktigemöte i Mönsterås. Jag lyssnade den tid som radion sände och gjorde några noteringar.

Bara oense om 1,6 miljoner kronor
Av kommunens totala budget på drygt 600 miljoner så är borgarna och de röd-gröna bara oense om 1,6 miljoner. Och då är det ändå valår. Det ska bli intressant att se var jag hamnar när jag är färdig med bugetförslaget för Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

Roland Åkesson började
Den del av budgetdebatten som jag hörde var synnerligen tam. Kommunalrådet Roland Åkesson (C) började med att presentera Centerpartiets budgetförslag, varav alltså Socialdemokraterna är överens om det mesta. Lugnt, sakligt och ungefär så lagom skrytigt det kan bli efter 25 år vid makten. Inte mycket att ha synpunkter på. Roland är relativt välformulerad, men skulle vinna på att utveckla sin retorik något.

Socialdemokraterna försökte förstora skillnaderna
Sedan var det Socialdemokraternas Kerstin Beckman Danielssons tur att redovisa de punkter där partiet hade avvikande förslag. Den som vill fördjupa sig i detta kan läsa senaste protokollet från Kommunstyrelsemötet den 1 juni. Den bilaga som det där hänvisas till ligger dock inte ute på nätet - tyvärr. Som redan sagts så är det bara 1,6 miljoner som skiljer sossarnas budgetförslag från alliansens. Det låter väldigt lite, men det handlar om lite mer pengar till skolan, kulturen och en konstgräsplan (långtidsbudgeten). Detta sattes nu under förstoringsglas, men utan retorisk finess blev det synnerligen trist.

Ann Petersson attackerade lite
Därefter hann jag lyssna på Roland Åkessons arvtagerska Ann Petersson (C) som hade ett helt annat tonläge än Roland. Hon angrep ganska så skarpt vänsterblocket och tonläget var långt ifrån Roland Åkessons lite lätt försonliga anslag. Personligen tyckte jag det var ganska så uppfriskande att det blev lite nerv i den tama debatten, men frågan är vad medborgarna i Mönsterås kommer att tycka i framtiden om Roland Åkessons förmodade efterträdare har ett annat tonläge gentemot oppositionen. Ann var retoriskt ganska skicklig, men lite humor och värme i tonen hade nog underlättat om hon vill nå fram.

Tyvärr slutade sändningen efter 45 minuter, och jag hade inte möjlighet att vara på plats och lyssna. Förhoppningsvis blir det fler riktiga besök i fullmäktige för mig efter höstens val.

En ståndpunkt inför valet 2010

MDT i Radio Kalmar
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti (MDT) fick idag medverka i Radio Kalmar. En 15 minuter lång intervju från i lördags klipptes ner till ett inslag på en minut där jag fick prata 15 sekunder. Nå, jag visste villkoren. Så fungerar journalistiken.

Politisk realism för demokratisk förnyelse
I intervjun säger journalisten att jag i en eventuell vågmästarroll skulle stödja vänsterblocket. Detta trots att jag är fri i förhållande till klassisk blockpolitik. Jag vill förklara den ståndpunkten.

Om man anser att 25 år av Centerstyre med samma kommunalråd räcker, så finns idag bara ett realistiskt alternativ till kommunalrådsposten och det är Socialdemokraterna. Så om jag tvingas välja så släpper jag fram Socialdemokraterna till den posten. För att få en demokratisk förnyelse. Det beror alltså inte på att jag är mer Socialdemokrat än Centerpartist, utan på att jag tror att en demokrati mår bra av maktskifte. Hade S styrt i 25 år hade jag släppt fram en centerpartist.

Sakfrågor
Ser man till sakfrågorna så kan det nog finnas vissa chanser till samarbete på några områden. Både mitt parti och S vill satsa mer pengar på skolan och investera i en konstgräsplan. Men något stödparti till Socialdemokraterna kommer vi aldrig att bli.

Men med Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti så slipper ni en politik som går över huvudet på medborgarna. Socialdemokratisk politik har ibland en tendens att inte ta hänsyn till vad enskilda och familjer egentligen vill. MDT lovar att hålla S i schack och kommer att rösta emot förslag som medför minskad valfrihet för enskilda och familjer. Vårdnadsbidraget vill säkert S ta bort, men det kommer inte MDT att medverka till.

Medborgare
Med MDT garanteras ni också debatter, motioner och lyhördhet gentemot medborgarna även mellan valen. Oppositionen har genom åren valt att hålla en låg profil inför valen. Vissa val har man inte ens haft någon riktig valdebatt i Mönsterås. Häromdagen hade Socialdemokraterna visserligen en debattartikel i lokalpressen, vilket var ett steg i rätt riktning, men om det blir en riktig debatt med Åkesson återstår att se.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti möter gärna alla i debatter. Tyvärr har jag inte pengar för att skaffa mikrofoner och högtalare eller hyra lokaler etc. Men om det går att ordna så deltar jag gärna.

Och sist men inte minst – de etablerade partierna pratar ofta om väljarna. Jag tycker man visar större respekt om man talar om medborgare. För nog är kommuninvånarna mer än väljare!

13 juni 2010

En lustig lördag - jag ska bli fotbollsexpert istället för politiker

Kan väl kasta in några rader om vardagslivet. Gårdagen blev ju en något lustig dag.

Möte med Radio Kalmar
På förmiddagen skulle jag träffa en journalist från Kalmar Radio. De sänder direkt från kommunfullmäktige på måndag och ville väl få ihop något minireportage med ett alternativt perspektiv på Mönsteråspolitiken inför måndagskvällens sändning. Vad passade då bättre än att intervjua undertecknad med anledning av Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

Vi träffades på Nelssons café. Även om journalisten var trevlig och gjorde sitt jobb professionellt så blev det som så ofta när jag möter journalister - jag når inte fram, vi lever i olika världar, journalisterna begriper sig inte på mig och ser till slut lite uppgivna ut. Särskilt när jag började jämföra kommunalrådet Roland Åkesson med president Urho Kekkonen, så tror jag att den stackars journalisten undrade vad hon gjorde där. Och att sitta och prata 10 minuter in i en mikrofon när allt sedan skall klippas ihop till 1,5 minuter gör mig rädd. Jag hade hellre pratat live. Nu blev det mest stelt och konstigt. Programmet skulle sändas på måndag morgon, men tillåt mig tvivla att de får ihop något.

Ålems marknad
Lördagen fortsatte sedan på Ålems marknad. Vimmelkantig och ännu i chocktillstånd så glömde jag förstås kameran. Nå, min dotter hade i alla fall roligt och hann avverka hoppborg, karusell och diverse marknadsgodis innan det var dags att ta bilen hem förbi Strömsrum. Att se dottern glad gjorde att jag tinade upp något och såg en aning mindre tvär ut än jag vanligtvis gör på marknader. Hela Mönsterås politiska elit var förresten på plats. Och för andra gången denna dag fick jag känna mig som en katt bland hermelinerna.

I topp på VM-tipset
Resten av dagen hände inte så mycket, men ett glädjeämne är att jag satte alla tre matcherna på VM-tipset igår. Jag deltar ju i det VM-tips som återfinns på IF Ariels hemsida. De fick ihop hela 93 deltagare. Och efter fem matcher är vi 9 tippare som har "ryckt" och delar ledningen med 4 rätt. Som ni säkert förstår så ingår jag bland de nio. Så efter en något missanpassad dag kände jag att jag äntligen hittat hem. Jag ska inte bli politiker, utan fotbollsexpert och professionell tippare. Synd att det skulle behöva ta 42 år att inse det.

Glöm inte att rösta i den dramatiska bloggomröstningen om länets bästa fotbollsblogg. Jag är ju med i toppen där också.

12 juni 2010

Vad är det här?

Föremålet nedan hittades i anslutning till ett torp strax utanför Mönsterås nära kusten. Jag tror det var vid en rotvälta. Men vad är det? Gamla kanonkulor kunde se ut lite åt det här hållet med ett hål i mitten, men den här känns inte tillräckligt rund. Kan det vara en gammal vikt? Något som användes inom jordbruket? Välkommen med förslag. Jag har inte en aning, men lovade att söka efter ett svar.



11 juni 2010

13-3 till GIF i klara målchanser - 0-0 i matchen (Nu uppdaterad)


En Tunaveteran mitt i ibland GIFs ungdomar. Kvällens bilder blev uslare än vanligt eftersom det var så mörkt. Fler bilder från området finns efter referatet.

Jubel efter mållös match
IK Tuna Södra-publiken jublade och applåderade när domaren signalerade att den mållösa matchen var slut. Aldrig tidigare har jag varit med om att en hemmapublik är euforisk för 0-0. Men jag kan förstå dem. IK Tuna Södra krigade i 90 minuter.

Slarvig första halvlek
Första halvleken började med slarvigt spel från båda lagen. Men efter några minuter fick Tuna ett visst övertag, samtidigt som GIF verkade frustrerade då man inte fick igång sitt snabba vägvinnande spel. Tuna verkade fysiskt starkare och vann viktiga bollar på den tunga hala planen som måste ha passat Tuna som hand i handske. GIFs försvar redde dock ut allt utan några större problem. Den sista kvarten spelade GIF upp sig och anfallsspelet visade viss kreativitet. Som helhet en mycket slarvig första halvlek där Tuna var lite bättre första delen och GIF andra delen.

Anfallsvåg efter anfallsvåg
I andra halvlek så tog GIF över matchen och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Tuna backade hem och bildade gång på gång en sk köttmur, något som jag faktiskt inte har sett tidigare i år. Tuna stack ibland upp i kontringar som vid ett par tillfällen blev riktigt farliga. Men det var GIF som dominerade. Chanserna avlöste varandra och jag räknade till bortåt 13 farligheter varav några frilägen. Men oturen eller vad det nu är fortsätter grina GIF i ansiktet.

IK Tuna presterade max utifrån sina förutsättningar
Tuna gjorde bra ifrån sig utifrån sina förutsättningar - en mycket bra målvakt, en fysiskt jobbig backlinje som ibland fick hjälp av de andra och bildade köttmur, samt några kontringar när chanser gavs. Och så kämpa. Jag klandrar dem inte, även om det inte är så himla kul att se.

GIF försökte rulla boll
GIF slarvade en del, men försökte i alla fall rulla boll. GIFs första halvlek var inte bra, men i andra försökte man verkligen spela fotboll. Till bäste spelare i GIF utsågs Ako Eliassi, och det kan jag väl instämma i. Han och Ardi fungerar bra ihop som mittbackar. Dock förstår jag inte varför man satte tekniske Idris på topp och hypersnabbe Skaret som högerytter. Tvärtom tror jag hade gett betydligt mer. Som jag ser det ska Idris komma med teknik och fart lite längre ner i banan, inte behöva stå och vänta på bollar på topp. Med den lösningen hade Skaret kunnat oroa på topp. Men det är ju lätt för mig att säga.

Jag har sett värre råskinn
Tuna spelade som sagt fysiskt, men brutala skulle kan jag inte påstå att de var. Jag har sett betydligt värre råskinn, även om de aldrig lär vinna något fairplay-pris. Brenander taggar ju upp sig själv inför varje match. Men det visade sig vara mest skrävel. Han visade sig vara en av de justaste spelarna i Tuna. En gång klappade han till och med en GIF-spelare på axeln i en vänlig gest efter en närkamp. Riktigt sött. Det var bara på slutet det blev lite knuff mellan Brenander och Martin Johansson. Där drog han på sig ett onödigt gult kort. Annars hade varit nära till hans att dela ut ett fairplay-kort till Brenander. Men då hade han väl krackelerat.

Skönt med uppehåll
Ineffektivitet i kombination med otur fortsätter att vara GIFs melodi i år. Därför kan det vara skönt att få slippa match ett par veckor innan serien vänder. Rent psykologiskt kan det vara bra att tänka att nu börjar serien om. En ny svit kan påbörjas. Det finns förstås ingen anledning för GIF att deppa ihop. Potentialen finns i laget. Frågan är bara hur man ska få ut den. Man får väl ta sig ett snack i positiv anda.

Domaren ok
Domaren var ok och stod emot hemmapublikens skrän bra.

Ljungvallen
Ljungvallen var ett riktigt myggträsk, men i övrigt en trevlig plats. Fotbollsplanen ligger nere i en gryta med skog runtomkring. Men var inte fotbollsplanen lite kort? Ett fint klubbhus hade man inkluderandes en toalett för publiken. Dessutom fanns en lekstation för barnen, något som alla föreningar borde tänka på. Publiken var liten men högljudd (skränig) och engagerad. Kaffet smakade ok, men kunde kanske ha varit något starkare. Å andra sidan ska kaffe inte vara för starkt på kvällen. Korven var utsökt.


Ljungvallen låg vackert med skog runtomkring.


För barnen fanns en lekstation.


Klubbhuset höll bra standard.


Jordbruksredskap låg runt omkring planen.


Charmigt.
























Här betalade man.

För tipsredovisning hänvisar jag till Professorns blogg, där det brukar bli redovisning inom några dagar.